Antallet af undersøgelser, der forbinder ubalancer eller forstyrrelser i tarmens mickobiom med en bred vifte af sygdomme fra fedme til depression, er ved at stige betydeligt. Jeg har diskuteret dette fascinerende emne i mine 3 sidste indlæg, og hvis du endnu ikke har læst dem, så kan du komme til det HER HER og HER .

En af de bedste måder at etablere og støtte en sund mikrobiom, er ved at give dine tarmbakterier de rigtige ”kosttilskud” og ”fødevarer”. Disse ”kosttilskud” kaldes for probiotika og ”fødevarerne” kaldes for præbiotika.

I dagens indlæg har jeg tænkt mig at gennemgå vigtigheden af PROBIOTIKA, hvordan du vælger det, og hvem der har brug for det.

PROBIOTIKA

Hvad er probiotika, og hvad er deres funktion?

Probiotika er godartede bakterier, som understøtter vores medfødte gavnlige bakterier. Deres funktion er blandt andet: ·     

  • At forebygge en overvækst af patogene bakterier især fra gær og svampe, i tarmen.     
  • At forbedre tarmens mikrobielle balance og bevare dens stabilitet og mangfoldighed.    
  • At styrke immunforsvaret ved at stimulere immunmekanismerne i og uden for tarmen.    
  • At medvirke til at regulere tarmmobiliteten og de har også anti- inflammatoriske egenskaber.

 beneficial-bacteria

Forskningen viser at udover at genoprette balancen i tarmens mikroflora og modulere immunsystemet, så har indtagelsen af probiotika en direkte indvirkning på de tætte forbindelser i tarmen – hvilket resulterer i nedsat gennemtrængelighed i denne. Det betyder, at man kan helbrede en ”leaky gut” (utæt tarm) enten ved at indtage probiotika som kosttilskud eller ved at spise mad, som naturligt indeholder probiotiske organismer. 

probiotic benefits

Hvilke fødevarer indeholder probiotika?

Rå upasteuriseret sauerkraut              
Rå upasteuriserede mælkesyregærede grøntsager (kimchee, rødbeder, gulerødder, pickles)
Rå upasteuriserede mælkesyregærede frugt (grøn papaya , chutneys)             
Rå upasteuriserede mælkesyregærede krydderier (Krydderikoncentrater, salsas)               Vandkefir              
Mælkekefir              
Kombucha              
Røbedekvass

Jeg anbefaler, at indtage en smule probiotika hver eneste dag. Det er bedre med en lille mængde flere gange om dagen, end en stor mængde på én gang. Når du først begynder at indtage probiotiske fødevarer, er det en god idé at holde sig til en meget lille mængde (så lidt som 1 tsk) og se, hvordan det føles. Nogle mennesker med en svær ubalance i tarmkanalen (candida, SIBO) kan få heftige luft-symptomer af probiotika. Hvis én slags probiotisk mad ikke fungerer for dig, så prøv en anden.

Hvem har brug for Supplerende Probiotika?

En gang imellem har vores bakterier brug for lidt hjælp udefra for at øge deres mangfoldighed og for at sørge for, at alle systemerne virker, som de skal. Du bør supplere med probiotika, hvis du har taget antibiotika, efter en medicinsk operation, eller hvis du har candida eller SIBO.

De følgende symptomer er også tegn på, at usunde bakterier har overtaget for meget af din tarm, og at du sandsynligvis bør tilføje noget sundt probiotika til din kost:

Gas og oppustethed
Forstoppelse eller diarré
Træthed
Kvalme
Hovedpine
Sukker cravings, og cravings efter raffinerede stivelsesholdige fødevarer

Hvordan Vælger man en probiotika?

Alle probiotika er ikke skabt ens. Når du vælger en probiotika, er der centrale elementer som du bør huske:

  •  Find et produkt, som primært har jordbaserede organismer (SBO) eller Lactobacillus– og Bifidobacteriastammer.    
  • Til babyer og småbørn bør du finde et produkt, som indeholder B. Infantis, Lactobacillus og Bifidobacteria stammer.     
  • De bedste probiotiske tilskud behøver ikke at blive nedkølede og kan opbevares ved stuetemperatur.
  • De bakteriestammer, som er i produktet, skal kunne overleve din mavesyre og galde, så de når dine tarme i live og i et passende antal.    
  • Du skal mindst indtage 20 milliarder (engelsk: billioner) pr dag. (Antal kapsler er forskelligt fra produkt til produkt).
 Hvilke mærker af probiotisk supplement bør du købe?

Jeg anbefaler følgende 2 mærker: Prescript Assist og Saccharomyces boulardii. De bliver ikke solgt i Danmark , men amazon.uk leverer dem på 3 arbejdsdag. Du kan bestille dem HER OG HER

Den rigtige måde at bruge Probiotika på:

Fermenterede fødevarer har været anvendt i titusinder af år. Den bedste måde at få sin Probiotika på vil altid være fra de naturligt gærede fødevarer.

En mulighed er at fermentere yoghurt i op til 24-32 timer (se opskrift) – denne proces fjerner 99% af lactosesukkeret, hvis du ikke kan tåle det. Den bedste, ikke-mælkebaseret mulighed er at lave din egen sauerkraut (se opskrift). Men hvis det ikke kan lade sig gøre, så vil en supplerende probiotika være det næstbedste.

For at opnå det bedste resultat bør kosttilskudet probiotika indtages 30 minutter før morgenmaden, det vil sige lige når du står op eller mindst to timer efter et måltid og lige inden, du skal i seng. Så vil du have skabt de bedste betingelser for, at de levende kulturer kan komme forbi mavesyren og ind i tarmene. 

Jeg håber, at du finder disse oplysninger brugbare!

Hav det godt

Valeria

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !


Valeria Lima

Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.

All author posts

Privacy Preference Center