Yoghurt er nem at lave – du skal hverken bruge en yoghurtmaskine og det er heller ikke nødvendigt at have en speciel kultur for at lave den. Det endelige produkt kan være tyndere i konsistens end kommerciel købeyoghurt.
Du skal bruge følgende:
2,4 dl kommerciel naturel købeyoghurt helst økologisk eller 2,4 dl fra det foregående parti
1 l pasteuriseret sødmælk (helst økologisk og ikke homogeniseret)
Sådan gør du:
Opvarm forsigtigt mælken i en tykbundet gryde til ca 80 °C dvs lige før at mælken koger. Tag gryden af varmen og lad det køle ned til ca. 40 °C – hvis du ikke har noget termometer kan du stikke en finger i mælken og hvis det føles som kropstemperatur er mælken klar.
Rør yoghurten i og rør godt rundt.
Kom nu låg på gryden og pak den godt ind i et håndklæde eller en plaid og stil den ind i en kold ovn hvor fermenteringen kan ske uden forstyrrelser.
Lad yoghurten stå i minimum 8 timer og overfør yoghurten i et sylteglas eller en rustfri stålbeholder.
Nu er yoghurten klar til at spise men stil den i køleskabet for lige at køle den ned.
Hvis du ønsker en tykkere konsistens så lad yoghurten stå i køleskabet og tør løbende vallen fra med en papirserviet.
P.S. Des længere du lader yoghurten fermentere ved stuetemperatur des mindre laktose indeholder den – efter 24 timer indeholder din hjemmelavet yoghurt næsten 0 % laktose. Hvis du vil vide mere om laktose – så tjek denne artikel ud.
- 2,4 dl kommerciel naturel købeyoghurt helst økologisk eller 2,4 dl fra det foregående parti
- 1 l pasteuriseret sødmælk (helst økologisk og ikke homogeniseret)
- Opvarm forsigtigt mælken i en tykbundet gryde til ca 80 °C dvs lige før at mælken koger. Tag gryden af varmen og lad det køle ned til ca. 40 °C - hvis du ikke har noget termometer kan du stikke en finger i mælken og hvis det føles som kropstemperatur er mælken klar.
- Rør yoghurten i og rør godt rundt.
- Kom nu låg på gryden og pak den godt ind i et håndklæde eller en plaid og stil den ind i en kold ovn hvor fermenteringen kan ske uden forstyrrelser.
- Lad yoghurten stå i minimum 8 timer og overfør yoghurten i et sylteglas eller en rustfri stålbeholder.
- Nu er yoghurten klar til at spise men stil den i køleskabet for lige at køle den ned.
- Hvis du ønsker en tykkere konsistens så lad yoghurten stå i køleskabet og tør løbende vallen fra med en papirserviet.
- Des længere du lader yoghurten fermentere ved stuetemperatur des mindre laktose indeholder den – efter 24 timer indeholder din hjemmelavet yoghurt næsten 0 % laktose.
Valeria Lima
Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.
Hej
Hvor længe kan den holde sig i køleskabet ?
Hej S. undskyld sent svar. En fermenteret sauerkraut kan blive månedsvis i køleskabet.
Men hvis du spekulerer på, om den sauerkraut i køleskabet stadig er god eller ej, skal du åbne og kontrollere om der er tegn for “dårligdom”. Som for eksempel skimmel og en dårlig lugt. Hvis det gør det, er det tid til at kaste den ud . Hvis den stadig lugter eddike og har en god tekstur og uden tegn på “dårligdom”, er det højst sandsynligt, at det er sikkert at bruge den. Husk, saurkral har en lang holdbarhed, fordi salt i det virker som et naturligt konserveringsmiddel og forhindrer skadelige bakterier i at vokse i den.