Så er det græskartid, venner! Jeg er ret så vild med græskar lige for tiden, og det er ikke kun fordi at Halloween er lige på trapperne, det er især fordi at det er efterårstid. Lige nu er det højsæson for de grove grøntsager, og Danmarks klima er så velegnet til at dyrke lige netop; græskar, rodfrugter og kål.

winter squashJeg ser græskar i alle former, størrelse og varianter omkring mig lige nu. Men, efter min mening, er butternut squash nok den mest alsidige af dem alle. Da dens aflange form, kan bruges til f.eks. ”pizza dej ” som i denne her opskrift eller som lasagneplader.

Butternut squash lasagnen à la ”palæo style” forvandler den traditionelle ”hvede­–raffineret sukkerbombe–version” til en ren bombe af vitaminer, mineraler og fibre.

Butternut squash indeholder rigtig meget beta-carotene, en slags pro vitamin A. Når det bliver optaget i din krop forvandler det sig til A-vitamin. Og Vitamin A bekæmper kræft, anti-vira og er også rigtig godt for synet. Det indeholder endda også en kæmpe mængde C vitaminer  og er lav i kulhydrater. For eksempel så indeholder 1,25 dl kogt butternut squash kun 7 g kulhydrater, hvilket er meget lavt til sammenligning med 1,25 dl pasta som indeholder helt op til 19-22g kulhydrater.

C-vitamin er nødvendig for at bygge de strukturelle komponenter op i kroppen, som blodkar, sener, ledbånd og knogler. Desuden er c-vitamin meget rig på antioxidanter. Antioxidanter er kroppens naturlige mekanisme mod frie radikaler. Frie radikaler er biprodukter forårsaget af afbrænding af brændstof i kroppen. Overskud af frie radikaler i kroppen kan skade DNA’et i cellerne, og medvirker til sygdom og aldring.

Her er opskriften på Butternut squash Lasagne à la Palæo Style

Jeg har kun brugt de ingredienser som du kan se på billedet.

IMG_1880

1 mellemstor butternut–squash
½ dl kokosolie /olivenolie
1 mellemstort løg
3-4 fed hvidløg (hakket el presset)
400 g hakket oksekød
200 g gouda ost (kan undlades hvis du er laktose intolerant)
500 g tomat polpa (flåede tomater)
1 tsk. 100% kakao pulver (kan undlades)
salt
peber

 Sådan gik jeg til værks:

 Forvarm ovnen til 200 grader

 Start med at lave Bolognese saucen

Kødsauce: Varm olien i en tykbundet gryde og sauter de hakket løg og presset hvidløg ved mellemhøj varme til de bliver bløde og blanke. Det tager ca. 5 min. Tilsæt kødet og rør rundt. Skru op for varmen, og steg kødet videre. Efter ca. 3-5 min. tilsæt kakao pulver, salt og peber. Hæld de flåede tomater over i blandingen og tilsæt lidt vand – rør rundt og skru ned for varmen. Lad det hele simre i 20 min.

Lasagneplader: Skyl græskaren og skræl den. Skær den i horisontal tynde runde stykker enten ved hjælp af et mandolinjern eller med en meget skarp kniv. Jeg brugte en kniv til det.

IMG_1870

Opbyg lasagnen i et ovnfast fad i følgende rækkefølge: først lidt kødsauce i bunden, så de runde græskarplader, lidt revet ost, og start forfra. Sørg for at sidste lag er kødsauce og ost hvis du bruger det.

IMG_1871

Bag lasagnen i den varme ovn (200 grader) i ca. 40-45 min. Husk at bagetiden er afhængig af hvor tyndt du har skåret græskaren, så stik en gaffel i lasagnen efter 40 min. Og hvis gaflen går igennem lagene uden større besvær så er lasagnen bagt færdig.

Du kan pynte med grofthakket bredbladet persille.

Server den med grøn salat!

Velbekomme.

IMG_1883

 

Butternut squash lasagne
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Prep Time
20 min
Ingredients
  1. 1 mellemstor butternut–squash
  2. ½ dl kokosolie /olivenolie
  3. 1 mellemstort løg
  4. 3-4 fed hvidløg (hakket el presset)
  5. 400 g hakket oksekød
  6. 200 g gouda ost (kan undlades hvis du er laktose intolerant)
  7. 500 g tomat polpa (flåede tomater)
  8. 1 tsk. 100% kakao pulver (kan undlades)
  9. salt
  10. peber
Instructions
  1. Start med at lave Bolognese saucen.
  2. Kødsauce: Varm olien i en tykbundet gryde og sauter de hakket løg og presset hvidløg ved mellemhøj varme til de er bløde og blanke. Det tager ca. 5 min. Tilsæt kødet og rør rundt. Skru op for varmen, og steg kødet videre. Efter ca. 3-5 min. tilsæt kakao pulver, salt og peber. Hæld de flåede tomater over i blandingen og tilsæt lidt vand – rør rundt og skru ned for varmen. Lad det hele simre i 20 min.
  3. Lasagneplader: Skyl græskaren og skræl den. Skær den i horisontal tynde runde stykker enten ved hjælp af et mandolinjern eller med en meget skarp kniv. Jeg brugte en kniv til det.
  4. Opbyg lasagnen i et ovnfast fad i følgende rækkefølge: først lidt kødsauce i bunden, så de runde græskarplader, lidt revet ost, og start forfra. Sørg for at sidste lag er kødsauce og ost hvis du bruger det.Bag lasagnen i den varme ovn (200 grader) i ca. 40-45 min. Husk at bagetiden er afhængig af hvor tyndt du har skåret græskaren, så stik en gaffel i lasagnen efter 40 min. Og hvis gaflen går igennem lagene uden større besvær så er lasagnen bagt færdig.
  5. Du kan pynt med grofthakket bredbladet persille.
  6. Server lasagnen med grøn salat som tilbehør!
Valeria Lima https://valerialima.dk/

Valeria Lima

Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.

All author posts

Privacy Preference Center