Børn overrasker mig altid. For nylig hørte jeg en interessant samtale mellem min seks-årige søn og en ven om fødevarekvalitet.
Hvad jeg fandt interessant i diskussionen, var klarheden i dialogen og at præsentationen af emnet var fordomsfri. Jeg blev også mindet om hvilken indflydelse vi har på vores små poder og hvordan de overtager vores værdier. Det var meget tankevækkende at kunne genkende min egen ”stemme” i Benjamins udsagn.
Scenarie : Mit køkken, to børn sidder og spiser frokost.
Benjamin : vil du ikke spise din leverpostej ? det smager godt og det er økologisk ….
Ven: smager det godt, fordi det er økologisk?
Benjamin: ikke nødvendigvis . Men økologisk betyder at der ikke er” gift” i, og dyrene har levet et godt liv.
Ven: Det ved jeg godt, men min mor siger, at mange mennesker er ligeglade med det.
Benjamin: Ok, men måske ved de ikke bedre, vel?
De ved ikke bedre. Det var konklusionen af samtalen.
Jeg synes, at det var et stærk statement fra en seks-årig. Og selvom der nok kommer en dybere refleksion om emnet, når han bliver ældre, er udgangspunktet rigtigt: Nemlig at et valg træffes ud fra viden. Uden viden – intet oplyst valg.
Hvad med dig? På hvilke præmisser træffer du dine valg når du handler? Er du bevidst om hvorfor du vælger som du gør? Gør du det ud fra viden og værdier eller kigger du på pengepungen inden du kommer varerne i indkøbsvognen? Det kan var svært og uoverskueligt at skulle forholde sig til værdier midt i ulvetimen, men måske kan det følgende hjælpe dig til at bevidstgøre din beslutning om fødevarernes kvalitet.
Den “grønne” bølge
Økologisk, frilands, græs-fodret, lokalt, sæsonbetonet, bæredygtigt. En stak ord, der er tilføjet i vores fødevareordforråd, men som for få år siden ikke eksisterede.
Den “grønne” bølge, som har fokus på natur- og miljøbalance, har bragt os tæt på de nye koncepter. Og hvorfor er de så vigtige? Fordi et naturligt afbalanceret miljø bringer os tættere på den type af fødevarer, som mennesker har forbrugt i årtusinder med en naturlig balance af næringsstoffer. Det er det samme som at sige at økologisk, friske, lokale, sæsonbetonede og bæredygtige fødevarer fører os tilbage til den mad, vores forfædre og vores genetik kommer fra.
En ernæringsrig kost hører sammen med hvordan og hvornår disse fødevarer produceres. Én af måderne at forbedre kosten uden drastiske ændringer i hverdagen er, at gå efter tre principper:
1. Gør det økologisk!
Økologiske fødevarer er produceret uden antibiotika, syntetiske hormoner, genetisk modifikation, bestråling, kunstige ingredienser og konserveringsmidler. Dette vil bevare ernæringsværdien af fødevarerne. Økologiske grønt og frugt indeholder i gennemsnit 25 % højere indhold af 11 næringsstoffer end tilsvarende konventionelt producerede varer. I særdeleshed har de en tendens til at være rigere på vigtige antioxidanter.(1)
Antioxidanter er naturlige indholdstoffer, der findes i frugt og grønt. Antioxidanter neutraliserer frie radikaler, som er ustabile iltmolekyler der forbindes med kræft, hjertesygdomme og ældning.
2. Gør det friskt, sæsonbestemt og lokalt!
Det er meget vigtigt at vide, hvor dine produkter er dyrket, og i særdeleshed hvor lang tid, de har været ude af jorden, før du spiser dem. De fleste fødevarer, der sælges i store supermarkedskæder, dyrkes hundreder, hvis ikke tusinder, af kilometer væk, steder som Brasilien, Spanien og Italien. Dette gælder især, når du spiser fødevarer, der er uden for sæson i dit lokalområde (ligesom et kønsløst jordbær midt om vinteren).
For eksempel har en typisk spansk gulerod rejst mange kilometer for at nå frem til dit bord. Dage, måske mere end en uge, er gået, siden det blev plukket, pakket og fragtet til butikken, hvor den kan have ligget på hylderne endnu længere.
Problemet med dette er, at maden begynder at ændre sig, så snart den er høstet, og dens indhold af næringsstoffer forringes drastisk.
Fakultetet for sundhed og ernæring på Montclair State University har udgivet et studie, som sammenligner indholdet af C-vitamin i broccoli fra supermarkedet i maj (i sæsonen) og broccoli fra supermarkedet i efteråret (afsendt fra et andet land). Resultatet påviste entydigt at broccoli solgt udenfor sæsonen kun indeholdt halvt så meget C-vitamin, som i sæsonens friske broccoli.(2)
Køb og indtag derfor mad, som er dyrket så tæt på hjemmet som muligt. Jo tættere på dig, maden er vokset, jo friskere og jo mere nærende vil den være.
3.Efterspørg bæredygtighed.
Bæredygtigt produceret mad betyder, at maden er blevet dyrket, høstet og produceret efter bæredygtige landsbrugs- og marketingprincipper som er holdbare på længere sigt. Landmændene kan således gøre det til en levevej for deres familie; jorden kan genskabes med næringsstoffer i samme tempo, som de bliver udnyttet, planter og dyr kan give næring til forbrugerne, fødevarerne bliver produceret uden brug af enorme mængder af energi til befrugtning, og miljøet bliver ikke nedbrudt af en ikke-bæredygtig landbrugspraksis.
Alt i alt er min mission og mit mål at vise, hvordan du kan forbedre dine kost. Ernæring handler ikke kun om, hvordan du nærer din krop. Men det handler i sidste ende også om, hvordan du nærer dine omgivelser. Hver gang du træffer et valg og handler derefter, udtrykker du hvilken verden du vil være med til at skabe for dig selv – og for de kommende generationer.
Valeria Lima
Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.