Efteråret byder både på flotte solskinsdage og mørke dage med rusk og regn, og det er nu tid til for alvor at nyde godt af naturens spisekammer. Frugt og grønt, der har vokset og modnet gennem sommeren, er nu klar til at blive høstet, og det er bare at tage for sig. Mens sæsonens udbud varierer alt efter hvor i verden man befinder sig, forbinder vi i Danmark typisk efterårsmad med: græskar, æble, kartofler, pære, squash, svampe, rodfrugter m.v.. Fødevarer som varmer kroppen og indeholder en masse næring.
Med det i tankerne har jeg valgt græskar og æble til dagens opskrift: Lun græskarsalat med æble
Denne her salat er lavet af meget enkle ingredienser: æbler, græskar og lidt rosmarin – råvarer som alle kan købes i supermarkedet. Men hvis du er frisk på en tur ”på landet” kan du selv plukke dem. Jeg har selv plukket mine æbler og græskar på Ventegodtgaad.
Pas på ! Æblet er en fantastik frugt, men man skal være opmærksom på, at det er den allermest sprøjtede afgrøde. Vælg derfor den økologiske, biodynamiske eller “vilde” variant hvis du vil være sikker på at undgå pesticidrester. Desuden er moderne sorter meget søde – så søde at vi kan betragte den som slik – for at undgå at blive sukkerhøj så spis æblet i stedet for at lave en juice ud af det.
Sådan gør du:
Skyld græskaret – du behøver ikke skrælle det – og skrab kernerne ud. Skyld æblerne, skær dem i både og fjern kernehuset.
Skær meget tynde skiver af græskaret og æblerne med et mandolinjern.
Kom alle græskar stykkerne og de udskårne æbler på en bageplade iført bagepapir eller en bradepande og vend med olivenolie, rosmarin og lidt salt og peber. Det bages i ovnen ved 200 grader i 25-30 minutter.
Skyld og slyng salatbladene og vend dem med balsamico og list olivenolien over, drys evt. salaten med salt og peber, og kom til sidst de bagte æbler og græskar oven på salaten.
Flere variationer:
Server græskarsalaten som tilbehør til lam eller oksekød. Eller gør ligesom jeg: kom noget lækkert flæsk oven på de rå græskarstykker og æblerne. Sæt det i ovnen og lad flæskens fedt dryppe over grønsagerne så det afgiver en dejlig smag.
Og husk:
Sæsonvarer er naturens måde at fortælle dig på, at det er det bedste tidspunkt at spise den bestemte frugt eller grønsag. Dette er også samtidig billigere at spise efter sæson, da udbuddet er størst frem for at lade sig styre af supermarkedets luner.
Hvis jeg har vækket din nysgerrighed angående sæsonens råvarer. Så tjek lige denne her serie ud som jeg har skrevet sammen med Mette Helbæk for Alt for Damerne.
Boost din sundhed med de lokale superfood
Spis sommeren og fyld depoterne op
6 grunde til at bouilloner er superfood
Velbekomme!
Valeria


- 1 lille hokkaido
- 2 æbler
- Olivenolie
- 1 kvist frisk rosmarin
- Salt
- Peber
- 1 bakke spæde salatblade
- 1 ½ spsk. hvid balsamico el. æbleeddike
- ca. ½ dl olivenolie
- Salt
- Sort peber
- Skyld græskaret – du behøver ikke skrælle det – og skrab kernerne ud. Skyld æblerne, skær dem i både og fjern kernehuset.
- Skær meget tynde skiver af både græskaret og æblerne med et mandolinjern .
- Kom alle græskarstykkerne og de udskårne æbler på bagepapir på en bageplade eller bradepande og vend med olivenolie, rosmarin og lidt salt og peber.
- Steg i ovnen med 200 grader i 25-30 minutter.
- Skyld og slyng salatbladene og vend med balsamico og list olivenolie, drys evt. salt og peber over, og kom til sidst de bagte æbler og græskar i salaten
- Server græskarsalaten som tilbehør til lam eller oksekød.
Valeria Lima
Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.