Her kommer anden del af en artikelserie på fire om tarmsundhed. Hvis du er gået glip af førstedel, der beskrev hvordan sundheden i fordøjelsessystemet er kritisk for kroppens overordnede sundhed, og at en usund tarm bidrager til en bred vifte af sygdomme, herunder diabetes, fedme, leddegigt, forskellige former for autisme, depression og kronisk træthedssyndrom, kan du læse den HER. Eller se den nedestående video:
Som jeg beskrev i første del, findes der to tæt forbundne variabler, som bestemmer sundheden i vores tarme: tarmens mikrobiom – eller “tarmflora” – og tarmbarrieren. I dagens indlæg vil jeg fokusere på tarmbarrieren.
TARMBARRIEREN
Tarmen er et hult rør, der går fra munden til endetarmen. Alt, hvad der kommer ind i munden og ikkke absorberes i blodbanen bliver udskilt som affald, og vil aldrig komme ind i kroppen, det passerer lige ud i den anden ende. Tarmbarrieren tjener således som en slags ”portvogter”, der afgør, hvad der får lov at komme ind i vores krop, og hvad der bliver udelukket adgang.
Normalt fungerer denne fremgangsmåde godt, men når tarmbarrieren bliver gennemtrængelig (dvs. ”utæt”) så vil stoffer, som ikke bør trænge igennem tarmen – såsom store proteinmolekyler og bakterielle toksiner – komme ind i blodbanen. Dette udløser en reaktion i immunforsvaret, idet kroppen betragter disse partikler som ”fremmede angribere”. Og vi ved nu, at denne reaktion i immunforsvaret, som følge af tarmens gennemtrængelighed, bidrager til alt fra udviklingen af autoimmune sygdomme som Hashimotos og type 1-diabetes til depression, fedme og hudsygdom.
Forskere som Dr. Alessio Fasano (en pioner på cøliaki og glutenallergi området) mener faktisk nu at ”leaky gut” (utæt tarm) er en forudsætning for udviklingen af autoimmunitet (1). Med andre ord kan det ikke være muligt at udvikle en autoimmun sygdom, medmindre du har en ”leaky gut”(utæt tarm).
Terminologien ”leaky gut” (utæt tarm) er primært blevet anvendt af den alternative medicin, og konventionelle forskere og læger brød sig oprindeligt ikke om konceptet. Men i dag er det én af de hotteste emner i den videnskabelige litteratur. Det er gentagne gange blevet vist i veldokumenterede undersøgelser, at integriteten af tarmbarrieren er en vigtig faktor i autoimmune sygdomme. (2)
Hvordan udvikler man en “leaky gut” (utæt tarm)?
Forskere har identificeret et protein kaldet ZONULIN som øger tarmens gennemtrængelighed i både mennesker og dyr. Mange, hvis ikke de fleste, autoimmune sygdomme – herunder, cøliaki, type 1 diabetes, sklerose, leddegigt og inflammatorisk tarmsygdom – er karakteriseret ved unormalt højt indhold af zonulin og en gennemtrængelig tarmbarriere.
”Leaky gut” forekommer på følgende måde:
- Gluten, infektion, toksiner, stress og alder, kan forårsage at tarmcellerne frigiver zonulin, et protein, som kan opløse tætte forbindelser i foringen af tarmen – ” tætte forbindelser ” er tætte proteinbånd, som danner et uigennemtrængeligt kit, men hvis disse lider skade bliver passagen af fremmede molekyler mulig. Det betyder at tarmvæggen bliver porøs, og dermed er der skabt passage for skadelige stoffer og ufordøjede proteiner fra tarmen, hvorfra de optages i blodbanen. Når ufordøjede proteiner passerer ud i blodbanen, kan de være årsag til allergier (f.eks. fødevareintolerance) eller autoimmune reaktioner.
- Immunforsvarets reaktion skader ikke kun tarmen men også andet væv. hvilket indebærer risiko for udviklingen af forskellige sygdomme. F.eks. hvis immunsystemet angriber skjoldbruskkirtlen, kan det føre til Hashimoto; hvis huden angribes, kan det føre til psoriasis; hvis leddene angribes kan det føre til gigt; hvis musklerne angribes kan det føre til muskelsmerter osv. osv.
Som man kan se forårsager en ”leaky gut” (utæt tarm) en immunreaktion, der ikke kun påvirker tarmen selv, men også andre organer og væv, herunder knogler, bugspytkirtlen, nyrerne, leveren og hjernen. Det forklarer, hvorfor folk, der har en ”leaky gut” (utæt tarm) ikke altid har tarm symptomer, og hvorfor viften af deres symptomer er så forskelligartet.
Tegn på at du har en”leaky gut” (utæt tarm)
1. Fordøjelsesproblemer såsom gas, oppustethed, diarré, forstoppelse eller irritabelt tarmsyndrom (IBS).
2. Sæson-allergi eller astma.
3. Hormonelle ubalancer såsom PMS eller PCOS (Poly Cystisk Ovarie Syndrom)
4. Diagnosticeret med en autoimmun sygdom, såsom gigt, Hashimotos thyroiditis (autoimmun stofskiftesygdom), lupus, psoriasis, eller cøliaki.
5. Diagnose af kronisk træthed eller fibromyalgi.
6. Depression, angst, ADD eller ADHD.
7. Hudproblemer såsom akne, rosacea eller eksem.
8. Diagnosticering af candida overvækst.
9. Fødevareallergi eller fødevareintolerance.
10. Dårlig hukommelse og hjernetåge.
Hvad er årsagen til en ”Leaky gut” ?
KOST
Gliadin er et protein som findes i hvede. Det er observeret hos mennesker med cøliaki, at gliadin er ansvarlig for at skade tarmen. Og dette gælder også for mennesker som ikke har cøliaki. Gliadin aktiverer ZONULIN signaleringen, hvilket reducerer tarmbarrierens integritet og tillader gennemtrængningen af gliadin gennem tarmbarrieren. Hvede og andre glutenholdige fødevarer bidrager direkte til en ”leaky gut” (utæt tarm). Dette er en af grundene til, at jeg anbefaler, at man så vidt muligt, undgår indtagelsen gluten.
Kost kan ændre tarmens mikrobiom (tarmflora). Det er påvist, at en kost som indeholder en stor mængde raffineret mel, sukker og industriell frøolie, og er lav på indtagelsen af frugt, grøntsager og opløselige fibre, forårsager uønskede ændringer i tarmens mikrobiom.
SIBO “Small Intestinal Bacterial Overgrowth” (Bakteriel overvækst i tyndtarmen)
SIBO er en tilstand, som indebærer en uhensigtsmæssig vækst af bakterier i tyndtarmen. Det store flertal af de bakterier som forekommer i vores tarm burde befinde sig i tyktarmen. Men kronisk stress, dårlig kost, infektioner, brugen af antibiotika og andre faktorer kan forårsage at bakterier begynder at migrere fra tyktarmen ind i tyndtarmen. Dette forårsager en dårlig optagelse af proteiner, fedtstoffer, B-vitaminer og andre mikronæringsstoffer. Og det medfører også tarmens gennemtrængelighed.
STRESS
Kronisk stress har vist sig at reducere tarmbarrierens integritet.(3)
INFEKTIONER
Infektioner med bakterier (såsom Helicobacter pyloris, d.v.s. de bakterier som forårsager mavesår), virus (såsom HIV) og parasitter (såsom Giardia lamblia) har alle vist sig at forstyrre tarmbarrierens integritet.
OVERFORBRUG AF ALKOHOL
Et overforbrug af alkohol kan fremme væksten af visse typer bakterier i tarmen, som så forøger tarmens gennemtrængelighed.
MEDICIN
NSAID, aspirin, PPI’er (ordineret til sure opstød og GERD) og andre lægemidler, øger tarmens gennemtrængelighed. Antibiotika kan indirekte forstyrre tarmens barrierefunktion via deres negative virkninger på tarmens microbiom.
MILJØGIFTE
Ny forskning tyder på, at bisphenol- A (BPA), som forekommer i plast, kan forøge gennemtrængeligheden af tarmen.
Hvordan helbreder manen ”leaky gut” ?
Rom blev ikke bygget på en dag … og holder vi fast i klichéerne: Din tarm kommer ikke til at blive helbredt på en dag.Hvis du allerede har fjernet alle fødevarer som indeholder MAD TOKSINER fra din kost og du er begyndt at spise masser af gæringsdygtige fibre (f.eks. stivelse fra sød kartoffel, yam og rodfrugter)men stadig har mistanke om at dit tarmsystem ikke fungere optimalt endnu, så er der mere arbejde at gøre.
I min næste blog har jeg tænkt mig at dække kosten, kosttilskud og 4R – programmet som kan hjælpe dig med at styrke din tarm. Så hold øje med bloggen.
Hav det godt !
Valeria
Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....
....direkte i din mailboks !
Valeria Lima
Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.
Hej. Fint indlæg omkring leaky gut syndromet..
Savner dog nogle kildehenvisninger – Har du nogle referencer til din artikel ??
Hej Theis, hvis du kigger på nogle nr som (1) og (2) i teksten – bare klik der , det vil føre dig til kilde. Du kan også se på den her artikel i min blog https://valerialima.dk/mad-toksiner-del-2-korn/ – der er også kilder der.
🙂