Glaskål – fakta , sundhedsfordele og opskrifter
Glaskål er mindre kendt og anvendt i de danske køkkener end i de tyske og svenske. Jeg bliver ofte spurgt om hvad glaskål er for noget og hvordan det kan anvendes. Nogle tror det er en rodfrugt.
Glaskål (Brassica Oleracea Var. Gongylodes), også kaldet knudekål og glaskålrabi, er en grøntsag, der hører til kålfamilien. Kålfamilien består af en kæmpe stor klan af korsblomstrede grøntsager. De mest almindelige korsblomstrede grøntsager er broccoli, forskellige typer af hovedkål, rosenkål, blomkål, grønkål, kålrabi, radiser, majroer, rucola og sennepsplanten – og det er kun et lille udpluk af familien.
Så… nej. Den er ikke en rodfrugt.

Glaskål vokser over jorden. Den forveksles ofte med kålrabi, som er en rodfrugt. Men glaskålen er som sagt af kålfamilien og meget anderledes end kålrabien. Den er lille og sprød som et æble, og den kan bruges i alle former for salater og simreretter.
Sundhedsfordele
Mens glaskål er nærende og rig på C og K1-vitaminer samt mineralerne jern og calcium, er det især dens overflod af glukosinolater, der får glaskålen til at skille sig ud.
Glukosinolater er en klasse af fytokemikalier, som undersøgelser har vist kan være medvirkende til at bekæmpe kræft. De fungerer ikke i sig selv som antioxidanter eller anti-kræftbekæmpere. Derimod frigiver de to slags aktive stoffer, en form for fytokemikalier, som har gode kræfthæmmende egenskaber og en høj antioxidant aktivitet: isothiocyanater og indoler. (1) (2)
Hvordan Bruger man glaskål i køkkenet
Glaskål er fantastisk, når den anvendes rå, fint snittet og vendt med en god syrlig marinade. Eller som frisk salat med fx fennikel, æbler og glaskål i papirtynde skiver samt med en olie/eddikedressing med honning. Glaskål kan stuves, blancheres eller koges sammen med kartofler til en skøn vintermos. Du kan også sylte glaskål og servere dem lune til fiskeretter. Først på sæsonen ( juni –september) behøver du ikke skrælle din glaskål – men grov og hård vinterskræl skal skæres af.
Inspiration til opskrift med glaskål
Tzatziki på glaskål

Den opskrift er fra min og Mette Helbæk bog supersunde superfoods. Den tilhører til OPSKRIFTER MED DE PROBIOTISKE SUPERFOODS
Ingredienser
1 glaskål
1 tsk salt
3 dl yoghurt, hjemmelavet eller græsk yoghurt 10 %
2 fed revet hvidløg
1 spsk citronsaft
Til servering:
skal af øko-citron
olivenolie
oliven
Sådan gør du :
Riv glaskålen og kom det op i en sigte. Vend med salt. Lad glaskålen dryppe af i sigten i min. 30 minutter. Vend med yoghurt, hvidløg og citronsaft.
Server tzatzikien med drys af revet citronskal, dryp af olivenolie og lidt velsmagende oliven. Et godt stykke brød er heller ikke af vejen.
Glaskålstacos

Brug glaskål som tacos. De sprøde, friske skiver af glaskål kan spises med forskellige slags af fyld. Som fx guacamole, humus, tun mousse osv. Find mine forslag til fylden nedenfor.
Ingredienser
Glaskål
Sådan gør du
Fjern stilkene fra glaskålen, og skyl den. Skær glaskålen i skiver på 1,5 mm på et mandolinjern – tykkelsen er vigtig. Det er fristende at skære dem endnu tyndere på mandolinen, men det bliver noget snask.
Læg dem i koldt vand, så de bliver sprøde.
Servering
Fyld foldede glaskålsskiver med din favorit fyld, og drys med finthakket purløg eller krydderurter som persille, koriander osv .
Fyld
Sødkartoffel humus
Auberginepuré
Røget makreltatar
Guacamole
Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates….
….direkte i din mailboks !
"*" indikerer påkrævede felter
Valeria Lima
Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.