Glaskål – fakta , sundhedsfordele og opskrifter

Glaskål er mindre kendt og anvendt i de danske køkkener end i de tyske og svenske. Jeg bliver ofte spurgt om hvad glaskål er for noget og hvordan det kan anvendes. Nogle tror det er en rodfrugt.

 

Glaskål (Brassica Oleracea Var. Gongylodes), også kaldet knudekål og glaskålrabi, er en grøntsag, der hører til kålfamilien. Kålfamilien består af en kæmpe stor klan af korsblomstrede grøntsager. De mest almindelige korsblomstrede grøntsager er broccoli, forskellige typer af hovedkål, rosenkål, blomkål, grønkål, kålrabi, radiser, majroer, rucola og sennepsplanten – og det er kun et lille udpluk af familien.

Så… nej. Den er ikke en rodfrugt.

Glaskål vokser over jorden. Den forveksles ofte med kålrabi, som er en rodfrugt. Men glaskålen er som sagt af kålfamilien og meget anderledes end kålrabien. Den er lille og sprød som et æble, og den kan bruges i alle former for salater og simreretter.

 

Sundhedsfordele

Mens glaskål er nærende og rig på C og K1-vitaminer samt mineralerne jern og calcium, er det især dens overflod af glukosinolater, der får glaskålen til at skille sig ud.

Glukosinolater er en klasse af fytokemikalier, som undersøgelser har vist kan være medvirkende til at bekæmpe kræft. De fungerer ikke i sig selv som antioxidanter eller anti-kræftbekæmpere. Derimod frigiver de to slags aktive stoffer, en form for fytokemikalier, som har gode kræfthæmmende egenskaber og en høj antioxidant aktivitet: isothiocyanater og indoler. (1)   (2)

Hvordan Bruger man glaskål i køkkenet

Glaskål er fantastisk, når den anvendes rå, fint snittet og vendt med en god syrlig marinade. Eller som frisk salat med fx fennikel, æbler og glaskål i papirtynde skiver samt med en olie/eddikedressing med honning. Glaskål kan stuves, blancheres eller koges sammen med kartofler til en skøn vintermos. Du kan også sylte glaskål og servere dem lune til fiskeretter. Først på sæsonen ( juni –september) behøver du ikke skrælle din glaskål – men grov og hård vinterskræl skal skæres af.

 

Inspiration til opskrift med glaskål

 

Tzatziki på glaskål

Foto: Line Klein – Bog Supersunde Superfoods

Den opskrift er fra min og Mette Helbæk bog supersunde superfoods. Den tilhører til OPSKRIFTER MED DE PROBIOTISKE SUPERFOODS

Ingredienser

1 glaskål

1 tsk salt

3 dl yoghurt, hjemmelavet eller græsk yoghurt 10 %

2 fed revet hvidløg

1 spsk citronsaft

Til servering:

skal af øko-citron

olivenolie

oliven

Sådan gør du :

Riv glaskålen og kom det op i en sigte. Vend med salt. Lad glaskålen dryppe af i sigten i min. 30 minutter. Vend med yoghurt, hvidløg og citronsaft.

Server tzatzikien med drys af revet citronskal, dryp af olivenolie og lidt velsmagende oliven. Et godt stykke brød er heller ikke af vejen.

 

 

Glaskålstacos

 

Brug glaskål som tacos. De sprøde, friske skiver af glaskål kan spises med forskellige slags af fyld. Som fx guacamole, humus, tun mousse osv. Find mine forslag til fylden nedenfor.

Ingredienser

Glaskål

Sådan gør du

Fjern stilkene fra glaskålen, og skyl den. Skær glaskålen i skiver på 1,5 mm på et mandolinjern – tykkelsen er vigtig. Det er fristende at skære dem endnu tyndere på mandolinen, men det bliver noget snask.

Læg dem i koldt vand, så de bliver sprøde.

Servering

Fyld foldede glaskålsskiver med din favorit fyld, og drys med finthakket purløg eller krydderurter som persille, koriander osv .

Fyld

Sødkartoffel humus 

Auberginepuré

Røget makreltatar

Guacamole

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates….

….direkte i din mailboks !