I de sidste par måneder har jeg flere gange lavet  humus af sød kartoffel og cashewnød. Denne smagfulde og bløde humus er så god, at jeg er nødt til at dele den med dig. Jeg har brugt denne humus som velkomstsnack; som første ret til en middag og som tilbehør til burgers. Det er en enkel og lækker måde at give sig selv flere grøntsager i dagligdagen. Og så er denne humus sammensat med forskellige andre grøntsager en fornøjelse for øjnene – smuk og farverig.

I min nyligt lancerede bog “super sunde super foods” (Politikens Forlag) dedikeres et helt kapitel til forskellige typer af rodfrugter som fx søde kartofler,. Her et snapshot fra bogen:

Søde kartofler

NÆRINGSSTOFFER: Den orange knold er fuld af antioxidanter, anti-inflamma- toriske næringsstoffer og blodsukke- regulerende næringsstoffer. Søde kartof- ler har et meget højt fiberindhold, og de er en rig kilde til kraftfulde antioxidanter i carotenoid-gruppen, især beta-caroten, som beskytter os mod kræft, forkølelse, infektioner og mange andre sygdomme. Anthocyanin og andre farvepigmenter i de søde kartofler er værdifulde på grund af de antiinflammatoriske fordele. I dyre- forsøg har betændelsestilstande efter indtagelsen af søde kartofler vist sig at formindskes i hjernevæv og i nervevæv i hele kroppen.

Søde kartofler er også en god kilde til C-vitamin, magnesium og B6-vitamin, kalium, mangan og jern.

KØKKENTIP: Vores krop kun kan omdanne caroten til A-vitamin, når der er galdesalte tilstede. Derfor er det meget vigtigt at spise søde kartofler med en slags fedt som smør, ægge- blommer, olivenolie eller fløde. Disse fedtstoffer stimulerer udskillelsen af galde og hjælpe kroppen med at omdanne carotener til de vigtige A-vitaminer.

Med alle disse kvaliteter er denne hummus et must!!!!

 

 

Opskriften er meget nem at lave, men du skal dog have styr på disse 2 trin før du starter (rækkefølgen er underordnet):

Trin 1: Du skal bage den søde kartoffel (ca. 45 minutter).

Trin 2: Du skal blødgøre cashewnødderne i vand (sæt en kop rå cashewnødder i 2 kopper lunt vand blandet med ½ tsk salt i 2 til 4 timer).

Ingredienser

   1 stor orange sød kartoffel eller flere små (ca. 300 g)

   5 spiseskefulde ekstra jomfru olivenolie

   1 kop hakket løg (ca. 150 g)

   2 tsk. hakket hvidløg (ca. 2 fed)

   1 tsk. havsalt, eller mere afhængig af smag

 ¼ kop frisk citronsaft (60 ml)

   1 tsk. æblecidereddike

   1 kop (ca. 140 g) rå usaltede cashewnødder, gennemblødt og drænet se note ovenfor)

   1 tsk. mild gul karrypulver, eller mere afhængig af smag

   1½ tsk. korianderpulver

   1 tsk. spidskommenpulver

   ¾ tsk. sød paprika (valgfrit)

   ⅛ tsk. gurkemeje (valgfri)

Metode

Forvarm ovnen til 200 ° C

Prik kartoflerne overalt med en kniv eller gaffel, og smør dem med olivenolie. Placér dem på et fad og bag dem indtil de er bløde (ca. 45 min.).

Tip: Du kan med fordel bage lidt ekstra søde kartofler til senere brug i humus eller salat.

Lad kartoflen/kartoflerne køle af. Skræl dem og mos dem. Sæt mosen til siden. Grib din blender eller foodprocessor og blend følgende ingredienser: olivenolie , citronsaft og æblecidereddike. Tilsæt herefter løg, hvidløg, krydderier, de gennemblødte og tørrede cashewnødder samt den mosede søde kartoffel (som svarer til ca. 1 kop eller 250 gr. uden skræl).

Blend i høj hastighed i et minut indtil humusen er glat og cremet. Server den med dine yndlings-rå-grøntsager. Humusen vil holde i køleskabet i ca. 5 dage.

Hvis du har travlt, kan du fremskynde processen ved at:

  • Stege de søde kartofler og mose dem med det samme (uden at afkøle dem)
  • Blødgøre cashewnødderne i 2 kopper kogt vand i 10 minutter.
Humus af sød kartoffel og cashewnød
Serves 2
Opskriften er meget nem at lave, men du skal dog have styr på disse 2 trin før du starter (rækkefølgen er underordnet): Trin 1: Du skal bage den søde kartoffel (ca. 45 minutter). Trin 2: Du skal blødgøre cashewnødderne i vand (sæt en kop rå cashewnødder i 2 kopper lunt vand blandet med ½ tsk salt i 2 til 4 timer).
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 stor orange sød kartoffel eller flere små (ca. 300 g)
  2. 5 spiseskefulde ekstra jomfru olivenolie
  3. 1 kop hakket løg (ca. 150 g)
  4. 2 tsk. hakket hvidløg (ca. 2 fed)
  5. 1 tsk. havsalt, eller mere afhængig af smag
  6. ¼ kop frisk citronsaft (60 ml)
  7. 1 tsk. æblecidereddike
  8. 1 kop (ca. 140 g) rå usaltede cashewnødder, gennemblødt og drænet se note ovenfor)
  9. 1 tsk. mild gul karrypulver, eller mere afhængig af smag
  10. 1½ tsk. korianderpulver
  11. 1 tsk. spidskommenpulver
  12. ¾ tsk. sød paprika (valgfrit)
  13. ⅛ tsk. gurkemeje (valgfri)
Instructions
  1. Forvarm ovnen til 200 ° C
  2. Prik kartoflerne overalt med en kniv eller gaffel, og smør dem med olivenolie. Placér dem på et fad og bag dem indtil de er bløde (ca. 45 min.).
  3. Tip: Du kan med fordel bage lidt ekstra søde kartofler til senere brug i humus eller salat.
  4. Lad kartoflen/kartoflerne køle af. Skræl dem og mos dem. Sæt mosen til siden. Grib din blender eller foodprocessor og blend følgende ingredienser: olivenolie , citronsaft og æblecidereddike. Tilsæt herefter løg, hvidløg, krydderier, de gennemblødte og tørrede cashewnødder samt den mosede søde kartoffel (som svarer til ca. 1 kop eller 250 gr. uden skræl).
  5. Blend i høj hastighed i et minut indtil humusen er glat og cremet. Server den med dine yndlings-rå-grøntsager. Humusen vil holde i køleskabet i ca. 5 dage.
Valeria Lima https://valerialima.dk/

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !

Gem