Mange videnskabelige undersøgelser har indhentede beviser for de mange sundhedsskadelige virkninger af at sidde ned, i længere tid af gangen.
For eksempel én af de vigtigste årsager til rygsmerter er stillesiddende adfærd.
Det er en udfordring idet mange i dag opholder sig i siddende position det meste af en dag. For mange af os er en typisk dag karakteriseret ved, at vi sidder fra morgen til aften: Vi sidder mens vi spiser; kører til/fra arbejde; slapper af foran tv osv. osv. Det er meget siddetid! Og hvad er der i vejen med det?
Vores kropsholdning er delvis et resultat af den måde, vi, til dagligt, bruger kroppen på. Når vi sidder ned på en stol (som er en dårlig arbejdsstilling) fremkalder det træthed i sener og muskulære ubalancer.
Men det kan faktisk være sundt for dig at sidde ned – hvis du altså gør en bevidst indsats.
For det drejer sig ikke om hvilke som helst siddestillinger men stillinger som jeg vil introducere dig for lige om lidt. Først skal du lige høre om fordelene ved at sidde i de rigtige stillinger.
Fordelene ved at sidde i de rigtige stillinger.
Det at sidde er, i og for sig, en praktisk bevægelsesevne, som giver dig mulighed for at tage en pause og hvile, vente, observere eller arbejde. Det er klart og som jeg også var inde på før, så er det skadeligt at sidde, i den samme stilling dag ud og dag ind. Det at stå op hele dagen er egentlig heller ikke en løsning, da de negative virkninger af at stå op i længere tid af gangen, også har skadelige virkninger.
Nøglen til en effektiv, gavnlig og fornøjelig siddestilling er variation. Husk, at en god kropsholdning er den, som ændrer sig hele tiden.
Ifølge MovNat (som står for Natural Movement) er det at sidde ned en praktisk stilling og praktiske stillinger er en del af den Naturlige Bevægelse. Og af den grund bør de aldrig blive glemt eller forsømt.
At sidde ned er ikke en øvelse; det er et bevægelsesmønster. Bevægelsen er en del af vores vækst og udvikling, og er en overgang fra gulvet til en stående stilling.
Siddestillinger kan bruges som øvelser, men det er først og fremmest et bevægelsesmønster.
Tjek de følgende 18 siddestillinger ud og prøv dem alle sammen. Kan du mon sidde i hver stilling, i mere end 20 sekunder?
Disse stillinger kan bruges som mobilitetstræning.
Prøv at indarbejde siddestillingerne og overgangene fra den ene stilling til den anden, i din træning (f.eks. når du varmer op), eller som en daglig træning. Du vil helt sikkert bemærke, at jo flere sidde positioner du øver, jo bedre bliver din mobilitet. Hvilket giver umiddelbare fordele i andre øvelser, blandt andet også i squatting.
Gode råd til når du skal træne siddende stillinger:
- Bevar siddestillingen i et par sekunder, for derefter at lave en langsom overgang til den næste stilling. I begyndelsen, kan du lade dine hænder hvile eller støtte let på gulvet (håndfladerne på gulvet, eller bare spidsen af dine fingre) hvis det hjælper.
- Eller hold alle siddestillingerne i 10 sek. For derefter at bevæge dig over i en anden stilling. Husk at tage dybe indåndinger i hver enkelt stilling. Det hjælper kroppen med at slappe mere af og løsne op.
- Hvis du ser tv, så sæt dig ned på gulvet. Du vil nemt kunne følge med samtidig med, at du laver nogle øvelser. Det er en fantastisk måde, at supplere dagligdagen med en sund naturlig bevægelse og som endda ikke tager noget af din tid.
- Du kan udfordre dig selv i hver siddende stilling. Du kan, f. eks. læne dig fremad, bagud, eller til siden, du kan vride din overkrop eller strække armene op over hovedet som om du skal nå noget på øverste hylde.
Jeg vil rigtig gerne inspirere dig til at sidde på gulvet noget oftere. Prøv de ting af som jeg har nævnt i denne blog. Det at sidde på gulvet giver et kæmpe ”afkast på dine investeringer.” Det er både meget effektivt og virkningsfuldt. Det er meget enkelt (og ikke nødvendigvis nemt), billigt og sikkert.
Hav det rigtig godt !
Valeria
* MovNat er en idrætsuddannelse og et fitness system, der udelukkende er baseret på naturlige bevægelsesfærdigheder, som hovedsagelig indbefatter lokomotivefærdigheder (som f.eks. at gå, løbe, hoppe, springe, klatring) og manipulerendefærdigheder (som f.eks. at kaste, gribe, sparke, drible) og kampfærdigheder.
Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates….
….direkte i din mailboks !
Valeria Lima
Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.