Makrel har været en del af danskernes madtradition gennem mange generationer. Makrellen er en vandrefisk, som kun findes i de danske farvande fra maj og frem til september.

Makrel har et meget højt indhold af vitaminerne B12, A, D og Omega-3-fedtsyrer. Det er makrellens høje koncentrationer af de langkædede omega-3-fedtsyrer EPA og DHA, der kvalificerer den som en superfood.

Makrel er som andre af havets fisk en fremragende kilde til spormineraler, især jod, selen og zink. Desuden er makrel en sikker art at spise. Med sin forholdsvis lille størrelse, indeholder makrellen meget lave mængder tungmetaller i forhold til andre større fisk.

Foto : Line Klein
Foto: Line Klein / fra bogen supersunde superfoods

Røget makreltatar

4 personer

 Ingredienser:

1 røget makrel

1 rødløg

1 tsk sennep

1 spsk kapers

1 bundt fintsnittet purløg

safte af ½ citron

2 bundter radiser

1 hovedsalat

salt og peber

Sådan gør du :

Pil skind og ben af makrellen og pluk kødet fra hinanden. Skær rødløget i små tern og gør det samme ved radisebundterne, gem halvdelen af radiserne til drys. Rør det hele sammen med sennep, kapers, purløg og citronsaft. Smag til med salt og peber.

Server tataren på salatbladene og drys med resten af radiserne på toppen.

Makrel i køkkenet

Makreller er små, fede fisk og det er derfor nemmest at tilberede dem hele. Friske makreller fås hos fiskehandleren det meste af året, men er bedst og fedest i sensommeren og efteråret. Start med at rense makrellen ved at skære et snit på undersiden af fisken fra der, hvor hovedet sidder fast og ca. 5 cm ned. Tag indvoldene ud og skyl fisken grundigt. Røget makrel kan du købe i de fleste supermarkeder. Når først de er pillet fri for ben, kan du spise dem, som de er, eller de kan lunes i ovnen inden servering.

Opskriften er fra Bogen Supersunde Superfoods af Valeria Lima og Mette Helbæk

 

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates….

….direkte i din mailboks !