Quinoadeller er en form for vegetariskfrikadeller  som er perfekt til brunch, frokost eller middag. Opskriften kan gøres egnet til vegetarer eller veganere og er både gluten- og mejerifri.

 

For mange familier er pasta det nemme, automatiske valg til aftensmaden. Men desværre indebærer valget også et fast stivelsesindslag på middagsbordet. Stivelse fra pasta er nemlig ikke lige så sundt – og ærlig talt ikke nær så interessant – som fx. stivelse fra visse andre og mindre forarbejdede valgmuligheder.

 

Stivelse er en form for kulhydrat. Forskningen viser at vi ikke har godt af store mængder af raffinerede kulhydrater som dem man finder i pasta. Der er særligt to problemer. Dels er næringsindholdet i pasta lavt, dels kan indtag af pasta føre til uhensigtsmæssige udsving i blodsukkeret.

 

Mit forslag er at bruge de kornsorter, frø og rodfrugter, der indeholder stivelse i en mere naturlig, uraffineret og fiberrig form. De har meget større ernæringsmæssige fordele end de industrifremstillede produkter af raffineret hvede. Eksempler er:

 

Kornprodukter som : Quinoa, sort- brune ris , boghvede

Bælgfrugter som : linser og kikærter

Rodfrugter som : kartofler , pastinak, knoldselleri og søde kartofler

 

Om Quinoa

 

Jeg er en ”big fan” af quinoa. Quinoa er en plante, der stammer fra Andesbjergene i Sydamerika, hvor den er en meget vigtig afgrøde i højlandet, specielt i Peru og Bolivia. Den har været dyrket i 6000 år og har altid været en vigtig proteinkilde for indianerne.

 

 

Tilberedning – hvordan koger man quinoa?

 

Quinoa skal koges i forholdet 1:2 dvs. 1 dl quinoa til 2 dl vand. Derudover skal der tilsættes salt. Kogetiden er ca. 10 minutter. Man skal blot huske at skylle quinoa grundigt før brug. Det skyldes primært indholdet af saponiner i quinoa.

 

Saponin er et bittersmagende stof, der findes i en del fødeplanter. I quinoa findes saponinerne i frøets skaldele, men quinoa bliver afskallet, inden produktet kommer på markedet, og herved fjernes hovedparten af saponinerne. Der er meget lidt saponin tilbage i de kvalitetsprodukter af quinoa, der findes på markedet. Den ekstra skydning vil fjerne resten af det bittersmagende stof.

 

Opskrift på Quinoadeller

 

Hvis du har quinoa rester, skal du prøve denne fantastiske opskrift, som er perfekt til brunch, frokost eller middag. Det er ret let at lave og tager slet ikke meget tid. Server dem til en salat, som vegetar burger, med pesto, aioli , guacamole – ja, til hvad som helst faktisk!

 

Opskriften kan gøres egnet til vegetarer eller veganere og er både gluten- og mejerifri.

PS: Byt grøntsager ud og få en vegetarburger som ligner ”the real stof”

 

 

Quinoadeller med guacamole

Quinoadeller (Glutenfri!)
Serverer 2-3 personer

Ingredienser til quinoadeller

   2-4 spsk. kokosolie

   1 kop kogt quinoa

   3 mellemstore æg (erstat med kartoffelmos til veganer)

   1 mellemstore gulerod, revet eller rødbeder

   1 lille løg, finhakket

   1 spsk. purløg, hakket

   1 spsk. koriander, hakket

   1/4 kop mandelmel

   Salt og peber efter smag

 

Sådan gør du:

Bland alle ingredienserne i en skål. Tilsæt 2 spsk kokosolie til en medium stegepande på moderat varme. Brug en spsk. til at modellere blandingen ud og læg den i stegepanden og flad den lidt. Anbring så mange, som du vil, i stegepanden, og sørg for, at kanterne ikke rører.

Steg i et par minutter på hver side, indtil den er let gylden. Læg de færdigstegte fritters på en tallerken med et dobbelt lag køkkenrulle og dup også oversiderne med køkkenrulle. Hold dem lune i ovnen med lav temperatur, mens du steger den anden halvdel. Server fritters, så snart de alle sammen er færdige.

 

 

BYT UD

Rodfrugter : du kan blande rødbeder, stadig for gulerod. Denne fritters er godt til vegetar burger.

Krydderier : Skift purløg og koriander med persille og mynte

 

 

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates….

….direkte i din mailboks !