En god pesto kan forvandle selv de mest kedelige ingredienser til et festmåltid.

Jeg elsker Pesto og jeg prøver ofte at finde på nye pesto opskrifter. Her kommer tre opskrifter, som jeg er meget glad for: Ramsløg pesto som er en klassiker med en “twist”; Pesto med persille, ansjoser og valnødder (laktosefri) og Pesto med kapers og oliven (laktosefri).

Pesto er klassisk italiensk tilbehør til pasta, men det kan bruges på så mange andre måder. Det er fantastisk til friske grøntsager, bælgfrugter og rodfrugter. Du kan også prøve at røre en skefuld i suppe eller ris lige inden servering. Jeg kommer med nogle forslag til, hvad de tre pestoer kan serveres med, men du kan sagtens selv finde på din helt egen sammensætning.

Foto: Line Klein

RamsløgsPesto

Jeg har et særligt forhold til Ramsløgspesto, fordi jeg synes at det er forårets bedste pesto. I øjeblikket er det faktisk Ramsløg sæson og de pibler netop nu op i skovbunden. Min familie og jeg plejer at tage en tur i skoven for at plukke en masse Ramsløg, som vi laver store mængder pesto ud af. Jeg betragter Ramsløg som en Superfood og har derfor skrevet lidt ekstra om denne fantastiske urt, som er så skandinavisk. Læs alt om Ramsløg nedenfor.

Ingredienser

 50 g hasselnødder

10 blade ramsløg (ca. 15g)

1 bdt. persille (ca. 15g)

50 g parmesan eller Vesterhavsost

Ca. 2 dl olivenolie

Kom alle ingredienser i en blender og blend til en grov puré. Smag til med salt.

SPIS DET MED:

Ramsløgspesto og knækbrød med solsikke- og sesamfrø.

Denne pesto kan sammensættes med alt muligt, men prøv det sammen med mit glutenfrit knækbrød med sesamfrø.

Ramsløg – et ordentligt skud C-vitamin

Ramsløg er Nordens hvidløg. De dufter af hvidløg og er da også fra samme botaniske familie, ligesom ramsløg indeholder mange af de samme egenskaber som hvidløg. Fx virker det hæmmende på betændelse og forkølelse. Traditionelle samfund udnyttede planten som mad og til behandling af astma, forhøjet blodtryk og skørbug, Ramsløg indeholder mere end 20 gange så mange C-vitaminer som citroner. Ramsløg er rige på mangan, magnesium og kalium. Deres svovlholdige fytokemiske stof har lige som hvidløg stærke antioxidante, antivirale, bakteriedræbende, blodfortyndende og kræftforebyggende egenskaber.

SÅDAN FINDER DU RAMSLØG: Det bedste sted at finde ramsløg er i naturen, i fugtige og muldrige løvskove, lunde og småkrat og kun i perioden fra marts til maj. Ramsløg er især udbredt i Østjylland, på Lolland og på Bornholm, men vokser også vildt mange steder i Københavnsområdet, bl.a. i Kongelundsskoven og Frederiksberg Have.

Ramsløg kan forveksles med linjekonvaller, som men er meget giftige. Du kan kende ramsløgene på deres karakteristiske løglugt, der er en blanding af hvidløg og løg. Ramsløg fås også i velassorterede supermarkeder.

RAMSLØG I KØKKENET

Ramsløg mister hvidløgssmagen ved længere tilberedning. I rå tilstand giver de en god og skarp smag i pestoer, kryddersmør etc. Prøv også at vende fintsnittet ramsløg med andre grøntsager, mens de stadig er varme. Det tager toppen af skarpheden.

Pesto med persille, ansjoser og valnødder (laktosefri)

Ansjoser gør denne pesto temmelig salt, hvilket er en god ting, for det lindrer valnødderne bitterhed. Sammensætningen består af en rigtig god balance mellem ingredienserne.

Ingredienserne

50 g Persilleblade

50 g Valnødder

1 fed hvidløg, hakket

1 dåse ansjoser i olivenolie (50 g)

fintrevet skal og saft fra ½ u-sprøjtet citron

1 dl olivenolie

friskkværnet sort peber

Kom alle ingredienser i en blender og blend til en grov puré. Opskriften kræver cirka 1 dl olie, måske lidt mere. Pestoen holder sig frisk nogle dage i en lufttæt beholder i køleskabet.

 

SPIS DET MED:

Pesto med cannellinibønner.


Vend kolde cannellinibønner (eller andre hvide bønner) med pestoen og server det på sprøde salatblade.

Pesto med kapers og oliven (laktosefri)

Denne pesto er baseret på den klassisk opskrift med basilikum, men uden parmesanost.

Ingredienserne

50 g pinjekerner, let ristede

30 g frisk basilikum

30 g persille (eller brug udelukkende basilikum eller persille)

1 fed hvidløg, hakket

1 spsk. minikapers, skyllet og afdryppet

50 g grønne oliven uden sten

fintrevet skal af ½ citron + lidt saft

1 ½ dl oliveolie

Kom alle ingredienser i en blender og blend til en grov puré. Kom pestoen i en skål og krydr med peber og et skvæt citronsaft. Husk, at du ikke skal tilsætte salt – da både kapers og oliven er salte.

SPIS DET MED:

Pesto med nye kartofler.

 

Vend nye kogte kartofler i pestoen – og måske et par sommergrøntsager som fx ærter eller squash.

Nu vil jeg rigtig gerne høre fra dig: Har du en god pesto opskrift? Har du lyst til at dele den med os i kommentarfeltet?

Hvis du kunne lide artiklen, tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !