Hedeture kan være rigtig ubehagelige, kan virke pinlige, hvis de sker på det forkerte tidspunkt og de kan påvirke en kvindes selvværd.

I den næste tid på bloggen har jeg tænkt mig at starte en serie artikler om naturlige tilgange til perimenopause (før-overgangsalderen) og overgangsalderen. Det første emne, jeg har tænkt mig at dykke ned i, er det mest almindelige symptom: hedeture.

Lad os dykke ned i det!

Den Hormonelle Forandring

 • Er du omkring midt/slut 40’erne, måske i starten 50’erne og har du lagt mærke til at din krop er ved at ændre sig?
 • Du får stadig din menstruation, men den er ikke som den plejer at være. Måske går der lidt længere imellem dine menstruationer, og blødningen er måske lidt længere eller kortere, end den plejer at være.
 • Måske sover du mindre. Du vågner alt for tidligt om morgenen og kan ikke falde i søvn igen.
 • Din sexlyst er ikke som den plejer at være.
 • Kiloene sniger sig ind på kroppen.
 • Føler du, at du er ved at brænde op indefra og du sveder mere end normalt og endda også på upraktiske tidspunkter?

Hvad sker der? Det er meget enkelt. Overgangsalderen er lige rundt om hjørnet. 


Hvad er Overgangsalderen?

Overgangsalderen er en forandring i vores hormoner. Produktionen af de kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron daler og vi er i en overgang, hvor ”visdomsårene” venter på den anden side.

Jeg elsker dr. Aviva Romms tilgang til overgangsalderen, og jeg er meget enig med hende:

”Det er en naturlig overgang og et fantastisk tidspunkt i livet, hvor vi begynder at udtrykke vores sandhed, tænker mindre over hvad andre mener om os og vi har mere tid til at passe på os selv og vores egne drømme.”

Problemet med symptomerne i overgangsalderen eller i før-overgangsalderen er at de kan tage styringen. Mange kvinder synes forståeligt nok, at hedeture, søvnløshed, humørsvingninger er meget drænende og udslettende.

Related Article :  De 8 hormonelle faser kvinder gennemgår i deres liv

 

 


Hedeture: Dine Svedige Spørgsmål Besvares Her

Lad os se på nogle af de mest almindelig spørgsmål, som jeg bliver stillet omkring hedeture:

 • Hvad er hedeture og nattesved?
 • Hvad er grunden til en hedetur?
 • Hvordan føles en hedetur?
 • Hvad udløser en hedetur?
 • Hvordan kan jeg forhindre en hedetur?

Hvad er Hedeture og Nattesved?

Hedeture er en pludselig følelse af varme, som især kan mærkes på overkroppen, halsen og hovedet.

Typisk opstår det hos 80% af de kvinder, som er i før-overgangsalderen og overgangsalderen. Symptomerne varierer fra en mild følelse af varme som stiger op af kroppen og ansigtet til en intens varmefølelse, som ofte er ledsaget af, at man begynder at svede.

Det kan komme på ubelejlige tidspunkter og kan føles flovt, hvis man begynder at blusse op og bliver svedig på et tidspunkt, hvor omgivelserne lægger mærke til det.

Hedeture om natten – nattesved – hvor dynen er til at vride og nattøjet er gennemblødt, og man vågner med en kogende krop eller fordi man ligger og fryser, hvilket selvfølgelig forringer ens søvnkvalitet. Mens disse symptomer som regel forsvinder over tid, kan de, for nogle kvinder, vare i årrevis og har en tydelig påvirkning på deres livskvalitet.

Hedeture er forbundet med den hormonelle forandring, der følger med afslutningen af en kvindes fødedygtige alder. Men hormoner alene kan ikke forklare, hvorfor nogle kvinder oplever alvorlige hedeture, mens andre ikke gør. Det vil jeg komme nærmere ind på senere


Hvordan føles en hedetur?

Hedeture er noget af det, der kan være svært at forstå, især for mænd eller kvinder som ikke har prøvet det endnu.

Hos de fleste kvinder kommer en hedetur ud af det blå. Der opstår en følelse af intens varme ofte ledsaget af en rødmen i ansigtet. Nogle kvinder sveder intenst og mange kvinder fortæller om en følelse af angst, som enten kommer før eller mens hedeturen sker. Hedeture kan føles utrolig ubehagelige og mange kvinder finder på hvad som helst for at køle ned.

Rent fysiologisk set, så opstår hedeture når kropstemperaturen stiger blot en lille smule, og kroppen sætter alt i sving for at komme af med varmen. Det gør den blandet andet ved at udvide de blodkar, der ligger tæt på huden, så blodkarrene får en større overflade og dermed kan komme af med mere varme. Dette mærkes som hedeture.

Nogle kvinder mærker også at hjertet banker hurtigere eller de får kuldegysninger. Når hedeturen sker mens vi sover kaldes det for nattesved. En kvinde kan føles kold det ene øjeblik og i det næste er sengetøjet plaskvådt.


Hvad skyldes en hedetur?

Det er der ingen der ved med sikkerhed. Nogle forskere mener, at det skyldes nedgangen af østrogenniveauet, som sker når vores krop gå fra at være frugtbar til ufrugtbart. Men sandheden er at ingen med sikkerhed kan sige hvorfor hedeture opstår.

Forskere fra SWAN undersøgelsen (en undersøgelse som spænder over 17 år) er dog nået frem til at livsstil og etnicitet spiller en rolle i længden og graden af oplevelsen. Kvinder som oplevede hedeture i længere perioder, var tilbøjelige til at være:

Rygere

Overvægtige

Stresset (eller opfattes at være under stress)

Deprimeret

Angst

Undersøgelsen viste også at Afroamerikanske kvinder har en tendens til at have længere varende hedeturssymptomer – nærmest dobbelt så meget som kinesiske og japanske kvinder. Men det er vigtigt at understrege at grunden til hedeture ikke alene kan begrænses til livsstil eller etnicitet.

Vores nuværende forståelse er at hedeture skyldes en kombination af forskellige faktorer, som nedgang i hormoner, livsstil og etnicitet. En ting forskerne er enige om, er at hedeturene forsvinder på et tidspunkt.


Hvad udløser en hedetur?

Alle kvinder har forskellige triggere, men vi ved fra forskellige undersøgelser at én af de mest almindelige udløsere er STRESS.

Ja, stress virker til at være en faktor, som skaber mange forstyrrelser i vores krop.

Kortison, vores stresshormon, er nøglen til, hvordan vi oplever overgangsalderen, da det påvirker vores overordnede niveauer af inflammation og kroppens evne til at forblive insulinfølsom.

Faktisk, mener jeg, at kortison spiller en større rolle i at skabe symptomer i overgangsalderen end østrogen, progesteron og testosteron. Af den grund har jeg et meget stort fokus på stressreduktion i min praksis. Og i mit kursus KVINDEKODEN, har jeg netop også fokus på overgangsalderen og hvordan man lindrer symptomerne ad flere forskellige veje, bl.a. gennem stressreduktion, kost og træning.

Når det så er sagt, så findes mange forskellige grunde til at hedeture opstår. Her er nogle af de mest almindelige triggere:

Koffein

Alkohol

Raffineret, forarbejdet mad (som hvidt brød, chips og slik)

Varme omgivelser

Rygning

Varm mad

Stærk mad

Receptpligt medicin – som opioider, antidepressiv medicin og noget medicin mod knogleskørhed er nogle af de få medicinske triggere. Nogle steroider som anvendes til at behandle hævelse kan også udløse hedeture.

Overfølsomhed over for fødevarer – Vi har næsten alle prøvet en form for hedetur, når vi har spist noget stærkt krydrede mad. Men hvis du har en uidentificeret fødevare intolerance, så kan det være noget helt andet der kan være årsagen, som f.eks. mejerivarer, sukker og gluten.

Medicinsk behandling – næsten ethvert medicinsk problem relateret til dine hormoner eller til dit endokrine system kan føre til overgangsalder-lignende symptomer. Problemer med skjoldbruskkirtlen – især en overaktiv skjoldbruskkirtel – kan forklare dine problemer med at føle dig varm. Infektioner eller vira kan også forårsage det.

Jeg opfordrer dig til at føre en dagbog, så du kan skrive ned hvornår du får dine hedeture og på den måde holde øje med (og undgå) det der udløser dine hedeture. Det er ikke altid nemt ”at undgå det der trigger én”, men det er altid godt at blive klar over hvad der udløser hedeturene, så du måske kan mindske indtaget en smule.

 


Hvordan kan jeg forhindre hedeturene?

Der findes medicinsk behandling på markedet – men de har deres sideeffekter og risici.

Mange kvinder, også dem som førhen kun brugte ”naturlige remedier”, begynder at overveje hormon-medicin for at stoppe symptomerne: Østrogen for at kvæle hedeturene og sovemedicin for at kunne sove om natten.

For nogle kvinder, er hormon erstatnings terapi (HRT) med bio-identiske hormoner det helt rette valg. Men det er ikke alle kvinder, som kan eller som af helbredsårsager bør tage hormonerne. Selv naturlig hormonterapi er ikke uden risici for nogle kvinder.

Mens bio identiske hormoner kan minimere alvorlige symptomer, så er det noget jeg anbefaler, i min praksis, som sidste udvej. Med mindre symptomerne er alvorlige og hæmmende, foreslår jeg altid først en naturlig tilgang til mine klienter. Her er nogle af de kost- og livsstilsstrategier, som jeg anbefaler for at forhindre og lette hedeturene:

Kost

 • Sørg for dagligt at spise planter med naturligt indhold af fytokemikalier. Studier har vist, at visse fytokemikalier bl.a. er i stand til at nedsætte kræftcellers vækst, hjælpe til at regulere hormoner, forhindre dna-skader, beskytte mod oxidativ stress, reducere betændelsestilstande og dræbe beskadigede celler – som i en kroppens ”forårsrengøring” eller renselsesproces. Disse grønsager indeholder også masser af antioxidanter. Dette omfatter rå eller kogte grønne blade som f.eks. grønkål, grønlangkål, broccoli og kål. Linser og bønner er også eksempler på madvarer, du skal spise mere af.
 • Tilsæt også Hørfrø til din daglige kost – kværn 1 spsk i en kaffemølle eller en morter hver dag.
 • Skru op for det sunde fedt: For at opretholde hormonsyntese er det nødvendigt at spise rigelig fedt af god kvalitet, herunder olivenolie, kokosolie, smør eller ghee og valnødolie samt frisk avocado. Hvis du er undervægtig, har du faktisk større risiko for at få hedeture – og der er ingen sammenhæng mellem sund fedt og en højere risiko for højt kolesterol.

Beklædning

 • Sørg for at tage flere lag tøj på. Så kan du selv vælge hvor mange lag du vil smide når du mærker en hedetur snige sig frem.
 • Sørg for at det lag tøj, som er tættest på din hud, er åndbart – 100% bomuld er både åndbart og vejer ingenting.
 • Sørg for at have en skifte bluse med dig i tasken. Så du ikke skal gå en hel dag med svedskjold under armene.

Til Nattesveden

 • Sov i bomuldsnattøj (eller sov nøgen), så du ikke skal skifte tøj i løbet af natten.
 • Hav et ekstra lagen liggende ved sengen, så du hurtigt kan skifte lagen uden at blive alt for forstyrret, i løbet af natten.
 • Sov i et køligt lokale, som ikke er varmere end 20 grader.
 • Hav flere dynelag, så du kan vælge om du vil køles ned eller varmes op.

Stresshåndteringsteknikker

 • Dybe åndedrætsøvelser.
 • Meditation og mindfulness.
 • At være ude i naturen så meget som muligt (lange gåture gør underværker).
 • Regelmæssig bevægelse og motion (men pas på, for hvis du bliver for varm under
  træningen, kan det nogle gange udløse en hedetur, så find balancen).
 • Skriv dagbog.
 • Bedre styring af din tid.

Jeg håber, at denne artikel har hjulpet dig i din rejse ind i en ny overgang (giv mig besked i kommentarerne!).

Nu hvor du har al infoen, så er dit næste STORE spørgsmål måske, ”hvordan man naturligt forebygger eller mindsker effekterne af en hedetur? ”eller findes der nogle naturlige lægemidler mod hedeture?”

Det er et emne til en anden artikel – én som jeg udgiver i min næste blog. Det er sådan et stort og vigtigt emne, som jeg gerne vil være sikker på at jeg dækker fyldestgørende.

Pas rigtig godt på jer selv, de damer!!

Hav det godt

Valeria