Har du nogensinde tænkt over, hvorfor vi ældes? Og hvorfor er der så høj risiko for at få sygdomme som kræft og Alzheimers, når vi bliver meget gamle? hvad der skaber kropsenergi og hvad der skader det?

 

Det er sikkert ikke noget du tænke over, men dine mitokondrier er en af kroppens vigtigste dele. Disse små strukturer, der findes i hver celle i din krop (ikke i de røde blodlegemer), spiller en afgørende rolle i kroppens biologisk aldring og  energiproduktion. De er kroppens ”power house”.

Sunde mitokondrier er afgørende for cellulær overlevelse, generel vitalitet og yndefuld aldring.

 

Læs med og bliv klogere på hvad du kan gøre for styrke kroppens mitokondrie.

 

Hvad er mitokondrier, og hvad gør de?

 

Mitochondria – microbiology, cellular organelle 3d illustration

 

Mitokondrier er strukturer i kroppens celler, der producerer energi ved at bruge ilt og næringsstoffer fra den mad du indtager. Cellerne i hjernen, hjertet, nerverne, musklerne og organerne har alle højere koncentrationer af mitokondrier.

 

Mitokondriernes vigtigste funktion er at omdanne blodsukker til et lille molekyle kaldet adenosintrifosfat (ATP), som er kendt som cellens “energivaluta”, fordi det er den unikke form for kemisk energi, som cellerne genkender og anvender.

 

Mitokondrier er ansvarlige for at skabe mere end 90 procent af den energi, der er nødvendig for at opretholde menneskekroppen , men cirka 75 procent af deres job er dedikeret til andre vigtige cellulære processer ( 1 ). For eksempel:

 

 • Opbevaring af calcium til cellesignalaktiviteter (2)
 • Generering af varme
 • Regulering af medfødt immunitet (det forsvarssystem, som du blev født med)
 • Medierende cellevækst og død
 • Produktion af kønshormoner. kortisol, progesteron , testosteron , østrogenproduktion STARTER i mitokondrierne

 

 

Hvis mitokondrierne ikke fungerede , ville kroppen ikke være i stand til at vokse og udvikle sig, og den ville ikke have nok energi til at udføre funktioner som fordøjelse, kognitive processer og opretholdelse af hjerterytmen.

 

 

 

Hvad siger videnskaben?

 

I de seneste år, har et stigende antal undersøgelser afdækket ny viden om mitokondrierne, og hvordan de påvirker vores sundhed på måder vi ikke havde forestillet sig.

 

I 2019 viste en undersøgelse, at mitokondrier udløser molekylære alarmer, når vores celler udsættes for stress, kemiske ændringer eller DNA -skader (3). En anden undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet Nature , viste, at sunde mitokondrier kan forhindre sygdomme forårsaget af amyloidtoksicitet , som Alzheimers sygdom (4)

Og i 2020 viste en undersøgelse, at et lillebitte peptid, der findes i mitokondriernes genom (gen) , kaldet humanin, har en enorm indvirkning på sundhed og levetid hos både dyr og mennesker. (5)

 

Med andre ord er sunde mitokondrier helt afgørende for sund aldring og vores langsigtede velbefindende.

 

 

 

Hvad er symptomerne på lav mitokondriel funktion?

 

Der er to hovedtyper af mitokondrielle problemer. Der er mitokondrielle sygdomme, som er meget alvorlige og skyldige i problemer i DNA’et, og så er der mitokondriel dysfunktion, som er resultatet af forskellige livsstilsangreb på mitokondrierne. De fleste mitokondrielle sygdomme er langsigtede, nedarvede lidelser, der kun forekommer hos cirka 1 ud af hver 5000 mennesker, så i denne artikel vil vi fokusere på mitokondriel dysfunktion.

 

Symptomerne af nedsæt mitokondriers funktion kan nævnes:

 

   Træthed

   Hukommelsestab

   Nedsat udholdenhed

   Lav libido

   En deprimeret mental tilstand

   Dårlig restitution efter fysisk indsats

 

 

Som du kan se er symptomerne ovenfor “vage” og i forskellige organer i kroppen. Det er fordi mitokondrier er placeret i alle kroge og hjørner af vores krop.

 

 

 

Ifølge en undersøgelse fra 2014 kan mitokondriel dysfunktion også være en medvirkende faktor ved andre sygdomme (7). Forfatteren angiver tidlig aldring, hjerte-kar -sygdomme, kronisk træthedssyndrom, diabetes og endda migrænehovedpine som sygdomme, der enten er forårsaget eller forværret af mitokondriel dysfunktion. Talrige undersøgelser har også vist, at mitokondrier spiller en rolle ved aldring, som Parkinsons sygdom, Alzheimers, nethindesygdom og endda hudaldring. (8, 9, 10, 11)

 

Hvad forårsager mitokondriel dysfunktion?

Vores mitokondrier er særligt følsomme over for mangel på næringsstoffer, miljøgifte og oxidative skader . Faktorer forbundet med mitokondriel disfunktion er (12):

 

 • Aldring (naturlig)
 • Genetisk modtagelighed (især i genen ApoE4)
 • Tungmetaller
 • Forurenende stoffer (POP’er)
 • Mange receptpligtige lægemidler (såsom: antilipidæmisk, antidiabetisk, antidepressiv, betablokker og ikke-steroide antiinflammatoriske midler)
 • Alkohol

 

5 livsstilsvaner, der styrker mitokondriernes sundhed

 

Der er mange ting du kan gøre for at støtte din mitokondriers sundhed og dermed en sund aldring, og alle disse ting kan gavne andre områder af dit helbred. Her er der fem gode mitokondrier-understøttende livsstilsvaner, du kan begynde at indarbejde i din rutine allerede i dag.

 

# Mitokondrielle næringsstoffer

 

Der er mange næringsstoffer, der kan hjælpe mitokondrier med at udføre deres arbejde og opretholde deres funktion. Disse næringsstoffer tilvejebringer substrater og kofaktorer, der understøtter og/eller stimulerer mitokondrie enzymaktivitet; de forbedrer det cellulære antioxidantforsvar; de fjerner frie radikaler og beskytter mitokondrier mod oxidation; og de beskytter og reparerer mitokondrielle membraner.

 

Mitokondrielle næringsstoffer omfatter B-vitaminer, mineraler, polyfenoler og andre næringsstoffer, såsom L-carnitin, alfa-liponsyre, coenzym Q10 og kreatin, for eksempel. De kan tages som kosttilskud, eller de kan findes i naturlige uforarbejdede fødevarer: frugt og grøntsager, nødder og frø, skaldyr og kød. (12)

 

 

# Dyrk motion

 

 

Byg muskelmasse. Selv dem med mitokondrielle skader, såsom dem, der findes ved Parkinsons sygdom, kan øge ATP -produktionen gennem styrket træning (13)

Ved alle former for fysisk aktivitet og træning produceres energi, hvorved mitokondriefunktionen aktiveres. Forskning peger på at HIIT-metoden er særlig effektiv i denne sammenhæng. Et studie fra Cell Metabolism fra 2017 viste, at HIIT fik celler til at producere flere proteiner til mitokondrierne, hvilket gjorde cellens kraftværk mere robust. HIIT medførte en 49% stigning i mitokondrie kapaciteten blandt unge, raske voksne i undersøgelsen: Heroverfor oplevede ældre deltagere en stigning på 69 %.(14)

Min yndlingsform for HIIT er sprint eller “kropsvægt–konditionstræning” ved hjælp af en Tabata-sekvens, der parrer 20 sekunder af al vores anstrengelse med 10 sekunders hvile (30 sekunder i alt) i 8 runder. Dette træningsregime på fire minutter er både effektiv og udfordrende, hvorfor jeg regelmæssigt bruger den (det er svært at slå en god træning på fire minutter).

Derfor har det vært natuligt for mig at inkludere HIIT-metoden i onlineprogram 36 Power Dage.

 

 

# Periodisk faste

Mitokondrierne revitaliseres i fastetider, så intermitterende faste er en god måde at give disse organeller et løft. Der er mange forskellige måder at faste på, men et 14 til 16-timers vindue mellem middag og morgenmad den næste dag er et godt sted at starte. Læs min guide til faste her.

 

# Kold terapi

Når vi er kolde, reagerer to typer væv straks ved at generere ekstra varme. Den ene er skeletmuskulatur, som producerer varme gennem rystelser. Den anden er brunt fedtvæv (BAT eller brunt fedt), der er ansvarlig for ikke-rystende varmeproduktion.

 

I både skeletmuskulatur og brunt fedt stimulerer kulde en stigning i mitokondriel aktivitet og mitokondriel produktion. Derfor kan kuldeeksponering i form af kolde brusere , vinterbadning eller is terapi øge mitokondrierne for at holde os varme. (16)

 

# Søvn

 

Den menneskelige hjerne kræver meget energi, og på grund af sin høje metaboliske hastighed akkumulerer hjernen meget metabolisk affald. Under søvn ’renses’ hjernen for affakdsprodukter, der kan være giftige for mitokondrier.

 

Det er meget vigtigt at undgå denne ophobning af giftigt affald. Dårlig søvn skader mitokondrier, men en god nats søvn hjælper hjernen med at holde mitokondrier sunde.

 

Afsluttende tanker

Mitokondrier genererer den energi, der driver kroppens celler, og er dermed central for menneskeliv. Ved at styrke mitokondrierne understøtter stort set alle celler og systemer i vores krop. Styrkelse af mitokondrierne kan hjælpe os med at leve et langt og sundt liv. Hvis du har brug for et program til at hjælpe dig med at støtte mitokondrier, så tjek mit 36 ​​power dage –program her

 

Hvis du kunne lide artiklen, tilmed dig og modtag gratis updates….

….direkte i din mailboks !