Vi bliver tudet ørerne fulde af at kulhydrater er usunde og at vi skal undgå dem i vores kost, hvis vi vil tabe os. Advarslerne er mange og vi bliver konstant bombarderet med dem.
Sukker. Glukose. Forhøjet blodsukker. Insulinniveauet stiger. Vægtforøgelse. Dybest set tænker vi på kulhydrater som noget vi kan fordøje, absorbere, og omdanne til sukker (på godt og ondt). Men alle kulhydrater er ikke ens.
Der findes faktisk en kulhydratkilde derude som indeholder rigtig mange sunde fibre, som ikke påvirker dit blodsukker og som er rigtig god for fordøjelsen og som endda kan gøre dig tyndere.
For 3 uger siden var jeg i min lokale Super Brugsen og stødte på Shiratakinudler. Da jeg læste varedeklarationen forstod jeg på det hele, at jeg stod med en vare, som var rigtig sund og som krævede, at jeg lige blev nødt til at undersøge dem nærmere. Så jeg gik i gang med en lille undersøgelse og fandt frem til en masse spændende ting.
Hvad er Shiratakinudler?
Shiratakinudler går under en masse forskellige navne – djævlens tunge, mirakelnudler, konjacrod, shiratiki spaghetti – ja! Det kære barn har mange navne! Nudlerne laves af konjacroden, som er en plante der vokser i Asien.
På japansk betyder shirataki ”hvidt vandfald”, hvilket giver rigtig god mening, da nudlerne nærmest kun består af vand.
SHIRATAKI er indbegrebet af en fiberrig, lav kulhydratskost, der indeholder ca. 97 procent vand og 3 procent fiber, nul kalorier, og ingen fordøjelige kulhydrater. De er altså fri for stivelse, fedt og sukker – ligesom de heller ikke indeholder hverken hvede eller gluten. Derfor er de et rigtig fint alternativ til almindelige nudler eller pasta.
Nudlerne er lange, hvide og gennemsigtige. De består af glukomanna fibre udvundet af konjacplanten. Glukomanna er en uopløselig kostfiber hvilket giver dem den egenskab at de binder vand og dermed danner en tyk, geléagtig substans. Faktisk kan glukomannan absorbere op til 50 gange dens egen vægt i vand, hvilket afspejles i dens høje vandindhold.
Disse nudler bevæger sig meget langsomt gennem fordøjelsessystemet, og giver derfor en længere mæthedsfølelse og gør at næringen optages langsommere i blodet. Samtidig fungerer fibrene som en præbiotik, hvilket betyder at de har en gavnlig effekt på de sunde bakterier i tarmen.
Sharitakinudler er en resistent stivelse.
Fibre kan enten være opløselige eller uopløselige. Men i forhold til hvor sunde de er, så er egenskaber som fermenteringsmuligheder meget vigtigere.
Naturligt forekommende resistent stivelse er en gruppe af uopløselige fibre, der langsomt fermenteres i tyktarmen. Disse fibertyper er præbiotiske og er næring til de sunde bakterier i tarmen.
De bidrager med at opretholde en regelmæssig afføring. Og hjælper også med at give dig et stabilt blodsukker, da den resistente stivelse langsomt bliver optaget i blodet.
Eksempler på fødevarer som indeholder resistent stivelse omfatter plantainer (madbanan), havregryn, hvide bønner, linser, frø og produkter som kartoffelstivelse, tapioka stivelse, og mel af brune ris. Fødevarer som kartofler og ris indeholder rigtig meget stivelse når det er varme, men afkølet ændres kemien i fødevaren og kulhydraterne bliver omdannet til resistent stivelse. Så kolde kartofler og ris er faktisk rigtig sunde. [1]
Sundhedsmæssige fordele ved Glukomannan
Glukomannan – fibre som findes i SHIRATAKI – og er blevet knyttet til en række sundhedsmæssige fordele:
- Vægttab. Forskning har vist, at hvis du spiser glukomannan før du spiser et måltid med mange kulhydrater så reduceres niveauet af gherlin – et “sult hormon”.
- Reducerer blodsukker og insulin niveauet. (3)
- Sænker kolesteroltallet, delvist ved at øge mængden af kolesterol som udskilles i afføringen, og hermed efterlader mindre som kan blive genabsorberet i din blodet.(2)
- Hjælper mod forstoppelse.
Glukomannan, udvindes af konjakroden, er en form for gavnlig opløselige fibre, der kan forbedre tarmsundheden, blodsukkeret og lipider og andre sundhedsmæssige forhold. Glukomannan er også gavnlig hvis du vil ned i vægt og forblive slank ved at øge følelsen af mæthed og sænke appetit hormonerne.
Madlavning med Shiratakinudler
Mange nyder nudlernes konsistens (al dente), og det faktum, at de ikke klister sammen som almindelige pasta eller nudler. De er vildt nemme og hurtige at tilberede. De kan spises kolde, så skal de bare drænes, og skylles grundigt (dette vil fjerne det meste af konjacrod lugten, som har en svag fiskeagtig lugt), og krydres med dine foretrukne krydderier.
Hvis du vil have et varmt måltid, skal de bare i en gryde med bouillon (hjemmelavet bouillon ville være ideelt), så de kan opsuge bouillon smagen. Hvis du ønsker en mere regelmæssig nudeltekstur, kan du varme dem på en tør stegepande i et par minutter. Dette vil fordampe noget af vandet i nudlerne og fjerne noget af den grødet, gelé-agtig konsistens.
Nudlerne er ideelle til asiatiske opskrifter, og kan erstatte ris eller pasta i næsten enhver ret. Jeg lavede selv mine shiratakinudler med kødsovs.
Hvor kan jeg købe Shirataki nudler?
Kvickly, Super Brugsen og Helsesam – de går under navnet Shiratakinudler eller Shirataki Spaghetti.
Forvent ikke, at nudlerne har samme søde smag som durumpasta. Men det er jo trods alt ikke pastaen som giver retten smag men nærmere det som den er omsvøbt af.
Jeg er selv blevet ret vild med de her Shiratakinudler. Og glæder mig over, at der findes endnu et sundt alternativ til spaghetti og nudler, så vi kan undgå alle de madtoksiner, som findes i blandt andet almindelig pasta dvs gluten, sukker og hvede.
Hvis du kunne lide artiklen, tilmed dig og modtag gratis updates....
....direkte i din mailboks !
Gem
Gem
Gem
Gem
Gem
Valeria Lima
Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.