Som du nok ved, så er jeg opvokset i Brasilien. Og jeg har spist Tapioka pandekager så længe jeg husker. Dér hvor jeg kommer fra, i delstaten Bahia, kan man nærmest købe pandekagerne på ethvert gadehjørne. Vi spiser dem i alle mulige afskygninger, det kan være til morgenmad, som snack eller også som tapas.
Fornyligt, var jeg over at besøge min familie, i Brasilien. Og jeg var så heldig, at blive beriget med privat undervisning af selveste “Tapioka Mamma” – Lene. Hun har gennem mange år lært at lave den perfekte tapioka pandekage. Så man kan trygt sige, at hun er ekspert. Og hvor heldigt er det lige, at hun nu arbejder hos mine forældre og at hun gad at dele sin viden med mig?
Idag, har jeg tænkt mig, at du også skal lære hvordan man laver den perfekte Tapioka pandekage.
Du tænker måske – hvad i alverden er tapioka? Og hvorfor skal jeg dog begynde at overveje at spise det?
Tapioka er stivelsesholdig mel fremstillet af maniok rodknolden. I Brasilien kaldes roden også for mandioca eller Aipim mens dens stivelse bliver kaldt for tapioka, et ord som stammer fra den indfødte befolkning. Så ordet tapioka refererer til den proces, hvor maniok rodknolden bliver fremstillet til en spiselig stivelse.
Hvorfor begynde at spise det ? For det første, synes de fleste at det smager vildt godt og at det har en dejlig sprød konsistens. For det andet så er det sundt. Det er en rodfrugter, hvilket betyder at det overhovedet ikke indholder gluten og det er rigt på en bestemt form for stivelse, nemlig: Resistent stivelse (RS).
RS er en speciel form for stivelse, der hverken kan fordøjes i mavesækken eller tyndtarmen. Så når det ankommer i tyktarmen, er det stadig intakt. Derfor er det ”Resistent” over for fordøjelsen. Dette forklarer, hvorfor vi ikke ser stigninger i hverken vores blodsukker eller insulin, efter at have spist RS. Og det er også grunden til, at vi ikke indtager betydelige kalorier fra den Resistente Stivelse. Med andre ord så kan RS ikke fordøjes og optages af kroppen. I stedet kan det kun omsættes af tarmens mikroflora, da det bliver til føde for de ”gode” og nyttige tarmbakterier.
Tapioka pandekager tutorial – Hvordan laver man dem?
Tapiokamel er utrolig alsidig. Man kan bruge det til pandekager, kager, tortillas, kanapéer, is, småkager og brød. Men melet er lidt tricky at arbejde med. I konsistens minder tapiokamel meget om kartoffelmel (måske kan du huske hvordan du som barn legede med kartoffelmelgrød og at vandet tog ret lang til før det bandt sig til melet – det samme gælder for tapiokamel). Da det ikke indeholder gluten bliver det ikke elastisk ligesom hvedemel og det kan være svært at samle, hvis du ikke kender processen. Men det er jo det, du skal til at lære nu.
Du får brug for :
En stor skål (hvor du har frihed til at blande godt rundt med hænderne)
En sigte
En stegepande (helst en pandekagepande – men det er ikke et must)
Ingredienser :
Tapiokamel
Vand
Proportioner :
2,5 dl tapioka mel til 1 dl vand (til cirka 5 stk. på en pandekagepande)
Fyld :
Ost (vesterhavsost, gedeost, ementahler – tynde skiver eller revet)
Tomat
Basilikum
Fremgangsmåde
Trin 1
Kom melet i skålen. Gør det forsigtigt, da melet er meget fint og let flyver i alle retninger.
Hæld vandet (lidt af gangen) over melet og fordel det rundt med en gaffel.
Når vandet er blevet fordelt jævnt rundt i melet skal du til at bruge håndkraft. Begynd stille og roligt at trykke vandet og melet sammen indtil vandet er blevet optaget af melet.
Her kan du se blandingen skal have en grynet konsistens inden du lader det hvile i 20-30 min.
Nu har dejen hvilet i 30 min. Som du kan se er der stadig en “glasurlignende” overflade. Dette indikerer at dejen ikke har hvilet nok eller at du har kommet for meget vand i. Lad dejen stå i yderligere 10 min.
Nu har dejen hvilet nok. Tag en håndfuld dej og tryk det godt sammen. Hvis du kan danne en klump af massen, så kan du trygt gå videre (også selvom der stadig er “glasur” på overfladen).
Du fortsætter med at trykke grøden sammen indtil du kan se at dine fingre begynder at efterlade trykmærker i dejen – så ved du at dejen er klar til at blive smuldret.
Se hvordan dejen smuldre mellem mine fingre. Det er også et tegn på at dejen er klar til at sigte.
Trin 2
Nu skal pandekagedejen fordeles på panden. Som nybegynder undgå at sæt panden over varmen mens du former pandekagen.
NB: Ingen fedtstof på panden eller salt i dejen!!!
Tag en sigte og begynd at smuldre dejen på panden. Der skal være et tyndt jævnt lag på hele overfladen. Men dejen må ikke være alt for tynd, da pandekagen kan blive svær at håndtere.
Nu kan du komme panden på blusset over høj varme.
Fordel fyldet i (næsten) midten af pandekagen. Husk at osten skal være i tynde skiver, da det jo skal nå at smelte. Lad det stå over varmen i 1-2 minutter. Når pandekagen begynder at løfte sig fra siden af panden, så er det tid til at folde pandekagen over fyldet.
Fold pandekagen og tryk pandekagen blidt over fyldet. Lad det stege i 30 sec på hver side. Når du kan se, at osten begynder at smelte, så er pandekagen klar.
Her er pandekagen klar til at blive spist. Ummenum!!!!
Drømmer mig tilbage til dette øjeblik og smager det for mig. Tak, Lene!!!
Praktisk information:
Hvor får man fat i tapiokamel?
I det fleste helsekost butikker – især i Urtehuset, hos asiatiske købmænd eller gennem min amazon butik. Tapiokamel kaldes for TapiokaStivelse i butikkerne.
Hvor længe holder dejen?
Du kan sagtens lave en stor portion dej og lade den stå i en tæt beholder, i køleskabet, i 1 uges tid.
Kan pandekagerne laves i forvejen?
Det er ikke noget vi normalt gør i Brasilien, men det kan sagtens lade sig gøre. Lav en stak pandekager i forvejen og varm dem op med fyldet efterfølgende.
Hvad kan man ellers fylde pandekagen med?
Kødstrimler med grønsager eller ost
Skinke og ost
Kyllingestrimler med bacon
Italiensk salami
En klat smør
Banan, kanel og smør
Jordbær med basilikum
Velbekomme!
Du må gerne lægge en kommentar og fortælle hvordan det er gået med at lave Tapiokapandekager. Og fortæl gerne hvilken fyld du foretrækker.
Ha’ det godt.
Kærligst
Valeria.
Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....
....direkte i din mailboks !
Valeria Lima
Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.
Hej Valeria
Min gode ven Anderson i Sao Paulo, lavede altid tapioca pandekager til os, når vi besøgte ham.
Han blandede aldrig en dej, men dryssede bare tapioca direkte på en tør og varm pande og så blev det til en pandekage, men kunne fylde med forskellige lækkerier.
Tror du det var en slags instant -tapioca han brugte, eller kan man blot drysse tapioca-mel direkte på panden?
Jeg vil så gerne prøve at lave dem selv!
Venlig hilsen
Anders Byrge
Hej Anders
Ja. Tapioca er meget populært i hele Brasilien. Fra nord til syd.
Den slags af tapioca din ven bruger , som kan drysses direkte på panden, er en “Pre- hydrate ” slags. Dvs. at vandet allerede er blandet i. Jeg tror ikke at du kan købe denne type tapioca dej i DK. I helsekostbutikker kan du købe rent tapioca stivelse. Den slags som jeg har præsenteret i bloggen. Prøv at følge mine anbefalinger.
Dejligt at høre at du kender tapioca.
Vh Valeria