Jeg har i mange af mine forrige indlæg talt meget om at minimere eksponeringen af giftstoffer, som kan forekomme i din kost. I min serie MAD-TOKSINER, understregede jeg vigtigheden af at fravælge bestemte ingredienser og at vælge økologiske produkter til.

Men vidste du at det du påfører huden rent faktisk kan have en endnu større risiko for at udsætte din krop for toksiner, end det du kommer i munden?

Hvorfor? Fordi huden er dit største organ. Huden er ikke bare kroppens passive overflade, det er et komplekst system, der består af nerver, kirtler og cellelag, som spiller en mangeartet rolle for dit helbred.

Din hud producerer, blandt mange ting, antibakterielle stoffer for at beskytte dig mod infektioner og huden hjælper også din krop med at producere D-vitaminer, når du udsættes for solen. Men det er dog også gennem din hudoverflade at mange toksiner kan trænge igennem til resten af din krop.

Disse kemikalier findes oftest i produkter som shampoo, hårbalsam, deodoranter, solcreme og make-up – ja, faktisk i de produkter som du smører på din krop hver evig eneste dag.

Kosmetikproducenterne anvender disse kemikalier for at forbedre deres produkters evne til at rense, fugte, forskønne, og for at forbedre duften eller for at forlænge produktets levetid. Desværre har kemikalierne en rigtig dårlig påvirkning på vores krop.

Mange af de hudplejeprodukter, som findes i butikkerne, indeholder kemikalier, der er blevet forbundet med kræft, hormonforstyrrelser, reproduktionstoksicitet og andre helbredsproblemer.

Så spørgsmålet er, hvilke kemikalier er skadelige for vores system? Og behøver produkterne at indeholde alle disse kemikalier for at have den virkende effekt, som vi ønsker? Findes der alternative produkter, som formår at anvende mere naturlige og / eller mindre skadelige ingredienser, mens de stadig har samme gavnlige effekt?

I denne artikel, som er den første ud af to, vil jeg gennemgå nogle helt almindelige hudplejeprodukter, stille spørgsmålstegn ved om der kan være grund til bekymring. Og tilslut vil jeg komme med forslag til produkter, som du kan begynde at anvende i stedet for giftbomberne.

Lad os begynde med Lotion, Sæbe og Shampoo

Parabener

Parabener er et konserveringsmiddel en slags ”falsk østrogen”. Parabener anvendes i ca. 85% af de cremer og læbestifter, som er på hylderne, i butikkerne. Og de findes også i shampoo, balsam, tandpasta, solcreme, barberskum, deodoranter og make-up. Parabener kan optages intakte gennem hudoverfladen, og det kan spores i modermælk, urin og blod. (1)

Parabener er kemikalier med østrogenlignende egenskaber, og østrogen er én af de hormoner, som er involveret i udviklingen af brystkræft. Nogle undersøgelser har fundet intakte parabener i brystkræftsvæv. (1,2)

Undersøgelser har vist, at parabener kan påvirke din krop ligesom østrogener gør, hvilket kan føre til nedsat muskelmasse, ekstra fedtoplagring, og mandlig gynækomasti (brystvækst).

På etiketten bliver de angivet som:

Methyl paraben Propyl paraben Isobutyl paraben
Ethyl paraben Butyl paraben E216

 

 

Phthalater

Phthalater, er en anden slags “falsk østrogen”, det tilsættes shampoo, deodoranter, body washes (et fancy ord for sæbe), hårgeléer, hårspray og neglelakker for at øge duften. Det er kendt som ”et kemikalie der findes overalt”, fordi det bliver anvendt i mange dagligdagsprodukter, altså ikke kun i skønhedsprodukter, men også i de fleste plastmaterialer, vi bruger i hverdagen.

Phthalater er både Androgene stoffer (androgen er et naturligt hormon, såsom testosteron, der styrer de mandlige kønskarakterer) og østrogene stoffer (kvindelige hormon). Phthalater har vist sig at forårsage fosterskader hos hanfostre, brystktræft og er også blevet forbundet med fedme.(3,4)

På etiketten bliver de angivet som:

di-n-butyl phthalate         di-isobutyl phthalate

Sulfater :
NatriumLaurylSulfate (SLS), NatriumLaurethSulfate (SLES), og AmmoniumLaurelSulfate (ALS)

Natriumlaurylsulfat anvendes i tusindvis af kosmetiske produkter og i industrielle rengøringsmidler. Det er til stede i næsten alle hårshampooer, hovedbundsbehandlinger, hårfarve og blegemidler, tandpastaer, body-washes og rensemidler, make-up foundation, flydende håndsæber, vaskemidler, og badeolier / badesalte. Der er en vis bekymring for, at udsættelsen for natriumlaurylsulfat kan være knyttet til brystkræft og mænds forringede fertilitet. For mere information tjek Environmental Working Group’s skin deep database ud.

På etiketten bliver de angivet som:

Sodium dodecyl sulfate A13-00356
Sulfuric acid, monododecyl ester, sodium salt Akyposal SDS
Sodium salt sulfuric acid Aquarex ME
Monododecyl ester sodium salt sulfuric acid Aquarex methyl

Triclosan

Triclosan er et antimikrobielt middel, som ofte tilsættes i sæbe, shampoo og andre produkter til personlig pleje. Og det absorberes også af huden.

Der er mange grunde til at man bør undgå triclosan. Denne antibakterielle ingrediens er blevet forbundet med: Allergier; skjoldbruskkirtel dysfunktion; hormonforstyrrelser; vægtøgning og inflammatoriske reaktioner. (5)

Mange undersøgelser har udtrykt bekymring over bakteriers resistens over for triclosan, og triclosans negative virkninger på vores MIKROBIOM. (6)

En stor undersøgelse har forbundet eksponeringen af triclosan til leverkræft, i mus. (7) I undersøgelsen, fungerede triclosan som en slags kræft-promotor, hvilket betyder, at det ikke forårsager kræft i sig selv, men det øger følsomheden over for kræft og accelereret tumordannelse efter lang tids påvirkning.

På etiketten bliver de angivet som:

“antimicrobial protection.”
Triclocarban
Microban

Personligt mener jeg, at der er masser af undersøgelser, som påviser at triclosan bør undgås, især hvis du har børn, på grund af dets negative virkning på hormonsystemet.

Giftfrie alternativer til konventionel sæbe, shampoo og lotion.

Hud og Kropspleje

Her er en lille liste over giftfrie lotions, cremer, ansigtspleje, fugtighedscremer og body washes m.v.:

weledaWeleda får hovedparten af deres ingredienser fra egne biodynamiske haver. Weleda har haver over hele verden, herunder i Tyskland, Holland, Brasilien, New Zealand, og Argentina. Dette gør det muligt for dem at gro hundredvis af lægeplantesorter under forskellige klimaer.

 

dr. bronnerDr. Bronner’s er lavet af økologiske ingredienser, for det meste olier, herunder kokos, oliven, pebermynte, og jojoba. Du har faktisk ikke brug for andet end det produkt. Du kan bruge det som almindelig sæbe, håndsæbe, shampoo og endda tandpasta.

 

suki

Suki anvender en imponerende liste af plantebaserede ingredienser. Suki skaber “hudplejesystemer” til enhver hudtype. 

 

 

trillium

Trillium Organics er selvfølgelig økologisk, og de har en linje af ikke-giftige kropsplejeprodukter. De har også produkter som tager højde for særlige forhold, som acne, rosacea, eksem, dermatitis, og bleudslæt.

Olier fra kokos, jojoba, og selv olivenolie er godt for din hud og meget tilgængelige – og det er de produkter, jeg bruger det meste af tiden.

 

Hårprodukter

Det kan selvfølgelig diskuteres om man med fordel kan leve helt uden shampoo, men det virker ikke for alle. Nogle mennesker har brug for/ønsker shampoo og balsam, bare uden parabener og andre giftige kemikalier.

acure

 

Acure Organics tilbyder ansigt og kropspleje, men de er mest kendt for deres økologiske shampoo og balsam. Den marrokkanske Arganolie og argan shampoo får særlig høje karakterer for at være effektiv og kemikalie-fri.

 

yarok

 

Yarok Hair tilbyder en linje af shampoo, balsam og hårstyling produkter fri for en lang række dårlige ingredienser.

 

Tips og Tricks for at Lette Ophobningen af Giftstoffer i din Krop

Her er et par andre forslag, som kan hjælpe dig med at undgå de ubehagelige kemikalier i din krop:

  • Hvis du ikke kan udtale ordet, så har du sandsynligvis heller ikke lyst til at komme det på din krop. Spørg dig selv: “Kan jeg forestille mig at spise det her?”
  • Gå efter produkter, der er uden duft. En kunstig duft kan indeholde hundredevis af kemikalier og duftstoffer, som er en væsentlig årsag til allergiske reaktioner.
  • Vær opmærksom på den rækkefølge, som ingredienserne er listet op under. Producenterne er forpligtet til at angive ingredienserne i rækkefølge efter faldende volumen. Dette betyder, at de første par ingredienser er de mest fremtrædende. Hvis olie af olivenekstrakt er den sidste ingrediens i en lang liste, kommer din olivenolie Body Wash ikke til at være særlig naturlig.
  • Hold dig til det basale. Har du virkelig brug for 20 produkter for at forbedre din dag?
  • Køb produkter, der kommer i glasflasker snarere end plast, da kemikalier kan udvaskes af plast og blande sig med indholdet. Bisphenol A (BPA) er en alvorlig bekymring; sørg for at enhver plastikbeholder er fri for BPA.
  • Drik masser af filtreret vand hver dag, for at hjælpe din krop med at udskille toksinerne.
  • Spis masser af farvestrålende økologiske grøntsager (og frugt, i moderate mængder) for at holde din krop godt fyldt med antioxidanter.

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !