I mit sidste blogindlæg diskuterede jeg vigtigheden af probiotika. Probiotika er de godartede bakterier, som understøtter vores medfødte gavnlige bakterier. De spiller en rolle i alt fra at hjælpe med til at nedbryde fødevarer, til at forbedre immunforsvaret, og endda støtte op om vores gode humør. Vi understøtter vores mikrobiom ved at spise kultiverede og gærede fødevarer og evt. supplere det med probiotika. Men der findes en anden strategi, som stimulerer væksten og/eller aktiviteten af én eller flere af de sundhedsfremmende bakteriestammer – og det er ved at spise og/eller supplere med præbiotika.
”Et præbiotikum er en fødevarekomponent, der ikke kan fordøjes af menneskers eller dyrs fordøjelsesenzymer, men som stimulerer væksten af gavnlige bakterier i fordøjelsessystemet, for på den måde at gavne værtens almene sundhedstilstand.”(1) Præbiotika er en mellemting mellem almindelige fødevarer og medicin. De sundhedsfremmende egenskaber viser sig ved at præbiotika overlever værtens fordøjelse og absorbering, sådan at stoffet er til stede i den nederste del af tyndtarmen og i tyktarmen, hvor bakterierne befinder sig.
Præbiotika kan generelt inddeles i tre forskellige grupper:
- ikke-stivelses polysaccharider (som inulin og frukto-oligosakkarider/løg, jordskokker, porre)
- opløselige fibre (herunder psylliumskaller og akaciefibre)
- og Resistent Stivelse (RS)
Hver enkelt af disse grupper af præbiotika giver næring til forskellige slags tarmbakterier. Den mest gavnlige af disse tre grupper er den Resistente Stivelse.
Hvad er Resistent Stivelse (RS)?
Når du tænker på “stivelse” – hvad er så det første der falder dig ind?
Sukker. Glukose. Forhøjet blodsukker. Insulinniveauet stiger. Vægtforøgelse. Dybest set tænker vi på stivelse, som noget vi kan fordøje, absorbere, og omdanne til sukker (på godt og ondt). Men al stivelse er ikke ens.
RS er en speciel form for stivelse, der hverken kan fordøjes i mavesækken eller tyndtarmen. Så når det ankommer i tyktarmen, er det stadig intakt. Derfor er det ”Resistent” over for fordøjelsen. Dette forklarer, hvorfor vi ikke ser stigninger i hverken vores blodsukker eller insulin, efter at have spist RS. Og det er også grunden til, at vi ikke indtager betydelige kalorier fra den Resistente Stivelse. Med andre ord så kan RS ikke fordøjes og optages af kroppen. I stedet kan det kun omsættes af tarmens mikroflora, da det bliver til føde for de ”gode” og nyttige tarmbakterier.
Der findes 4 typer RS:
RS Type 1 – Stivelse som er bundet af ufordøjelige plantecellevægge; det findes i bønner, korn og frø.
RS Type 2 – Stivelse som er ufordøjelig i rå tilstand på grund af dens høje indhold af amylose; det findes i kartofler, bananer, plantain (madbanan). Når disse fødevarer bliver opvarmet forårsager det ændringer i stivelsen, som gør at vi kan fordøje det, og hermed fjernes den resistente stivelse.
RS Type 3 – Retrograderet stivelse; denne form for RS sker efter type 1 eller type 2 RS bliver kogt og derefter afkølet. Eksempler på dette kan være kogt og afkølet parboiled ris, kogte og afkølede kartofler, og kogte og afkølede og ordentligt tilberedte (gennemblødt eller spirede) bælgplanter. (2)
RS Type 4 – Industrielt fremstillet Resistent Stivelse; type 4 RS forekommer ikke naturligt og er blevet kemisk modificeret; det findes almindeligvis i ”høj-majs Resistent Stivelse”, hvilket jeg ikke anbefaler.
Hvordan RS bliver til føde for vores mikrobiom?
Når den resistente stivelse ankommer intakt i tyktarmen, bliver den udsat for ”gode” og nyttige bakterier i tarmens mikrobiome. Nogle bakterier er specialiserede i at nedbryde RS – Roseburia + E. Rectale . Denne nedbrydningsproces giver brændstof til de ”gode” og nyttige bakterier og sørger hermed for at de overlever. De ”gode” bakterier bruger stivelse som energikilde. Det affaldsstof som ikke bliver optaget af bakterierne bliver frigivet som små molekyler. Et af disse endelige affaldsprodukter kaldes for BUTYRAT.
Butyrat er kortkædede fedtstoffer (som opstår ved fermentering), og det er tyktarmscellernes foretrukne brændstof. Samtidig med det har butyrat også en beskyttende egenskab, for eksempel ved at øge stofskiftet, mod inflammation og ved at forbedre vores stresstolerance.
Desuden har butyrat andre fordele:
- Det fungerer som et kraftigt anti- inflammatorisk middel for tyktarmscellerne og forbedrer integriteten i vores tarme ved at nedsætte tarmens gennemtrængelighed. Hermed sørger det for at holde toksiner inde i tarmen og ude af blodbanen. (3)·
- Det nedsætter risikoen for tyktarmskræft, hvilket menes at ske gennem flere forskellige mekanismer, herunder: beskyttelse mod DNA-skader.
Andre kilder til butyrat er kokosolie og smør.
Hvad siger forskningen om RS?
- RS fodrer fortrinsvis de ”gode” og nyttige bakterier, som er ansvarlige for produktionen af butyrat. Det fremmer endda en endnu større produktion af butyrat end andre præbiotika. (5)·
- RS hjælper med at sænke blodsukkerniveauet og forbedrer insulinfølsomheden. (6,7)·
- ”Andet måltid effekt”: Dette betyder, at RS ikke kun nøjes med at sænke blodsukkeret responset på det tidspunkt hvor det indtages, men noget overraskende, så stiger blodsukker og insulin niveauet også mindre end man ellers kunne forvente ved det efterfølgende måltid. (8)·
- RS forbedrer fedtforbrændingen (9).
Hvordan du tilføre RS i din kost?
Vi kan få RS fra forskellige fødevarer. De fødevarer som indeholder RS er :
- rå kartofler, grønne bananer og plantain (madbanan).
- Kogte – og afkølede kartofler, kogt – og afkølede ris, parboiled ris, og kogte – og afkølede grøntsager. Se min kartoffelsalat opskrift HER
Vi kan også få RS fra supplerende isolerede stivelseskilder. De bedste kilder er fra rå kartoffelstivelse, plantainmel og fra cassava/tapiokastivelse.
Den mest pålidelige og hurtige måde at få masser af RS er gennem rå kartoffelstivelse. Der er omkring 8 gram RS, i en spiseskefuld. Én af de mest populære mærker er Bob’s Red Mill Unmodified Potatoe Starch. Det kan man få også HER.
Hvordan bruges RS som supplement?
Kartoffelstivelse er relativt kedelig i smagen. Det kan tilsættes koldt vand eller vand ved stuetemperatur, mandelmælk eller blandes i smoothies. Men for at fastholde fordelene ved RS, skal disse ikke opvarmes over 55 °C.
Undersøgelser viser, at fordelene ved RS kan ses ved indtagelse af omkring 15 til 30 gram dagligt (svarende til 2-4 spiseskefulde kartoffelstivelse). Der er dog nogle mennesker som ikke kan tåle den mængde, især i fastsættelsen af tarmens dysbiosis (Candida, SIBO osv)
Hvis du har lyst til at prøve det, så anbefaler jeg 1 spsk. om morgenen og 1 spsk. om aftenen.
Afsluttende kommentar:
Det fede ved RS er, at det hjælper dig med, at blive mere tolerant overfor de kulhydrater som du kan fordøje. Sagt på en anden måde, så behøver du ikke at tælle RS som kulhydrat. Hvis du spiser RS koldt (ikke over 55 °C), så omdannes og optages glukosen jo ikke i kroppen!!
Jeg er meget spændt på at høre hvad du synes om dette indlæg. Og jeg håber, at du kan bruge mine guidelines.
Hav det godt!
Valeria
Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....
....direkte i din mailboks !
Valeria Lima
Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.
Så kolde kogte kartofler er vejen frem! Fantastisk.
Hvis man er diabetiker, fungere det så på samme måde? De kan spise en kold kartoffel uden at skulle tage insulin?
Hej Rikke
der er mange studier som viser at RS hjælper med at sænke blodsukkerniveauet og forbedrer insulinfølsomheden. Hvis man har diabetes type 2/1 kan man sagts eksperimentere med KOLD kartofler salat. Den eneste ting som jeg anbefaler er at monitorere sin blodsukkerniveau efter måltide…HUSK : RS i kartofler er når den er KOLD ikke varm eller over 55 grader.
Jeg skal så meget spise kold kartoffelsalat hele sommeren! 🙂 Det halve af min familie har diabetes type 1 og jeg vil glæde mig til at indvie dem i din artikel! 🙂
Nu skriver du også ris, men hvordan fungere det med ex. Quinoa?
Forstår jeg det korrekt, når jeg læser at den RS, der er i korn – og altså brød ikke giver udsving i blodsukkeret? Eller er det kun hele korn, som hvis jeg spiste det lige fra marken?
Hej Rikke
parboiled hvid ris som blev kogt og kold ned er også betragtet som RS – men ikke quinoa. Jeg kender ikke nogle forskning med quinoa og BROD er ikke en del af det. Vi snakker her om rent kartoffel, ris og også Bønner ( bønner som blev lavet på den traditionel måde: Lagt i vandet min. 12 timer , kogt og bagefter afkølet ) – Start småt : kartoffelsalat 🙂
Hej Valeria
Jeg har brugt de sidste par timer på at læse din utrolig spændende hjemmeside.
Der er ikke rigtig nogen der kan finde ud af hvad jeg fejler, men jeg vil gerne prøve nogle af de ting som du skriver om, da jeg tror jeg muligvis har ‘leaky gut’.
Har lige sat kartoflerne over 🙂 og vil gerne købe kartoffelmel.
Det ene link henviser til Amazon hvor den nævnte vare kan købes og det andet link er til Irma – dansk kartoffelmel. Er det ligeså godt at købe den danske? Det er meget billigere og jeg kan hente den med det samme 🙂
Mange hilsner og tusind tak for din informative og inspirerende hjemmeside
Lisbeth
Hej Lisbeth
Mange tak for din besked ! Ja , den danske kartoffelmel er det samme som den fra amazon , du kan bare købe den i Danmark .
Mange hilsner
Valeria
Har læst et andet sted at RS tallet er meget højere efter afkøling af bagt kartoffel end kogt.
Er det korrekt ?
Andet spørgsmål : hvad med kcal indholdet falder det også , og i så fald hvor meget. Altså kartofler har jo ca.90 pr. 100 g , hvad så med kogle og afkølede ?
Mvh Birgitte
PS Super spændende læsning
Hej Birgitte. Det er korrekt at RS er meget højere efter afkøling af bagt kartoffel end kogt. Her kan du se forskelige indhold af RS i kartoffel som er kogt/ bagt / rå og afkølet :
Kartoffel : bagt og afkølet : 19,2 g af RS i 100 g
Kartoffel : dampet og afkølet : 5,8 g af RS i 100 g
Kartoffel : kogt og afkølet : 3,2 g af RS i 100 g
Kartoffel : kogt og frost for 30 dage : 5,7 – 12,2 g af RS i 100 g
Rent kartoffel stivelse: 66,7 -79,3 g af RS i 100 g ( FAVORIT)
I forhold til kcal : det falder ca. 50% , dvs. 1 g kulhydrater er 4 kcal og 1 g af Kulhydrater i RS er 2 kcal. MEN, jeg vil ikke går efter kalorier. RS handler om hvordan din microbiome nedbryder det og også hvordan RS påvirker Insulin. Og fordi vi ved at RS hjælper med at sænke blodsukkerniveauet og forbedrer insulinfølsomheden, gælder kalorie teori ikke.
Hilsen
valeria
Hej Valerie.
For det første, sikke spændende og oplysende læsning! Jeg er helt solgt, og vil straks følge alle dine råd.
Mht kartoffelmel, vil jeg gå i gang med det samme. Men du skriver man skal spise en spsk morgen og aften. Mit spørgsmål er her; hvordan? Kan ikke forestille mig, det er let bare at synke? Kan man blande det i sin Smoothie eller blande det i et glas vand?
Mvh Carina
Hej Carina, mange tak. Vedr. kartoffelmel: Kartoffelstivelse er relativt kedelig i smagen. Du kan få den med bare vand, mandelmælk eller blandes i smoothies. Men for at fastholde fordelene ved RS, skal disse ikke opvarmes over 55 °C.
Husk at der er dog nogle mennesker som ikke kan tåle 15-30 g om dagen ( som jeg har navnet i artiklen), især i fastsættelsen af tarmens dysbiosis (Candida, SIBO osv). Så, hvis du har problemer med din tarm start langsomt. fx. 1 tsk om morgenen og 1 tsk. om aften i løbet af 5 – 7 dage og bagefter
1 spsk. om morgenen og 1 spsk. om aftenen. Hav det godt valeria
Hej Valeria
Har læst din hjemmeside med stor interesse.
Hvordan opleves det hvis man ikke kan tåle kartoffelstivelse? Er det farligt på nogen måde?
Du skriver nogle ikke kan tåle din anbefalede mængde.
Hej Marie
Hvis du vælger at prøve at supplere med RS, start med små doser på ca. ¼ tsk én gang dagligt, og meget gradvist øge mængden. Nogle vil opleve gas og oppustethed. Det er normalt, siden din tarmflora ændrer og tilpasser sig, men du skal ikke føle sig utilpas. Hvis du oplever markeret ubehag ( kolik, oppustethed, gas), så reducere mængden du tager et par dage, indtil dine symptomer forsvinder, og derefter prøve at øge igen gradvist. Det er ikke farligt …men ubehag.
Undersøgelser viser, at fordelene ved resistent stivelse kan ses, når forbrugende omkring 15 til 30 gram dagligt (svarende til to til fire spiseskefulde kartoffelstivelse). Dette kan være for meget for nogle mennesker til at tolerere, især i fastsættelsen af tarmen dysbiosis, og går over dette beløb er ikke nødvendigvis en fordel.
Hvis du oplever markeret “tarm nød” med selv små mængder af RS, kan dette være en indikation af SIBO (tyndtarmens bakteriel overvækst) eller mikrobiel dysbiosis, og det kan være nødvendigt at overveje at arbejde med en sundhedsperson til at etablere en mere afbalanceret microbiome.
Hav’ det godt
Valeroa
Hejsa. Virker almindeligt kartoffel mel, som man kan købe i supermarkedet?
Og er det et godt eller dårligt tegn, at jeg får meget luft i maven af det? Er det en overgang eller?
Hej Tove, Kartoffel mel som du køber i supermarkedet er helt ok. Vær sikre på at det er rent kartoffel mel.
Vedr. Luft i maven. Det er helt normalt – det betyder at dine tarmbakterier “holder” en fest. Du kan reducere mængden af stivelsen.