Der er gået et godt stykke tid, siden I har hørt fra mig. Jeg har arbejdet flittigt, i de sidste 7 måneder, på at skrive min bog. Og, tro mig, det var et forløsende øjeblik, da jeg forleden sendte mit endelige manuskript til forlaget. Jeg er meget stolt af bogen, der var udfordrende at få ned på papir. Og til dem som kender mig, så kan det ikke undre jer, at jeg havde sat ambitionerne højt. Hvilket ikke kun skyldes at det er min første bog, men også fordi jeg har så meget viden på hjertet, som jeg ikke vil være nærig med.
Supersunde Superfoods – udkommer den 30. maj 2017. Bogen er udviklet i samarbejde med Mette Helbæk, som er kok og grundlægger af restauranten Stedsans. Hun har været min trofaste partner i redigeringen af bogen og er forfatter af alle opskrifterne.. Billederne er taget af Line Klein og de tager pusten fra én – så smukke er de. Min forlægger, Politiken, har gennem hele processen været en kæmpe støtte i fuldendelsen at få drømmen til at blive til virkelighed.
Supersunde Superfoods er ikke en kogebog. Det er en sundhedsbog, hvor opskrifterne er designet omkring specifikke emner. Det var en udfordring at skrive bogen, da min intention er at redefinere superfood begrebet. Superfoods er i vælten som vor tids madmirakler, der både lover at booste vitaliteten, humøret og libidoen, forbrænde fedtet, forlænge livet – ja, alskens vidundere mellem himmel og jord. Begrebet bruges om alt fra grønne drikkevarer til energibarer, macarødder, acaibær, proteinpulver og videre til et hav af andre produkter, som du endnu ikke ved, bliver det, som du ikke kan leve uden til næste år.
Bogen handler om superfoods, men ikke en hvilken som helst slags. For hvad skiller i grunden ”mad” fra ”supermad”? Det spørgsmål har jeg sat mig for at give et seriøst svar på, funderet både i den sidste nye forskning såvel som gammel viden. Med gammel viden mener jeg den viden, traditionelle samfund gennem tusindvis af år har tilegnet sig ved netop at efterprøve og observere fødevarers harmløshed og sundhedsgavnlige effekter på lang sigt. Det interessante ved traditionelle samfund er, at de gennem generationer har erfaret og intuitivt forstået, hvad videnskaben har lært os – nemlig vigtigheden af, at vitaminer, mineraler og antioxidanter indgår i vores kost for at opnå en bedre sundhed.
Bogen er inddelt i 5 dele:
Del I: I første del defineres begrebet: superfood som en fødevare, der er tæt pakket med mikronæringsstoffer. Der bliver vist sammenhæng mellem manglen på mikronæringsstoffer og mange af de skavanker og sygdomme, som vi oplever i dag.
Del II: Dyrerigets superfoods.
Det er i animalske varer, organer og ikke mindst havets fisk, vi finder de livsvigtige fedtopløselige vitaminer, (essentielle aminosyer og fedtstoffer) som er essentielle for vores velbefindende, og som kroppen ikke selv er i stand til at producere. I bogens anden del går jagten ind på supersunde superfoods på marken, i havet, i skoven, i luften og i bikuben.
Del III: Planterigets superfoods.
I planternes rige finder vi vitaminer, mineraler og antioxidanter, men også ernæringsvidenskabens nye darling, når det kommer til optimal sundhed: Fytokemikalierne. I bogens tredje del gennemgås over 40 forskellige planter og otte forskellige plantefamilier med særligt store sundhedsfremmende egenskaber.
Del IV: Tarmenes superfoods.
Vi ved, i dag, at tarmfloraen er vores nøgle til et stærkt immunforsvar og dermed et godt helbred. (Den nyeste forskning viser, at problemer som overvægt, depression og allergi nøje hænger sammen med ubalancer i tarmfloraen) Kapitlet byder på en indføring i begreberne probiotika og præbiotika, og giver masser af ny viden, tips og opskrifter til dig som gerne vil optimere sundheden i dine tarme.
Del V: Superfoods i hverdagen.
Bogens sidste del handler om hvordan du helt konkret kan bruge bogens viden i din hverdag. Her er der konkrete anvisninger til dig, som gerne vil styrke din sundhed generelt og booste din energi, dit immunforsvar og dit humør. Men der er også mere specifikke råd om sundhedsmæssige udfordringer og livsstilsvalg, fx:
- Hvis du er vegetar eller veganer.
- Hvis du er og har været på slankekur.
- Hvis du ryger.
- Hvis du vejer for meget.
- Hvis du har problemer med blodsukkerregulering (fx høj sukkertrang og diabetes).
Jeg håber inderligt, at du får mulighed for at læse bogen. Til dig, som har fulgt mit virke, vil du kunne se, at Supersunde Superfood fuldender den rejse, som jeg har været på, siden jeg begyndte at skrive i 2011, hvilket blandt andet har været at anskue sundhed i et mere holistisk perspektiv. Supersunde superfood udforsker de forskellige måder, som vi forvandler naturens skattekammer til lækre og nærende mad, som understøtter vores helbred, og samtidig også tager højde for kvaliteten af vores jord, vores dyr og vores kultur.
Du hører snart fra mig igen,
Valeria
Footer signup
Personaliser den livstil du er skabt til
Få viden, inspiration og gratis tips."*" indikerer påkrævede felter
Valeria Lima
Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.