Skaldyr er verdens ældste spise. I Danmark har arkæologiske fund vist, at allerede i stenalderen spiste man især østers, hjertemuslinger, blåmuslinger og forskellige slags snegle.

Ernæringspioneren Weston A. Price beskriver i sin bog ”Nutrition and Physical Degeneration”, hvordan to af New Guineas dødsfjende-stammer ville lave en midlertidig fredsmægling ved at handle skaldyr for søde kartofler. Stammerne fra højlandet ville lægge deres spyd og medbringe nogle knolde, mens de kystnære stammer ville formilde og tilbyde skaldyr.

Men hvordan kan det være at skaldyr kan være medvirkende til at stoppe en stammekrig?

En af grundene er at skaldyr er én af de mest nærringsstoftætte fødevarer, som vi kan opdrive. Skaldyrs ernæringsmæssige tilgængelige data bekræfter at disse små fyre rent faktisk er en superfood – og blåmuslinger er i toppen af ranglisten.
Begrebet superfood betyder at råvaren indeholder ekstra høje koncentrationer af mikronæringsstoffer (dvs. vitaminer, mineraler og antioxidanter), som nærer vores krop og holder os sunde og stærke.

Hvad indeholder blåmuslinger som gør den til en superfood?

  • Høje doser af vitamin B12 og A, som er godt for nervesystemet.
  • Omega 3 fedtsyrer, som er fantastisk til at reducere inflammation og beskytte hjertet.
  • Høje mængder folat, mangan, C-vitamin, zink, jern, selen og fosfor, hvilket fremmer sunde knogler, immunforsvaret, og energiomsætningen.
  • Bæredygtighed. De fleste opdrættede muslinger bruger et system af reb suspenderet fra flåder eller strenge og kommer derfor ikke i kontakt med havbunden, hvilket derfor ikke bidrager til ødelæggelse af levesteder.

Sørg for at spise skaldyr/muslinger én gang om ugen eller hver tiende dag for optimal sundhed. Og fordi de er så næringsrige, behøver du kun et par stykker for at udnytte fordelene. Du behøver ikke at få hovedparten af dit protein fra dem, tænk på dem som et kosttilskud.

Her er en nem, sund & lækker blåmuslingeopskrift både til hverdag og fest.

Foto: Anders Schønnemann
Foto: Anders Schønnemann
Muslingesuppe med fennikel
Write a review
Print
Ingredients
  1. 800 g muslinger
  2. olivenolie
  3. ¾ fennikel, i grove stykker
  4. dildstilke
  5. 1 løg, i både
  6. 2 liter vand
  7. Suppe
  8. muslingebouillonen
  9. 1 dl piskefløde eller 1-2 dl kokosmælk
  10. salt og hvid peber
  11. 200 g hvid fisk
  12. 200 g muslinger
  13. 300 g nye kogte kartofler
  14. ¼ fennikel, fint snittet
  15. plukket dild
  16. evt. citron
Instructions
  1. Skrub alle muslingerne. Kassér åbne muslinger, der ikke lukker sig, når du banker dem let mod bordet (gem en håndfuld, ca. 200 g, i køleskabet, til suppen)
  2. Varm en stor gryde op med lidt olivenolie i.
  3. Sautér fennikel, dildstilke, løg og muslinger i den varme gryde. De skal ikke tage farve og bare sautere i et minut eller to. Hæld vand på, og lad det hele simre i 10 min. Sluk for blusset, og lad bouillonen trække i 10 min. Gentag: simre i 10 min og trække i 10 min. Sigt bouillonen over i en ren gryde, og reducér den til det halve.
  4. Tilsæt fløde eller kokosmælk, og kog i et par minutter. Smag til med salt og peber.
  5. Kom de resterende muslinger i suppen, og giv dem 1 minut. Tilsæt hvid fisk og kartofler i suppen, og lad det varme med, og lad muslingerne åbne sig.
  6. Anret forsigtigt det hele i store skåle med fennikel og dild.
  7. Servér gerne med citronbåde til.
Valeria Lima https://valerialima.dk/
 

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !