Plantains er endnu ikke særlig populære i Danmark, og det er til trods for, at det er én af de lækreste, mest næringsrige, og mest alsidige “sikre stivelser” du overhovedet kan finde. De indeholder også mange næringsstoffer som kalium, betakaroten, vitamin B6 og vitamin C og er en god kilde til en særlig kostfiber, nemlig præbiotisk Resistent stivelse.
Jeg er en stor tilhænger af plantains. Som du kan læse i artiklen PLANTAIN CHIPS, så har jeg fået plantain ind med modermælken. Men jeg må indrømme, at som primær kilde til sund stivelse, så har plantainen sine ulemper her i Danmark. For det første er de næste umulige at opdrive økologisk og for det andet, når man som mig, af mange forskellige årsager, gør en stor indsats for at spise lokale fødevarer, så er det simpelthen ikke muligt med plantains, da de eksporteres fra lande som ligger så langt væk som i Afrika, Mexico og Mellemamerika.
Når det så er sagt, så er de heldigvis ved at finde deres indpas i de velassorterede grønthandlere her i Danmark (især hos de ikke etniske-danske grønthandlere!). Så du kan sagtens få fat i plantains, og få et lejlighedsvis supplement til din kost.
HUSK AT PLANTAINS IKKE ER LIGESOM ALMINDELIGE BANANER
Når frugterne er beregnet til at blive spist rå, går de under betegnelsen ”dessertbananer”, ”spisebananer” eller blot ”bananer” – det er den banan, du kender fra dit lokale supermarked. De er som regel mindre, skrællen er afrundet og de er sukkerholdige. Det eneste du skal gøre er at skrælle dem og spise dem, uden at tilberede dem.
Plantains eller ”madbananer” skal tilberedes eller forarbejdes inden de indtages. De kan ikke spises rå. De er som regel store, skrællen er kantet og i modsætning til spisebananer indeholder de meget stivelse.
Sådan anvendes plantainen:
Fordi plantainen endnu ikke helt har fundet vejen til vores køkkener, så kan det være svært at vide hvordan man kan anvende dem. Der er utallige måder at tilberede dem på: pandekager, chips, kiks, nachos, supper, kogte, stegt osv.
Deres smag spænder fra krydret til sødt, afhængig af hvor modne de er. Den grønne (umodne) plantain er krydret, den gule er mellem sød og den sorte er super sød.
I denne blog har jeg tænkt mig at dele en opskrift på de lækreste plantain pandekager. De smager virkelig godt og får vitterligt englene til at synge! De er lavet på de grønne plantains (IKKE de modne) som er en fantastisk kilde til resistent stivelse, hvilket har mange fordele.
Plantain Pandekager
Personligt, har jeg aldrig være fuldkommen tilfreds med de korn-frie pandekager lavet af kokos- og mandelmel. De bliver ikke lette og luftige ligesom rigtige amerikanske pandekager, og mange mennesker er også overfølsomme overfør nødder eller de uopløselige fibre som findes i kokosmel.
Det fede ved disse Plantain pandekager er at ikke alene er de gluten- og kornfri, de er også nødde- og melfri! De er lavet af hele grønne plantains og æg, så når du nyder dem er det ikke meget anderledes end at spise røræg og plantain stykker til morgenmad.
Og de vil være et kæmpe hit hos dine børn – hvis du har nogle.
Jeg har opskriften fra Dr. Sarah Ballantyne, aka The Paleo Mom.
Spis frugt, honning (hvis dit blodsukker kan tale det), kokoscreme, kokossirup til pandekagerne. Eller gør som jeg og spis dem uden noget eller som tilbehør til kød eller kylling.
Værsgo’ her kommer opskriften:
- 2 store grønne plantains
- 4 æg
- 2 tsk vanilje essens/ eller vaniljepulver (ikke vaniljesukker)
- 3 spsk kokosolie
- ½ tsk bagepulver
- Salt
- Ekstra kokosolie til stegning
- Skræl plantainerne (det er nemmest er skære bananen i kvarte og derefter skrælle dem) og kom stykkerne i en blender (allerhelst) eller en foodprocessor (fint nok) sammen med æggene. Rør det godt sammen til en lind masse.
- Tilføj resten af ingredienserne og blend videre i et par minutter
- Varm en stegepande op med kokosolie. Kom dejen på panden (i klatter) og lad det stege indtil der kommer luftbobler på overfladen. Så vendes pandekagen.
- Serveres lune med f.eks. frugt, smør, ahornsirup.
Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....
....direkte i din mailboks !
Valeria Lima
Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.