I starten af året var jeg i Brasilien og nyde sommeren og ikke mindst samværet med min familie. Sommer hos os er ensbetydende med en masse sammenkomster og en masse lækkert mad. Min far elsker at lave mad og en morgen vågnede han og var i humør til Italiensk. Hvilket betyder rigtig meget pasta, hvilket betyder rigtig meget hvede , hvilket betyder gluten overload. Og det er et dilemma, da jeg rigtig godt kan lide pasta – hvem kan ikke det? Men jeg kan ikke lide den effekt gluten har på min krop – læs: oppustethed, væskeophobning og træthed. Det er den effekt gluten har på mit system. Så vi blev enige om at mødes på mellemvejen: en glutenfri Italiensk dag.

Vi besluttede os for det bedste alternativ til pasta, nemlig gnocchi, lavet af rodfrugter som kartofler og yams. Faktisk laves gnocchi, i de originale opskrifter, med kartofler.

Det næste vi skulle finde frem til var hvilken glutenfri mel, vi kunne blande i grønsagerne. Og her findes der rigtig mange forskellige muligheder: rismel, majsmel, tapiochastivelse osv. Jeg kunne godt lide ideen om at bruge en opskrift med kartoffelmel. Jeg kunne ikke gå galt i byen ved at blande kartoffel med kartoffel. Og gnocchierne ville endda være sprængfulde med resistent stivelse. Næring til de sunde tarmbakterier. Hvis du vil vide mere om de nøjagtige sundhedsfordele som resistent stivelse indeholder, så kan du få en uddybbende forklaring her. I mellemtiden kan du få en trin for trin beskrivelse på hvordan du laver den perfekte gnocchi, hvis du læser videre.

Vi bestemte os for at lave 2 forskellige slags . Min far valgte yams og rismel. Jeg valgte kartoffel og kartoffelmel. Begge slags smagte himmelsk. Og derfor vil jeg rigtig gerne dele opskrifterne med dig.

Hvis du vælger at lave yams og rismel udgaven, så skal du sørge for at købe yams hos en grønthandler. Du kan ikke finde dem i et konventionelt dansk supermarked. Nogle folk tror at yams og søde kartofler er det samme, men det er de ikke.

Hvad er forskellen mellem en sød kartoffel og en yam?”
 

 

En ægte yam er en stivelsesholdige spiselig rod fra Dioscorea slægten. Dens overflade er ru, skællet og den indeholder meget lidt beta-caroten. Når du åbner en yam er kødet hvidt.

Afhængigt af sorten, kan kødet i en sød kartoffel spænde fra hvid til orange og endda lilla. De indeholder høje mængder beta-caroten – en potent antioxidant.

opskrifter 

Glutenfri kartoffel gnocchi serveret med en enkel tomat sauce

Ingredienser
4 personer

2-3 store kartofler – ca. 750g

1 kop kartoffelmel

1 stort æg

1/2 tsk salt

Glutenfri Yam gnocchi serveret med pesto

Ingredienser
4 personer

500 g yams

1 kop rismel + 2 ekstra spsk

2 spsk olivenolie

1 tsk. salt

Nu har du ingredienserne til de forskellige slags gnocchi. Fremgangsmåden er den samme i begge opskrifter.

SÅDAN GØR DU

Forvarm ovnen på 200°C. Stik huller igennem kartofflerne eller yamsene med en gaffel og kom dem på en bageplade. Du skal ikke fjerne skrællen. Bag dem indtil de er møre i ca. 1 time. Jeg kunne også have valgt at koge rodfrugterne, men jeg bagte dem, da de så ikke absorbere så meget væske – du vil nemlig gerne have rodfrugterne så tørre som muligt. Tag rodfrugterne ud af ovnen og lad dem køle ned.

Skræl rodfrugterne og mos dem fint. Jeg brugte en gaffel, men du kan også bruge foodprocessor, en kartoffelpresser eller en kartoffelmoser.

Nu blandes resten af ingredienserne i.

Sådan laver du kartoffel gnocchi:

Saml kartoffelmosen og lav en fordybning i midten. Hæld æg og melet i sammen med salt. Saml det hele til en fast dej.

Sådan laver du Yam Gnocchi:

Bland de mosede yams med salt og olivenolie og kom derefter rismelet i lidt af gangen.

Ælt det godt sammen indtil dejen er ensartet. Du skal arbejde stivelsen godt igennem, så du får helt sikkert beskidte fingre af det.

 

Tilsæt mere mel (rismel eller kartoffelmel) efter behov. Mængden afhænger af hvor meget væske rodfrugterne indeholder.

 

 

Drys kartoffelmel eller rismel over et rent køkkenbord (eller over noget bagepapir som på billedet). Dejen er klistret, så brættet skal hele tiden drysses med mel. Stop æltningen lige så snart du kan lave en dejkugle, som ikke klistrer til køkkenbordet.

Del dejkuglen i flere mindre stykker, som trilles til en pølse på ca 3 cm tykkelse. Skær hver pølse i stykker af 3 cm.

 

 

Når du er færdig med at skære al dejen ud til små fine gnocchier er du klar til at koge dem.

 

Kog en større gryde med vand og tilsæt salt. Når vandet koger, sænkes gnocchierne enkeltvis i (eller en lille håndful af gangen) for at undgå at de klistrer til hinanden. Gnocchierne er færdige når de stiger op til overfladen.

 

Tag de færdige gnocchier op med en hulske og sæt dem på en varm tallerken. Hæld derefter din udvalgte sauce over.

Jeg lavede tomatsauce (hent opskrift her) til kartoffel gnocchierne og min far lavede en pestosauce  ( hent opskrift her) til yam gnocchierne.

 

 

 

Velbekomme

Glutenfri Yam gnocchi serveret med pesto
Serves 4
Write a review
Print
Ingredients
  1. 500 g yams
  2. 1 kop rismel + 2 ekstra spsk
  3. 2 spsk olivenolie
  4. 1 tsk. salt
Instructions
  1. Forvarm ovnen på 200°C.
  2. Stik huller igennem yamsene med en gaffel og kom dem på en bageplade. Du skal ikke fjerne skrællen. Bag dem indtil de er møre i ca. 1 time.
  3. Tag rodfrugterne ud af ovnen og lad dem køle ned Skræl rodfrugterne og mos dem fint. Jeg brugte en gaffel, men du kan også bruge en foodprocessor, en kartoffelpresser eller en kartoffelmoser.
  4. Bland de mosede yams med salt og olivenolie og kom derefter rismelet i lidt af gangen.
  5. Ælt det godt sammen indtil dejen er ensartet. Du skal arbejde stivelsen godt igennem, så du får helt sikkert beskidte fingre af det.Tilsæt mere mel efter behov. Mængden afhænger af hvor meget væske rodfrugterne indeholder.
  6. Dry rismel over et rent køkkenbord. Dejen er klistret, så brættet skal hele tiden drysses med mel. Stop æltningen lige så snart du kan lave en dejkugle, som ikke klistrer til køkkenbordet.
  7. Del dejkuglen i flere mindre stykker, som trilles til en pølse på ca 3 cm tykkelse. Skær hver pølse i stykker af 3 cm.
  8. Kog en større gryde med vand og tilsæt salt. Når vandet koger, sænkes gnocchierne enkeltvis i (eller en lille håndful af gangen) for at undgå at de klistrer til hinanden. Gnocchierne er færdige når de stiger op til overfladen.
  9. Tag de færdige gnocchier op med en hulske og sæt dem på en varm tallerken. Hæld derefter din udvalgte sauce over.
Valeria Lima https://valerialima.dk/
Glutenfri kartoffel gnocchi serveret med en enkel tomat sauce
Serves 4
Write a review
Print
Ingredients
  1. 2-3 store kartofler – ca. 750g
  2. 1 kop kartoffelmel
  3. 1 stort æg
  4. 1/2 tsk salt
Instructions
  1. Forvarm ovnen på 200°C.
  2. Stik huller igennem kartofflerne med en gaffel og kom dem på en bageplade. Du skal ikke fjerne skrællen. Bag dem indtil de er møre i ca. 1 time.
  3. Tag rodfrugterne ud af ovnen og lad dem køle ned Skræl rodfrugterne og mos dem fint. Jeg brugte en gaffel, men du kan også bruge en foodprocessor, en kartoffelpresser eller en kartoffelmoser.
  4. Saml kartoffelmosen og lav en fordybning i midten. Hæld æg og melet i sammen med salt. Saml det hele til en fast dej.
  5. Ælt det godt sammen indtil dejen er ensartet. Du skal arbejde stivelsen godt igennem, så du får helt sikkert beskidte fingre af det.Tilsæt mere mel efter behov. Mængden afhænger af hvor meget væske rodfrugterne indeholder.
  6. Dry kartoffelmel over et rent køkkenbord. Dejen er klistret, så brættet skal hele tiden drysses med mel. Stop æltningen lige så snart du kan lave en dejkugle, som ikke klistrer til køkkenbordet.
  7. Del dejkuglen i flere mindre stykker, som trilles til en pølse på ca 3 cm tykkelse. Skær hver pølse i stykker af 3 cm.
  8. Kog en større gryde med vand og tilsæt salt. Når vandet koger, sænkes gnocchierne enkeltvis i (eller en lille håndful af gangen) for at undgå at de klistrer til hinanden. Gnocchierne er færdige når de stiger op til overfladen.
  9. Tag de færdige gnocchier op med en hulske og sæt dem på en varm tallerken. Hæld derefter din udvalgte sauce over.
Valeria Lima https://valerialima.dk/
 

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !

Gem

Gem

Gem