Denne artikel, er del 2 ud af 2, og omhandler de mange fordele der er ved produkter, der kommer fra bierne. I den første artikel berørte jeg honningens alsidige fordele. Den kan du læse HER. I dag kommer vi til at fordybe os og udvide vores viden omkring bipollen og propolis – produkter skabt af bierne og som begge har en lang række dokumenterede sundhedsmæssige fordele. Nu skal vi til at dykke ned i hvorfor bipollen og propolis måske snart bliver en del af de biprodukter, som du begynder at bruge mere af. 

Bipollen

Lad os, til at starte med, at skelne mellem bipollen og plantepollen.

Hvad er plantepollen?

Når der skal dannes frø er pollen planternes mandlige kønsceller. Pollen skal transporteres fra en plante til en anden plantes støvfang, for at befrugtningen kan ske. Dette kaldes for bestøvning. Pollen bliver transporteret enten ved hjælp af vind, vand eller insekter og dyr.

Mange planter udsender dufte og fremviser farverige blomster for at tiltrække fugle eller insekter, og især bier. Disse dyr bliver tiltrukket af blomsterne da de ved, at de her kan finde den søde væske, kaldet nektar. Mens dyret drikker nektaren, overføres pollen fra blomsten over på dyrets krop. Når dyret så bevæger sig hen til andre blomster, for at finde mere mad, bliver den pollen, som har sat sig på det givne dyr, overført til de nye planter. Den befrugtede plante udvikler sig derefter inde i et frø. Og det er således, at vi får mange af de fødevarer vi spiser. Alle former for frugt og grønt, som løg, broccoli, squash, æbler, mandler, og ca. 100 andre afgrøder bestøves af honningbier. Honningbier sikrer bestøvningen af over 80 % af afgrøder og vilde planter i Europa.

Hvad er bipollen?

Bipollen er pollen, der indsamles og gemmes af honningbier i deres bikuber og det er biernes føde. Bierne blander pollen med honning og deres egne kropsenzymer for at producere bipollen. Bipollen er primært føde til de unge bier og det betragtes som én af naturens mest nærende fødevarer. Det består af ca. 25–40 % protein og indeholder 22 aminosyrer, herunder de 8 essentielle. Samtidig indeholder bipollen 27 mineraler og en bred vifte af forskellige vitaminer blandt andet fytokemikalier, enzymer og fedtsyrer. På grund af dets unikke ernæringsmæssige sammensætning er bipollen et antibakterielt, svampedræbende og antiviralt middel, der styrker kapillærerne, reducerer inflammation, stimulerer immunsystemet og sænker kolesterolniveauerne naturligt. ( 1)

En af de mest interessante faktorer omkring bipollen, er at det ikke kan fremstilles syntetisk i et laboratorium. Når forskere tager bipollen væk fra en bi og erstatter det med menneskeskabt bipollen, dør bien. Og det er selvom alle de kendte næringsstoffer er til stede i det laboratorie fremstillede mad. Der er stadig nogle uidentificerbare elementer, som kan være årsag til at bipollen virker så effektivt mod så mange forskellige dårligdomme.

5 Sundhedsmæssige fordele ved bipollen

1. Antioxidantaktivitet

Nylige undersøgelser har vist, at enzymer fra bipollen er til gavn for patienter, der gennemgår forskellige sygdomme, som kræft, hjerte-kar-sygdomme, diabetes og hypertension. Bipollens antioxidative egenskaber blev målt i en undersøgelse fra 2005, og forskere konstaterede, at det har bemærkelsesværdig antioxidant aktivitet. Den antioxidante kapacitet reducerer inflammation i kroppen. ( 2)

2.  Øger immunforsvaret

Bipollen har antimikrobielle og antivirale egenskaber. En undersøgelse fra 2014, offentliggjort i Food and Chemical Toxicology har evalueret de biologiske aktiver af otte kommercielle bipollen produkter. Alle prøverne udviste antimikrobiel aktivitet. Staphylococcus aureus var den mest følsomme overfor bipollen, og candida glabrata var den mest modstandsdygtige. (3)

3. Fungerer som et kosttilskud

Dyreforsøg har vist at bipollen kan bruges som et værdifuldt kosttilskud. Det er blevet påvist, at mus og rotter som blev fodret med bipollen, viste en højere C-vitamin og magnesium indhold i thymus, hjertemuskulaturet, og skeletmusklerne, såvel som et højere indhold af hæmoglobin og et større antal røde blodlegemer, i sammenligning med dyr fodret med standardkost. Desuden blev forsøgsdyrenes levetid også forlænget. (4)

Disse dyreforsøg tyder på, at bipollen har en høj næringsværdi og fungerer som et tilskud til dyr der mangler næring. Forskere peger på, at det kan være nyttigt, når det gives til børn, der har en manglende appetit eller oplever en forsinket udvikling. Det kan også hjælpe underernærede børn og voksne, især før og efter en operation, ved alkoholafvænning, og til dem, der har et hårdt fysisk og mentalt arbejde. (4)

4. Lindrer symptomer ved overgangsalderen

Ifølge en undersøgelse fra 2015, foretaget i Tyskland, så hjalp både honning og bipollen på menopausale klager hos brystkræftpatienter på anti-hormonbehandling. Over 2/3 af de patienter, som gennemførte undersøgelsen, rapporterede en forbedring af deres symptomer.

Forskere peger på, at bipollen og honning kan tilbydes kvinder, hvor andre alternativer ikke har virket på deres postmenopausale symptomer. De bemærker også, at fytokemiske flavonoider, der findes i honning og bipollen har vist sig at forebygge brystkræft. Forskerne støtter brugen af disse produkter hos kvinder som har symptomer på overgangsalder og anbefaler også bipollen hvad enten der er en brystkræft historik eller ej. (5)

5. Hjælp mod Allergi

En japansk undersøgelse fra 2008, undersøgte virkningen af bipollen på mastcelleaktivering, som spiller en central rolle i forskellige allergiske sygdomme. Forskerne udførte in vivo og in vitro forsøg og fandt, at bipollen har anti-allergisk effekt på grund af dets evne til at forhindre aktiveringen af mastceller, som spiller en vigtig rolle i de tidlige og sene faser af allergiske reaktioner. (6)

Ifølge andre undersøgelser, så har mennesker med høfeber oplevet en dramatisk forbedring efter at have spist bipollen, mens nogle af undersøgelsens deltagere viser en 100 % forbedring i deres tilstand med supplerende indtag af bipollen. Dr. Leo Conway, M.D, i Denver Colorado, rapporterede, at 94 % af hans patienter var helt fri for allergiske symptomer, når de blev behandlet med bipollen. Alt fra astma, allergi til bihuleproblemer blev udryddet. Dette bekræfter, at bipollen kan være vidunderligt effektivt mod et bredt spektrum af luftvejssygdomme. ( 7)

Sådan finder og bruger du bipollen

Du kan finde bipollen i de fleste helsekostbutikker. Du kan bruge bipollen på to forskellige måder:

• Du kan kværne det og blande det i andre fødevarer. Kværnet bipollen kan blandes med honning, frugt, hytteost eller yoghurt i forholdet 1:1 eller 1:4 – dette skaber en blandet bipollen løsning, der kan indtages i løbet af dagen. Hvis du forsøger at bekæmpe et underskud af næringsstoffer, allergier, inflammation, stress eller sygdom, tages 1 tsk. blendet pollen 3 gange dagligt.

• Køb granuleret bipollen og bland det i yoghurt, smoothies, te eller drys det over en salat. På grund af bipollens afgiftende egenskaber, er det en fantastisk tilføjelse til denne Superfood Energi Drink.
Bemærk: På grund af bipollens høje koncentration af enzymer, kan nogle mennesker reagere med afgiftende symptomer, som hududslæt, kløende hud, tilstoppet næse, luft i maven eller træthed. Hvis dette sker for dig, skal du starte med meget små mængder og langsomt bygge indtagelsen op til 1 spsk. eller deromkring pr. dag. Det kan være, at du er mere tolerant overfor nogle mærker frem for andre. Undgå pollen, der er blevet tørret ved temperaturer over 55°C.

Propolis

Der bor mange tusinde individer (ca. 30-60.000) i en bikube. Den indeholder få liters kapacitet, og her udvikles ikke dødelige sygdomme, som det kunne forventes under så tætte kår. Det må derfor være sådan, at bierne har deres egne hemmeligheder for hvordan de “holder hjemmet rent”. Propolis er én af disse hemmeligheder.

Hvad er propolis?

Propolis er en slags “harpiks”, som bierne især får fra knopperne af forskellige plantearter. Denne “harpiks” indeholder også små mængder pollen og voks både fra planterne og fra bierne. Propolis har en række voksagtige og mekaniske egenskaber som bierne benytter sig af for at forsegle uønskede små revner og huller i bikuben (større huller bliver fyldt med bivoks). Propolis har en beskyttende effekt både mod truende angribere, som slanger og øgler, og mod vejrforhold som vind og regn. Hvis disse åbninger ikke forsegles ordenligt ville det have fatale konsekvenser for bierne. Derfor er propolis et livsvigtigt redskab for dem.

Propolis betragtes som en kompleks blanding: rå propolis består af cirka 50 % harpiks, 30 % voks, 10 % æteriske olier, 5 % pollen og 5 % forskellige organiske forbindelser. Det interessante ved propolis, ligesom med honning, er, at dens sammensætning altid vil variere afhængigt af dens geografiske oprindelse, arten af vegetabilske kilder, tidspunktet for indsamlingen og årstid. (8) (9)

Hvis du tænker i dit stille sind tænker, at propolis er en ny sundhedsdille, så skal du vide at dette biprodukt længe har været anvendt af mennesket, især i folkemedicinen til behandling af flere forskellige sygdomme.

Det første videnskabelige arbejde med propolis blev offentliggjort i 1908.Men allerede de gamle ægyptere brugte propolis til deres mumificeringsproces. De gamle græske og romerske læger brugte det som mundskyllemiddel og som et antiseptisk og helende produkt i sårbehandling. Propolis blev opført som et officielt lægemiddel i London af farmakopéer i det 17. århundrede på grund af dets antibakterielle aktivitet. Under Anden Verdenskrig blev det, pga. af dets gavnlige effekt ift. lungeproblemer og evne til at styrke appetitten, brugt i flere sovjetiske klinikker til at behandle tuberkulose. I Balkan blev propolis anvendt til at behandle sår og forbrændinger, ondt i halsen, og mavesår. (8)

Videnskaben og personlig erfaring viser fortsat, at propolis stadig har utrolige medicinske egenskaber. Lad os nu se på nogle specifikke fordele ved propolis.

3 Sundhedsmæssige fordele ved Propolis

1. Hjælper med at bekæmpe kræft

Der findes i øjeblikket over 300 videnskabelige undersøgelser og artikler, der fokuserer på propolis og kræftbehandling. To propolis polyfenoler synes i særdeleshed at være de mest potente antitumormidler. Det er koffeinsyre og fenethyl estere. Forskerne mener, at propolis’evne til at forebygge kræftceller i at udvikle sig, både i dyre- og menneske- cellekulturer er sandsynligvis et resultat af deres medvirken til at danne nye slags enzymer, som kan hæmme kræftvækst og dræbe kræftceller. Propolis polyfenoler får simpelthen kræftcellerne til at begå ”selvmord”. Et fænomen, der kaldes for apoptosis.

Polyfenoler er den største gruppe fytokemiske stoffer, som findes i naturen. Polyfenoler beskytter planter mod skader fra sollyset (ultraviolet stråling), det afskrækker planteædere, forebygger bakterieinfektioner, og giver planterne pigmentering (farve).

For os mennesker spiller polyfenoler også en lang række vigtige roller. Flere undersøgelser har vist, at polyfenoler spiller en stor rolle i forsvaret mod kræft, hjertesygdomme, diabetes, astma, knogleskørhed, neurodegenerende sygdomme og andre tilstande forbundet med oxidativt stress.

En undersøgelse, fra 2016, evaluerede effekten af propolisekstrat fra den nordlige del af Thailand på kræftcellevækst. Alle ekstrakterne viste en høj antioxidant aktivitet samt et højt indhold af polyfenol. Samlet set viste propolis ekstrakterne anticancer aktiviteter og forlængede overlevelsen af animalske forsøgspersoner, der allerede havde tumorer. Denne undersøgelse konkluderer, at “Fra disse resultater er det klart, at propolis ekstrakter kan betragtes som et naturligt frembragt middel ekstremt nyttigt i kræftbehandling.” (10)

2. Forebygger og behandler almindelig forkølelse og ondt i halsen

Videnskabelige undersøgelser har vist, at propolis ekstrakter naturligt kan afkorte og ligefrem forhindre varigheden af en almindelig forkølelse (som ofte også indbefatter en kedelig halsbetændelse).

I en videnskabelig vurdering af virkningerne af propolis på en almindelig forkølelse, blev den gruppe som tog propolis ekstraktet (mængde ikke angivet) mere end dobbelt stå hurtigt fri for symptomer end placebogruppen.(11)

Personligt har jeg også rigtig god erfaring med propolis. Min familie og jeg bruger propolis, når vi kan mærke, at der er sygdom på bedene. Vi bruger en flydende propolisspray direkte i halsen. Vi bruger det også i te, og min erfaring er at dårligdomme kan forsvinde i løbet af et døgn. Propolis er mit foretrukne produkt i mit eget personlige hjemmeapotek. Og hver gang jeg tager til Brasilien forsyner jeg familien med 10 små flasker propolis. Man kan aldrig gå ned på propolis.

3. Forhindrer dannelsen af herpes (forkølelsessår)

Herpes simplex virus (HSV) infektioner er meget almindelige. HSV-1 er den vigtigste årsag til herpes infektioner ved munden og på læberne, som er almindeligt kendt som forkølelsessår og feberblistre. Herpes virus kan leve i dvale inde i en persons immunsystem i en menneskealder, og kan forårsage blærer der brister og bliver til åbne forkølelsessår eller sår inden det heler. Uden behandling varer herpessår normalt ca. 10 til 14 dage og det er ubehageligt at døje med– symptomerne er rødme, smerte, en brændende følelse og flovhed. HSV-1 kan også forårsage genital herpes, men HSV-2 er den vigtigste årsag til genital herpes.

Den gode nyhed er, at reagensglasundersøgelser har vist, at propolis kan stoppe både HSV-1 og HSV-2 fra at gendanne sig. I en undersøgelse af mennesker med genital herpes sammenlignede man en salve som indeholdte propolis med medicinsk Zovirax salve (som er en helt konventionel behandling mod genital herpes, som mindsker symptomerne på infektionen). Hvad fandt forskerne ud af? Dem der anvendte propolissalven helede deres sår hurtigere end dem, der brugte den topiske Zovirax salve. En anden undersøgelse viste også, at en 3 % propolissalve muligvis kan mindske smerter og varigheden af forkølelsessår. (13) Dette forklarer, hvorfor mange naturlige læbepomader designet behandling af forkølelsessår og feberblister behandling indeholder propolis.

Sådan finder og bruger du Propolis

Propolis ekstrakt, propolis mixtur, propolis kapsler, propolis tabletter, propolis pulver, propolis spray, propolis salve og propolis creme kan alt sammen typisk købes i enhver helsekostforretning samt online.

Hvis du ønsker at indtage propolis, har du en masse muligheder, herunder et flydende ekstrakt, kapsler, tabletter eller pulver. Hvis dit helbredsproblem er i munden, som f.eks en halsbetændelse, så er en propolis spray det helt rigtige valg. Hvis du ønsker at bruge propolis eksternt eller topisk, kan du købe propolis salve eller propolis creme.

Den anbefalede dosis propolis til indvortes brug er typisk 500 milligram 1-2 gange dagligt. For udvortes brug af propolis produkter, skal du altid følge anvisningerne på det købte produkt.

Forholdsregler med Propolis

Propolis anses for at være relativt giftfrit. Bivirkninger er mere almindelige ved doser på over 15 g pr. dag.

Propolis kan øge risikoen for blødninger hos mennesker, der indtager blodfortyndende medicin eller som har blødningsforstyrrelser. Da propolis kan bremse blodpropper, bør du stoppe med at indtage propolis mindst to uger før enhver planlagt operation.
Hvis du har astma, anbefales det af nogle eksperter at undgå propolis helt, da det menes, at nogle kemikalier i propolis kan gøre astma værre. Der har imidlertid også været forskning, der viser nyttige effekter af propolis for astmatikere. (14) Hvis du har astma, bør du tale med din læge, før du tager propolis.

Hvis du er gravid eller ammer, skal du kontakte din læge, før du indtager propolis. Hvis du har nogen igangværende sundhedsmæssige betænkeligheder eller tager medicin, bør du lige vende det med din læge, inden du begynder at bruge propolis.

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !