En af de mest hårdnakkede myter indenfor ernæring er, at fedtfattige mejeriprodukter er sundere end fuldfede mejeriprodukter.

Dette udspringer af en anden myte – nemlig at et stort indtag af mættet fedt kan føre til åreforkalkning og blodpropper.

I mine artikler om  mættet fedt ( HER , HER, HER) , forklarer jeg, at fuldfede mejeriprodukter ikke bidrager til fedme, diabetes og hjerte-kar-sygdomme, men at det faktisk hjælper med at forebygge det.

En undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet Nutrients, bekræfter metaboliske og kardiovaskulære fordele.ved fuldfede mejeriprodukter.

Artiklen kaster også yderligere lys over, hvorfor fuldfede mejeriprodukter er gavnlige. Fedtet i mejeriprodukterne er rig på mættet fedtsyrer, hvilket er gavnligt for stofskiftet.

Det har for eksempel vist sig, at smørsyre øger insulinfølsomheden og modulerer tarmmikroben. Laurinsyre sænker glukoseresponsen efter et måltid, og caprylsyren har positive effekter på fedt metabolismen.

Det er klart at mejeriprodukter ikke virker for alle. Nogle mennesker er intolerante over for det sukker (laktose) eller de proteiner mejeriprodukterne indeholder. Se denne artikel .

Men hvis du godt kan tåle mælkeprodukter, så påviser denne undersøgelse – og mange andre – at fuldfede produkter er det bedste valg.

Og den gode nyhed er – de smager vildt godt!

Genoptræn dig selv til at spise fuldfede produkter.

Her er nogle forslag til hvordan du langsomt kan indarbejde eller begynde med at spise fuldfede mejerivarer:

  • I stedet for en fedtfattig latte skal du bestille en med sødmælk. Eller lav din kaffe derhjemme og hæld lidt økologisk fløde i.
  • I stedet for en ”light” græsk yoghurt skal du vælge græsk sødmælksyoghurt (10%).
  • Vælg smør eller ghee i stedet for Kærgården eller en af de andre blandingsprodukter lavet med vegetabilske olier.
  • I stedet for ost i light version skal du vælge den ægte vare.

Hvis du ikke har spist fuldfede mejerivarer i et stykke tid, skal du nok vænne dig til smagen, men du tilpasser dig hurtigt – og din krop vil takke dig for det!

Nu kunne jeg godt tænke mig at høre fra dig. Spiser du de fuldfede mejerivarer, eller er du stadig til ”light” produkterne? Hvis du for nylig er skiftet fra ”light” produkter til de fuldfede, har du så bemærket en forskel? Det kunne være rigtig spændende at høre om – del gerne dine oplevelser i kommentarfeltet.

Jeg ønsker dig en masse sundhed og glæde,

Valeria

 

 

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates….

….direkte i din mailboks !