Her kommer tredje og sidste del i serien om fedt. Del 1 og Del 2 stillede skarpt på fedt generelt – særligt mættet fedt – herunder de myter og misforståelser, der hersker omkring fedt og sundhed. Hvis ikke du allerede har læst dem, vil jeg anbefale, at du læser dem inden du går videre til del 3.

FAQs – Typisk stillede spørgsmål

I denne sidste artikel vil jeg besvare nogle af de spørgsmål, som typisk stilles om fedt, og som jeg typisk selv får fra mine klienter og læsere på www.valerialima.dk.

 

Er det rigtigt, at mennesker bliver fede, fordi de spiser en masse fed mad som f.eks. smør, fede mælkeprodukter og fedt kød?

 Ikke helt rigtigt. Noget af det der afholder mange fra at spise fedt er forestillingen om, at fedt fra mad er lig med fedt på kroppen : “Man bliver fed af at spise fedt”. I realiteten er kropsfedt blot én form for fedt, som ikke nødvendigvis stammer fra det fedt man spiser. Når man spiser fedt fra mad (animalsk og vegetabilsk) omdannes det ikke i første omgang til fedt i kroppen. Det hænger sammen med, at fedt ikke stimulerer insulinproduktionen, som er nødvendig for at lagre fedt i kroppen. Uden insulinproduktion kan man altså ikke lagre fedt i kroppen, og derfor kan man i princippet spise så meget fedt, man ønsker uden at blive fed. Særligt kulhydrater, og i mindre grad proteiner, stimulerer insulin. Hvis du ønsker at læse mere om denne sammenhæng læs min artikel “er vægttab et spørgsmål om kalorier?”

Hvad med kokosolie? Jeg har hørt det er “dårligt” fedt!

Du har sikkert hørt rigtigt, men det er forkert. Desværre er der flere “eksperter”, der mod bedreviden kommunikerer, at kokosolie er dårligt. Kokosoliens dårlige ry stammer bl.a. fra et forsøg nogle årtier tilbage, hvor dyr blev fodret med hydrogeniseret kokosolie som eneste kilde til fedt. Resultat for disse dyr viste sig i form af et underskud af essentielle fedtsyrer og forhøjet serum kolesterol. Tidligere var det ikke ualmindeligt at hydrogenisere kommerciel kokosolie. Herved fjernede man alle de ”gode ting” i kokosolien. i stedet fik man en olie fyldt med transfedt. Den form for kokosolie er bestemt dårlig for dig! Derimod er den ægte koldpressede jomfru kokosolie en ren sundhedsbombe. Den koldpressede jomfru kokosolie indeholder en form for mættet fedt, der primært er kendetegnet ved at være af såkaldt medium-kæde triglyceride. Mættet fedt af den type, har bl.a. den fordel, at den er let at forbrænde og sværere at lagre som kropsfedt. Den ægte kokosolie – som altså ikke har været udsat for hydrogenisering – har desuden et højt indhold af antivirale og antimikrobielle laurinsyre herunder capriillic acid, som er effektive mod svamp.

 Jeg har hørt jeg ikke bør tage hørfrøolie. Hvorfor ikke?

Hørfrøolie er fint så længe det er af en god kvalitet og det indtages i mindre mængder. Problemet er, at mange indtager for meget hørfrøolie. Omkring en halv teske pr. dag er alt du behøver.

 Hvordan ved jeg, om jeg mangler fedt?

 Det ville være en umulig opgave på kort form at opstille alle de potentielle sundhedsmæssige implikationer ved at mangle fedt. Men jeg kan give nogle relevante eksempler på tegn og symptomer du bør være opmærksom på:

  • Føler sult efter at have spist
  • Har ofte trang til ”fast food”, søde sager og snacks
  • Oplever typisk at mangle energi (“energi crash”) om eftermiddagen og har behov for koffein og søde sager for at komme igennem resten af dagen
  • Skøre negle/skrøbelige negle
  • Lider af konstipation (forstoppelse)
  • Tyndt hår; tør, skællende og kløende hud, særligt ved albue og knæ
  • Lider af infertilitet (Ufrivillig barnløshed)
  • Har svært ved at sove (insomnia)
  • Tab af muskelmasse generelt, men tilbøjelighed til at akkumulere fedt omkring maven
  • Lider af humørsvingninger
  • Præget af hormonelle ubalancer

Er det sandt, at mættet fedt og mad rig på kolesterol vil få ens kolesterol til at stige og øge risikoen for hjertekarsygdomme?

 Der er ingen videnskabelig dokumentation for, at mættet fedt og kolesterolrig mad fører til hjertekarsygdomme. Mange studier viser, at der ikke er sammenhæng mellem diæt og kroppens kolesterolniveau. I vesten er den triste tendens, at forekomsten af hjertekarsygdomme er steget markant mens forbruget af mættet fedt og kolesterolrig mad er faldet.

Her til sidst har jeg valgt at gengive en række besvarelser på spørgsmål stillet til Dr. Mary Enig – en internationalt anerkendt forsker i fedt

Er der data eller forskning, der viser, at margarine ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv er at foretrække frem for smør?

“Der er intet farligt ved smør; tværtimod. Smør indeholder sundhedsmæssige komponenter, som man ikke kan finde andre steder (andet end rigtig fløde). Den data og forskning, der taler positivt om margarines egenskaber er foretaget af den industri ,der lever tykt på at sælge margarine. I mange lande kan finde margarine som ikke er delvist hydrogeniseret. Den form for margarine har ikke samme problemer, som margariner, der indeholder transfedtsyrer.”

Ændres den kemiske sammensætning ved vegetabilske olier ved opvarmning (friturestegning/kogning)? Dannes der transfedt og hvor meget?

 ”Stegning ved høje temperaturer ændrer kvaliteten af flydende vegetabilske olier i den forstand, at der produceres en række biprodukter, der kan være meget giftige. Dog dannes der ikke transfedt ved denne proces. I nogle forskningsartikler kan man læse, at der ved opvarmning dannes transfedt. Men det er en fejlfortolkning af data. Det der sker er, at den transfedtsyre, der allerede eksisterer i friturestegt mad [som fx junk food], kontaminerer den vegetabilske olie med ca. 3-5 procent transfedtsyre under processen, således, at den olie, der startede ud som et produkt fri for transfedtsyre ender med at ligne et transfedtsyre produkt.”

Hvad med mættet fedt, er det ikke sådan at kogning får det til at oxidere?

 ”Nej, mættet fedt er stabilt ved kogetemperaturer og kan selv benyttes til friturestegning. Til gengæld vil kogning i høj grad forårsage oxidering af flerumættede olier [omega 6] og til en vis grad også enkeltumættede olier [omega 9], hvormed der dannes frie radikaler. Indtil begyndelsen af 1980’erne [der tales her om USA] var det almindeligt blandt restauranter og fast-food kæder at benytte mættet fedt fra lam og oksekød, og det ville være gavnligt for alle, hvis man gik tilbage til den praksis.”

Skades rå æg, når man koger eller steger dem? Oxiderer det kolesterolen i ægget?

 ”Slet ikke. Da æggehviden indeholder et enzym, der kan have visse fordøjelsesmæssige implikationer, bør den som hovedregel spises kogt. Oxidering sker kun ved de industrielle processer, hvor ægget ved høje temperaturer og højt tryk presses gennem et meget lille hul.”

I artiklen “The Skinny on Fats”, skriver du, at flerumættede olier aldrig bør opvarmes eller koges. Disse olier findes i sunde fødevarer som vild laks. Bør man således derfor afholde sig fra at koge den form for råprodukt?

” Det er fint at koge råvarer som indeholder flerumættede fedtsyrer [omega 3 og 6] så længe de ikke opvarmes ved for høje temperaturer eller brændes. […] Det er, når disse olier fjernes fra råproduktet, at de bliver farlige at opvarme. Så længe de befinder sig inden i råvaren er de beskyttede.”

 Konklusion

Hvis du er nået hertil, og rent faktisk har læst alle tre dele om fedt, fortjener du ros. Det er mere end 5000 ord om fedt, fedt, fedt.

Jeg vil gerne afslutte denne lille serie om fedt med følgende “Dos and Don’ts” råd.

  • Optimér dit indtag af omega 3
  • Begræns dit indtag af omega 6
  • Inkludér kokosolie og produkter heraf in din diæt
  • Husk, at fede mejeriprodukter er sunde produkter
  • Inkludér fedt fra naturligt kød, fisk, æg og/eller mejeriprodukter
  • Vær ikke bange for mættet fedt. Det er kroppens naturlige fedt, og er nødvendigt for at optimere kroppens processer, herunder i forhold til cellemembranernes funktion og de vitale organers energitilførsel.
  • Vær ikke bange for kolesterol. Kolesterol er vigtigt for både hjernefunktion og hormonbalance
  • Sørg for at variere dine fedtkilder. Forskellige former for fedt og olier har forskellige egenskaber – og du har nytte af dem på forskellig vis
  • Hold dig fra produkter som indeholder delvist hydrogeniseret vegetabilsk fedt og olie
  • Tro ikke på historien om, at der er masser af mennesker verden over, der trives storartet ved alene at basere kosten på ikke-animalske fødevarekilder.

Lev fedt så længe det varer

Tak for denne gang

Valeria

Hvis du kunne lide artiklen, tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !