Delikat brusende med en blid, bærrig sødme, denne frugtkvass er lækker og forfriskende. Det er en perfekt brug til din sommerfrugt og er en sund drik, der er lav i sukker, fyldt med næringsstoffer og rig på gavnlige bakterier.

Bær Kvass

 

Hvad er det?

 

Kvass er en fermenteret drik fra Østeuropa. Kvass fremstilles typisk ved at gære rugbrød i vand ; dog findes der flere variationer, herunder roekvass og denne frugtkvass, som er lavet af bær.

 

 

Hvad Indeholder det?

 

Denne opskrift på frugtkvass indeholder bær, vand og et strejf af salt og honning.

Frugt giver kvass smag og en smuk levende rød farve.

Salt giver et strejf af elektrolytter og understøtter et sundt miljø for gæring.

Honning fodrer de gavnlige bakterier, der omdanner frugt og vand til kvas ( fermentering drink).

 

Hvorfor er det godt for dig?

 

Mens forskning i kvass (og specifikt frugtkvass) er sparsom, er fordelene ved fermenterede fødevarer og drikkevarer veldokumenterede . Fermenterede drikke er rige på gavnlige bakterier og, når de er lavet af frugt, også rige på forskellige antioxidanter (det er det, der giver kvass en så levende farve).

 

  • Kvass er rig på gavnlige bakterier, specielt Lactobacillus casei , Leuconostoc mesenteroides og Saccharomyces cerevisiae (1).
  • Fermentering af frugt øger dens antioxidantkapacitet, og fermenteret frugtjuice er rig på probiotika (2).
  • Bær er rige på forskellige gavnlige forbindelser, der understøtter cellulær sundhed og bekæmper inflammation (3, 4).


 

Tips

 

Frugtkvass er super nemt at lave. Hvis du kan smide nogle bær i en krukke og hælde lidt vand i, kan du lave det. Det er ekstremt nemt at lave; der er dog et par ting, du skal huske på.

 

  • Brug frugt af den bedste kvalitet. Frugt, der er grødet, plettet eller i slutningen af sin holdbarhed, kan introducere uønskede bakterier i din kvas eller beskadige dens smag.

  • Åbne din krukke hver dag. Kuldioxid ophobes under gæringen, og at åbne /sive din krukken giver dig mulighed for at frigive den ekstra gas.

  • Brug de traditionelle patentlågsglas til at fermentere. Fordelen med patentlågsglas er, at man kan følge fermenteringsprocessen og der lukkes lidt overtryk ud af af glasset på grund af gummimembranen.

  • Ryst krukken dagligt. Denne praksis hjælper med at forhindre mug i at dannes og potentielt få din kvas til at blive dårlig.

 

 

 

Opskrift

 

Ingredienser

 

  •    1 kop jordbær (afskallede og kvarte)
  •    1 kop hindbæ
  • 1/2 kop blåbær
  • 4 kopper vand
  • 1/2 tsk fintmalet salt
  • 2 spsk honning

 

Instruktioner

 

  • Hæld bærrene i en patentlågsglas.

 

  • Pisk vand, salt og honning sammen i en mellemstor skål, og hæld derefter over bærrene. Luk krukken tæt, og ryst.

  • Lad frugtkvassen gære ved stuetemperatur i cirka 3 dage, ryst det dagligt og siv glasset to gange om dagen ( åbn glasset). Kvassen er klar, når den suser af luft, når du åbner krukken ( ca. 3 dage)

  • Si kvasset gennem en fin klude, og kassér frugten. Overfør til en ren flaske og server med det samme eller opbevar i køleskabet i op til 1 uge.

 

 

 

 

Variationer

 

  • Erstat bærrene med ferskner, nektariner, blommer eller kirsebær for at lave en stenfrugtkvass.

 

  • Skift bærre ud med nogle røde ribs (eller alle) .

 

  • Skift bær med æbler og tilsæt en stang kanel eller et par bælge stjerneanis.

 

  • Tilføj krydderurter under gæringsprocessen. Mynte, kamille og anis ville alle være gode med frugten.

 

Almindelige spørgsmål

 

Kan min krukke eksplodere?

Når frugt gærer, frigiver den masser af kuldioxid. I et tæt lukket miljø har kuldioxiden intet sted at tage hen, og så opbygges trykket i din krukke. Hvis trykket bliver for højt, kan din krukke eksplodere. Hvis du siver krukken hver dag, frigiver du den overskydende gas og mindsker risikoen for eventuelle uheld.

 

Er det alkoholisk?

Kvass er en naturligt gæret drik, og som sådan indeholder den typisk en meget lille mængde alkohol – omkring 1,5 %. For kvas, der fermenterer i længere tid, kan det indeholde op til 2,5% alkohol i volumen (1).

 

Hvordan opbevarer jeg det?

Når du har siet kvasset, skal du overføre det til en flaske og opbevare det i køleskabet i op til 1 uge.

 

Hvor længe varer det?

Frugtkvass holder sig omkring 1 uge opbevaret på flaske i køleskabet.

 

Hvor meget skal jeg drikke?

Hvis du ikke er vant til at drikke eller spise fermenteret mad, skal du starte langsomt for at forhindre ubehagelige bivirkninger, der kan opstå hos nogle mennesker. Jeg anbefaler at starte med 2 spiseskefulde fortyndet i vand og arbejde op til at drikke ¼ kop til 1 kop ad gangen.

 

Kan jeg bruge frossen frugt?

Du bør være i stand til at bruge frossen frugt i denne opskrift i stedet for frisk frugt. Jeg gør det med succes.

 

 

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates….

….direkte i din mailboks !