Hør lige her mand! Sådan forbedrer du din (mands) sundhed

 

Hvorfor mænds sundhed?

 

Al denne diskussion om drenges og mænds sundhed – hvad handler det om? Hvorfor er den vigtigt?

Eller lad mig starte et andet sted: De er helt okay, ikke? Kroppen fungerer som den skal? Klokværket spiller som et schweizerur?

I mange tilfælde er svaret ’nja’, hvis ikke slet og ret: nej.

En dreng født i Danmark i 2020 har en forventet levetid på 79,6 år, mens en pige født på samme tid kan forvente at blive 83,4 år. Lige fra starten lider drenge af mere sygdom, flere ulykker og dør tidligere end deres kvindelige modstykker.​

Mænds sundhed er ofte noget, mænd selv ikke tager alvorligt, før det for alvor går op for dem, hvor alvorligt det står til. Mænd er mindre tilbøjelige end kvinder til at gå til lægen regelmæssigt og fanger derfor sjældnere små problemer inden de vokser sig store. De er mindre tilbøjelige til at gå til regelmæssig kontrol og accepterer ofte små symptomer eller smerter som blot en del af “at være en mand”. Som et resultat har mænd i gennemsnit kortere levetid end kvinder, højere forekomst af kroniske sygdomme og koster samfundet mere i lægebehandling, når de bliver ældre!

 

 

 

8 sygdomme mænd er mere tilbøjelige til af få:

 

Hjerterelaterede sygdomme

 

Mænd har vist sig at være mere tilbøjelige til at blive ramt af forskellige hjerte-relaterede sygdomme end kvinder. Mænd er tilbøjelige til hjerterelaterede sygdomme som slagtilfælde, hjertestop (hjerteanfald), uregelmæssigt blodtryk og så videre.

 

Depression

 

Mænds mentale sundhed bliver ofte overset på grund af samfundsmæssigt pres og forventninger. Undersøgelser viser at mænd er tilbøjelige til depression og forskellige andre psykiske lidelser.

 

Luftvejssygdomme

 

Mænd er mere tilbøjelige til at luftvejssygdomme på grund af usunde vaner såsom rygning. Denne vane kan yderligere øge din risiko for at udvikle KOL, lungekræft og andre luftvejssygdomme.

 

Alkoholmisbrug

 

Undersøgelser viser, at mænd i gennemsnit drikker to gange mere end kvinder. Dette sætter dem i en højere risiko for at udvikle afhængighed, leversygdomme, infertilitet, kræft og andre livstruende lidelser.

 

Leversygdom

 

En sund lever er afgørende for ens liv. Misbrug af alkohol og tobak kan forårsage nedbrydning af din lever.

 

Diabetes

 

Mænd er i større risiko for at få diabetes end kvinder. Diabetes kan også forårsage stemningslidelser, hjertesygdomme, seksuel impotens og så videre.

 

AIDS

 

På grund af manglende symptomer kan mænd med AIDS blive uopdaget. Ifølge undersøgelser tegner mænd sig for mere end 70 % af alle registrerede AIDS-patienter.

 

Kræft

 

Undersøgelser viser, at mænd er mere tilbøjelige til at udvikle visse former for kræft såsom hudkræft, prostatakræft, bugspytkirtelkræft, tyktarmskræft, nyrekræft osv.

 

 

 

 

Hvordan kan du reducere din risiko for at udvikle disse sygdomme

 

Der er forskellige livsstilsændringer, du kan foretage i dag, som markant kan reducere dine chancer for at udvikle disse sygdomme.

 

Her er  der 6 nemme at følge livsstilsændringer, du kan begynde at indarbejde i din rutine allerede i dag :

 

 

1 Start med at spise bedre

 

Ja. Det ved du godt, men mænd er mere tilbøjelige til at have usunde spisevaner end kvinder, og det har alvorlige helbredsmæssige konsekvenser.

At spise en afbalanceret kost, der indeholder en række sunde fødevarer, er den bedste måde at forblive sund og undgå kroniske sygdomme. Sund kost inkluderer flere grøntsager på tallerkenen, forskellige typer protein, ikke kun rødt kød, men også fisk, skaldyr, fjerkræ, planteprotein som bønner og sundt fedt. Undgå stegte og stærkt forarbejdede fødevarer. At spise bedre kan hjælpe med at reducere risikoen for disse sygdomme. Disse fødevarer hjælper også med at bekæmpe betændelse i kroppen.

 

 

 

2 Bevæg din krop – Dyrk nogle form for motion

 

 

Regelmæssig motion er en af de bedste måder at forbedre den generelle sundhed og velvære på. Det kan reducere risikoen for hjertesygdomme, slagtilfælde og type 2-diabetes , reducere ledsmerter og sænke risikoen for visse kræftformer. Der er mange forskellige former for motion, du kan lave for at holde dig sund, men det er bedst at vælge noget, du nyder. Svømning, gåture, jogging og cykling er alle gode træning som du kan lave gennem hele dit liv uden risiko for skader. På den anden side kan mænd også drage fordel af korte intervaltræning med høj intensitet , fx. sprint, funktionel træning eller kredsløbstræning.

 

3 Få tid til dit mentale helbred – Lær at håndtere stress

 

Stress er en af de hyppigste årsager til psykisk sygdom hos mænd, og det kan også have alvorlige fysiske konsekvenser. At finde måder at håndtere din stress på og forhindre dens udvikling, er en fantastisk måde at forblive sund på. Der er mange forskellige metoder til at reducere stress, og det er bedst at vælge den, der er mest tiltalende for dig. Meditation, motion, at tale med en ven eller endda spille videospil som afkoblingsmetode, kan på hver sin måde bidrage til at reducere stress.

 

4 Undgå alkohol

 

Alkohol kan være en af de mest almindelige bidragsydere til udviklingen af forskellige kroniske sygdomme. At begrænse dit indtag kan hjælpe med at reducere risikoen for forskellige hjerte-, lever- og humør-relaterede sygdomme. Et par kreative måder at reducere alkoholforbruget på er: Begræns de dage i ugen, du drikker, gem de hårde ting kun til fredag aften, og tilføj noget alkoholfri øl.

 

 

 

5 Hold op med at ryge

 

Rygning øger markant dine chancer for at udvikle kræft og forskellige andre sygdomme. Det reducerer også dit immunsystem evner til at bekæmpe forskellige sygdom.

 

6 Få læge checkup regelmæssigt

 

Selv efter at have fulgt en god livsstil, kan man udvikle helbredskomplikationer. Symptomer på disse lidelser kan gå ubemærket hen. Derfor opfordres du til at tage regelmæssige helkropstjek for at sikre, at du er fit indeni.

 

Afsluttende tanker

En sund livsstil er nøglen til et sundt og langt liv.

Mænds sundhed er vigtigt, og uanset om du er single eller i et forhold, ung eller gammel  er det vigtigt at sørge for, at passer på sig selv. Jeg håber, at du har fundet disse top 6 tips til at styrke mænds sundhed nyttige.

 

 

Hvis du kunne lide artiklen, tilmed dig og modtag gratis updates….

….direkte i din mailboks !