Dagens gæsteblogger kommer fra den skønne Mette Helbæk. Mette Helbæk arbejder som kok, madskribent, mad-stylist, opskriftsudvikler og driver restaurant-projektet Stedsans – cleansimplelocal sammen med sin mand Flemming.

Mette og jeg har samarbejdet omkring mange forskellige projekter, bl.a. for Alt for Damerne, FSA og vi har også lavet en e-bog sammen. Jeg bruger mange af hendes opskrifter i mine kurser, fordi vi deler den samme MAD FILOSOFI og har samme interesse omkring naturlig mad, bæredygtighed og nydelse. Og ikke mindst fordi hun er så kreativ og dygtig med mad. Jeg kalder hende for en ægte mad-alkymist.

I denne blog vil hun dele to fantastiske opskrifter på sunde julegodter med os. Og jeg vil dele en opskrift på sunde pebbernødder.

Sunde julegodter (næsten) uden sukker
Ved Mette Helbæk
Jul i Sverige. Foto: Line Thit Klein.
Jul i Sverige. Foto: Line Thit Klein.

 Der er så mange traditioner omkring jul, man helst ikke skal anfægte. Men sjovt nok er julen også den højtid, hvor der bliver budt på klart mest virkelig dårlig og usund mad. Fordi det er jul er det helt ok (faktisk at foretrække) at alt er færdigindkøbt og af virkelig dårlig kvalitet. Rødkål på glas, tremmegris på tilbud, æbleskiver fra frost, pebernødder og klejner fra kagefabrikker som lever fedt af at skære ned på de rigtige råvarer og fylde dårlige erstatninger på i stedet. Jeg forstår ikke helt hvorfor det er sådan at julen er en tid, hvor man helst skal lade sin kvalitetssans (og sundhedsbevidsthed) blive hjemme eller i hvert fald holde den for sig selv for ikke at ødelægge den gode stemning. Vi har travlt alle sammen, bevares, men vi får ikke mindre travlt af at fylde os med dårlige fedtstoffer, sukker og hvidt mel som gør os sure og sløve (i hvert fald mig).

Så er det sagt.

Når det så er det, sagt altså, så elsker jeg jo også jul og rødkål og gris og æbleskiver og pebernødder. Måske ikke så meget klejner. Men julemad er lige mig. Og jeg har i den grad tyvstartet på julen i år og bagt og braset allerede siden starten af september på grund af mit arbejde med at lave opskrifter til Alt for Damerne. Og jeg har lavet rigtig meget dejlig julemad stort set uden sukker og helt uden mel. For ud over at elske mad så elsker jeg også at have masser af energi og godt humør og det får jeg bedst, når jeg holder mig fra netop de to varer. (Se hvordan jeg spiser her).

Her er et par bud på julesnacks, som indeholder masser af gode, sunde sager.

 Foto: Line Thit Klein.
Foto: Line Thit Klein.

 

Kokostrøffel med chokoladeovertræk
Ca. 20 stk. afhængig af størrelse på formen

125 g kokosmel (købt eller hjemmelavet)
60 g svesker, udstenede
Ca. ½ dl vand
125 g god mørk chokolade med højt kakaoindhold

Blend kokosmel og svesker helt fint. Tilsæt vand til konsistensen er passende og du kan samle dejen uden den klistrer fast til fingrene. Kom fyldet op i silikoneforme eller rul det til kugler og sæt forme/kugler i fryseren i ½ time.

Smelt chokoladen forsigtigt over vandbad. Du skal ikke røre undervejs men når 2/3 af chokoladen er smeltet af sig selv tager du skålen af varmen og rører forsigtigt rundt.

Dyp det letfrosne kokosfyld i smeltet chokolade med tandstikkere eller grillspyd og læg konfekten til tørre på et stykke bagepapir.

Chokoladerne holder sig fint i min. 1 uge – også uden for køleskabet. Sætter du dem i køleskabet vil de blive duggede.

Hjemmelavet marcipan
Til 350 g marcipan

250 g mandler
60 g honning
25 g palme- eller rørsukker
Saft af ca. ½ appelsin

Blend mandlerne til fint mel i en blender. Kom mandelmelet op i en skål og rør med honning og sukker. Tilsæt appelsinsaft til marcipanen kan samles. Rul marcipanen til 2-3 stænger og kom madpapir omkring.

Den hjemmelavede marcipan smager så godt, at den kan bruges som konfekt som den er – skåret i skiver og måske med en friskknækket nød ovenpå. Men tril den også gerne til kugler og overtræk med chokolade.

 

Sunde pebernødder
Sådan laver du sunde pebernøder. Opskriften er adapteret fra Louise Bruuns.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 100 g blødt smør
  2. 1/2 dl piskefløde eller kokosmælk ( laktose fri version )
  3. 1 æg
  4. 50 g kokossukker
  5. 100 g mandler - malet til mel i en foodprocessor
  6. 50 g hasselnødder - malet til mel i en foodprocessor
  7. 1 tsk. kanel
  8. 1/4 tsk. nelliker stødt
  9. 1/2 tsk. ingefær stødt
  10. 1/2 tst. hvide peber
  11. 1 tsk. kardemomme
Instructions
  1. Bland smør, æg, sukker og fløde (kokosmælk). Bland nøddemel med alle krydderierne.
  2. Bland det hele sammen og læg små pebernødder på en bageplade med bagepapir. Kom dem i em 175 grader varm ovn i ca. 10 minutter. Hold øje -det kan gå hurtigt.
Adapted from Fra Louise Bruuns
Adapted from Fra Louise Bruuns
Valeria Lima https://valerialima.dk/
Kokostrøffel med chokoladeovertræk
Ca. 20 stk. afhængig af størrelse på formen
Write a review
Print
Ingredients
  1. 125 g kokosmel (købt eller hjemmelavet)
  2. 60 g svesker, udstenede
  3. Ca. ½ dl vand
  4. 125 g god mørk chokolade med højt kakaoindhold
Instructions
  1. Blend kokosmel og svesker helt fint. Tilsæt vand til konsistensen er passende og du kan samle dejen uden den klistrer fast til fingrene. Kom fyldet op i silikoneforme eller rul det til kugler og sæt forme/kugler i fryseren i ½ time.
  2. Smelt chokoladen forsigtigt over vandbad. Du skal ikke røre undervejs men når 2/3 af chokoladen er smeltet af sig selv tager du skålen af varmen og rører forsigtigt rundt.
  3. Dyp det letfrosne kokosfyld i smeltet chokolade med tandstikkere eller grillspyd og læg konfekten til tørre på et stykke bagepapir.
  4. Chokoladerne holder sig fint i min. 1 uge – også uden for køleskabet. Sætter du dem i køleskabet vil de blive duggede.
Valeria Lima https://valerialima.dk/
Hjemmelavet marcipan
Til 350 g marcipan
Write a review
Print
Ingredients
  1. 250 g mandler
  2. 60 g honning
  3. 25 g palme- eller rørsukker
  4. Saft af ca. ½ appelsin
Instructions
  1. Blend mandlerne til fint mel i en blender. Kom mandelmelet op i en skål og rør med honning og sukker. Tilsæt appelsinsaft til marcipanen kan samles. Rul marcipanen til 2-3 stænger og kom madpapir omkring.
  2. Den hjemmelavede marcipan smager så godt, at den kan bruges som konfekt som den er – skåret i skiver og måske med en friskknækket nød ovenpå. Men tril den også gerne til kugler og overtræk med chokolade.
Valeria Lima https://valerialima.dk/