Der var ikke meget vinterligt vejr over denne weekend. De lune temperaturer, som unægteligt bringer solen med sig, giver et velfortjent afbræk fra de monotone gråvejrsdage og er en opmuntrende påmindelse om … at foråret er på vej! Forårsluften gjorde, at jeg fik lyst til at gå på eventyr i køkkenet og lave noget frisket, noget der minder mig om forår, solskinsmorgener og bøgetræer.

 

Jeg bliver altså nødt til at indrømme, jeg kan virkelig ikke fordrage at bage. Altså som virkelige ikke. Måske er det fordi, at jeg synes at de fleste kageopskrifter kræver rigtig mange forskellige trin, hvilket gør det meget langsommeligt. Når det kommer til at lave mad, kræver min hjerne enkelthed.

 

Madlavning skal være simpelt, hvilket er grunden til, at jeg er kæmpe tilhænger af glutenfri bagning. Det er nemlig lige til at gå til. Det eneste man skal er at veje ingredienserne af og blande dem sammen. Det er så ligetil at selv min søn kan finde ud af det. Og når en lille dreng kan, så er det enkelt nok til, at jeg også kan finde ud af det.

 

Nå, men tilbage til mit ønske om noget frisket på en søndag forårsagtig eftermiddag. For mig kalder foråret nemlig på friskhed og syrlighed, og det fås ikke bedre end med citroner. Og en citronkage er både frisk og lækker. Så jeg rettede snuden direkte mod min samling af nemme, lettilgængelige, sunde kogebøger. Med få justeringer kom jeg frem til denne lækre Citronkage med Birkes.

Denne Citronkage med Birkes er alt hvad du kunne tænke dig af en forårskage. Citroner og knasende birkes er en perfekt kombination. De friske citroner vækker sanserne og de fine små birkes giver kagen et smukt udseende og en skøn struktur med knasende overraskelser. Kagen har også en svag nøddesmag, som kun birkes kan give.

 

Første gang jeg følger en kageopskrift, plejer jeg altid at følge den slavisk. Efterhånden som jeg bliver bekendt med kagen, begynder jeg så at eksperimentere lidt. Du kan f.eks. blande chiafrø i dejen stedet for birkes, eller komme limeskal og citronsaft i, stedet for udelukkende citron. Føl dig fri til at smide dejen i en rugbrødsform, men muffinforme kan nu engang være ret praktiske. Der findes rigtig mange muligheder.

Her kommer min sunde udgave af en klassisk Citronkage med Birkes.

Ingredients

   ½ kop (70g) kokosfibermel

   2 spsk blå birkes

   ¼ tsk bagepulver

   revet skal af 2 citroner

   1 knivspids salt

   1 tsk vaniljekorn

   2 spsk citronsaft

   1 spsk æblecidereddike

   ½ kop (1,2 dl ) mandelmælk eller kokosmælk blandet med ½ kop

   (170g ) honning

   4 æg

   ¼ kop (0,6 dl ) flydende kokosolie

P:S : Det skal du holde øje med, når du køber kokosfibermel

Tjek, at du rent faktisk køber kokosfibermel og ikke almindeligt kokosmel (som faktisk burde hedde revet kokos). Det kan købes i helsekostbutikker og i nogle af de mest velassorterede supermarkeder.

Sådan gør du:

  • Opvarm ovnen til 180 grader varmluft.
  • Bland kokosmel, birkes, bagepulver, vanilje, salt godt sammen i en skål. Sørg for at birkes og bagepulver bliver fordelt godt rundt i kokosmelet.
  • I en anden skål røres æggene sammen med mandelmælk blandet med honning, det flydende kokosolie, citronsaften og æblecider eddiken.
  • Kom det revet citronskal i de tørre ingredienser, som du lige har blandet godt sammen. Hæld de våde ingredienser over i de tørre ingredienser og bland det rigtig godt sammen. Sørg for at alle klumper bliver opløst.
  • Hæld dejen over i en rugbrødsform med bagepapir (eller i en smurt rugbrødsform).
  • Bages i 45-50 minutter eller til dejen ikke længere hænger ved en tandstik.

   Lad kagen afkøle på en rist i 10 minutter inden servering

Noter:

Du kan erstatte birkesfrøene med chiafrø; mandelmælken med hvilken som helst slags mælk (kokosmælk, havremælk, komælk osv.); honningen med ahornssirup; kokosolien med smør. Hvis du bager muffins, skal de bages i ca 20-30 minutter.

Velbekomme!!

Valeria

Saftig Citronkage med Birkes (Uden Gluten – Sukker – Laktose – eller Kornsorter)
Denne Citronkage med Birkes er alt hvad du kunne tænke dig af en forårskage. Citroner og knasende birkes er en perfekt kombination. De friske citroner vækker sanserne og de fine små birkes giver kagen et smukt udseende og en skøn struktur med knasende overraskelser. Kagen har også en svag nøddesmag, som kun birkes kan give.
Write a review
Print
Ingredients
  1. ½ kop (70g) kokosfibermel
  2. 2 spsk blå birkes
  3. ¼ tsk bagepulver
  4. revet skal af 2 citroner
  5. 1 knivspids salt
  6. 1 tsk vaniljekorn
  7. 2 spsk citronsaft
  8. 1 spsk æblecidereddike
  9. ½ kop (1,2 dl ) mandelmælk eller kokosmælk blandet med ½ kop
  10. (170g ) honning
  11. 4 æg
  12. ¼ kop (0,6 dl ) flydende kokosolie
Instructions
  1. •Opvarm ovnen til 180 grader varmluft.
  2. •Bland kokosmel, birkes, bagepulver, vanilje, salt godt sammen i en skål. Sørg for at birkes og bagepulver bliver fordelt godt rundt i kokosmelet.
  3. •I en anden skål røres æggene sammen med mandelmælk blandet med honning, det flydende kokosolie, citronsaften og æblecider eddiken.
  4. •Kom det revet citronskal i de tørre ingredienser, som du lige har blandet godt sammen. Hæld de våde ingredienser over i de tørre ingredienser og bland det rigtig godt sammen. Sørg for at alle klumper bliver opløst.
  5. •Hæld dejen over i en rugbrødsform med bagepapir (eller i en smurt rugbrødsform).
  6. •Bages i 45-50 minutter eller til dejen ikke længere hænger ved en tandstik.
  7. Lad kagen afkøle på en rist i 10 minutter inden servering
Notes
  1. Du kan erstatte birkesfrøene med chiafrø; mandelmælken med hvilken som helst slags mælk (kokosmælk, havremælk, komælk osv.); honningen med ahornssirup; kokosolien med smør. Hvis du bager muffins, skal de bages i ca 20-30 minutter.
  2. Tjek, at du rent faktisk køber kokosfibermel og ikke almindeligt kokosmel (som faktisk burde hedde revet kokos).
Valeria Lima https://valerialima.dk/

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !

 


Valeria Lima

Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.

All author posts

Privacy Preference Center