Det er pæresæson.

Hvorfor ikke udnytte det til noget godt og lækkert?

Hvis du er en af ​​de heldige med et pæretræ baghaven, så er de jo lige til at plukke. Ellers må du en tur i supermarkedet eller den lokale grønthandler.

Desværre er den danske pæresæson meget kort, så du skal være lidt på tæerne.

September og oktober er de måneder, hvor du kan få fingre i de skønne danske pærer. Resten af året må du ty til de udenlandske. Mens man kan finde danske æbler året rundt, gælder det ikke for pærer. Æbler opbevares nemt på såkaldte “æblehoteller”, når de er uden for sæson. Pærer egner sig ikke til at blive nedkølet og har desuden en kort holdbarhed.

Så brug pæren mens du kan 🙂

Pæren er perfekt til som mellemmåltid eller som topping til fx. morgengrød og yoghurt. Jeg elsker at bruge pærer i salater – særligt i efteråret – hvor de giver en skøn sødme til de lækreste salatblandinger. Mulighederne er mange.

Inden vi går til lækkerierne, hvad kan de så i grunden ernæringsmæssigt?

 


Pærers ernæringsværdi:
Hvad er de godt for?

 

Pære er en god kilde til pektin og bor. Pektin er en værdifuld opløselig fiber, der kan sænke kolesterol (LDL), hjælpe med at regulere blodsukkeret, nærer tarmbakterier og forbedrer tarmens sundhed. En mellemstor pære leverer 6 g fiber, hvilket er ca. 24% af den daglige rekommandationen for kvinder under 50 år.

Bor er et mineral har reelle knoglebygningsegenskaber og er en vigtig del af forebyggelse af osteoporose. Nogle undersøgelser har vist en høj sandsynlighed for, at der er en sammenhæng mellem leddegigt og mangel på bor.

En pærer leverer omkring 12 procent af dit daglige anbefalede C-vitamin-indtag. C-vitamin bekæmper frie radikaler og hjælper med at beskytte DNA og celler fra mutation og misdannelser.

Pæres skræl indeholder vigtige fytonæringsstoffer, som polyphenoler og flavonoider. Disse fitokemikalier og antioxidanter findes hovedsagelig i pæreskræl. Skrællen har en større koncentration af fytonæringsstoffer end frugtkødet. Hvis du spiser hele pærer fordobles de sundhedsmæssige fordele.

 

Fytokemikalier: Fyto er afledt af det græske ord phyto, plante. Fytokemikalierne er en gruppe af molekyler, som kun findes i planter, og som forskningen for nyligt har erfaret er af vital betydning for vores sundhed og velbefindende. Der er indtil nu identificeret over 8.000 forskellige fytokemikalier. Hver eneste plante producerer flere hundreder fytokemikalier i varierende mængder. Så jo flere forskellige planter vi spiser, jo flere af de sunde fytokemikalier får vi også.

….Studier har vist, at visse fytokemikalier bl.a. er i stand til at nedsætte kræftcellers vækst, hjælpe til at regulere hormoner, forhindre dna-skader, beskytte mod oxidativ stress, reducere betændelsestilstande og dræbe beskadigede celler. 

Fra bogen supersunde superfoods af Valeria lima og Mette Helbæk.

 

Her får du tre opskrifter til, hvordan du bruger dine pærer i madlavningen: En salat , en morgenmadgrød og en dessert.


3 Pæreopskrifter:

 

Pære – blåbær- salat med timian og dadler

Denne dejlig og superhurtige salat udnytter på bedste vis overlappende høst af pærer og blåbær. Dressing er ikke sød, og det er faktisk en herlig overraskelse og giver et godt modspil til frugterne.Du kan servere salaten som forret , mellemret eller dessert ( det gør jeg).

Til 2 personer eller 4 som forrette

Ingredienser

2 modne pærer

50 g blåbær

50 g blød dadler, fx medjool, halverede og uden sten

1 tsk timianblade

2 spsk olivenolie

saft af ½ citron

havsalt og friskkværnet sort peber

Sådan gør du:

Del pærerne I kvarte og fjerne kernehuserne. Halver hver kvarte og kom dem I en skål med alle de andre ingredienser. Vend dem forsigtigt sammen, fordel salaten på tallerkener og server stræks.

 

Kokos – pære – chia budding

Denne opskrift er en af mine favorit morgenmadsopskrifter. Den er lige til at nyde, uden du behøver at gøre det mindste i den travle morgenstund. Jeg har kun brugt pære som hovedingrediens.

ingredienser

50 gram chiafrø (det er ca. 3 spsk.)

2,5 dl økologisk kokosmælk eller hvilken som helst mælk efter eget valg

1 tsk kanel

1 tsk vaniljeekstrakt (eller vaniljefrøene fra en halv tørret vaniljestang)

1 pære (revet)

Sådan gør du:

Tilsæt alle ingredienserne i en skål og bland meget grundigt. Placer i en glasburk eller skål og læg den i køleskabet natten over. Om morgenen giver alt en god røre. Hvis nødvendigt løsnes blandingen med lidt mere kokosmælk / mælk . Top med frisk frugt og / eller hakkede nødder og frø.

 

Kogte pærer

Super nem dessert, der smager overraskende dejligt. Det star dig frit for at eksperimentere med krydderierne, prøv eksempelvis at smide stjerneanis og kardemommefrø ned i gryden.

Ingredienser

2 faste pærer, fx Clara Friis, conference, Grev Moltke eller Williams

(skrællet, kernet og delt i 4) ?

Giv ekstra smag ved at tilsætte (til vandet):

1 kanelstang/ 2 nelliker/ 2 citronskiver og / eller friske ingefærskiver til vandet.

Sådan gør du:

Fyld en gryde halvfuld med vand og bring det i kog (hæld krydderier i vandet hvis du bruger noget) . Når vandet er varmt, tilsæt pærerne og lad dem simre i 15-20 minutter eller indtil de er kogte igennem. Lad pærerne køle af i væsken inden servering. Pærerne må ikke koge ud, de skal stadig være faste.

Server med: Ahornsirup, kokosmælk, creme fraiche eller fx yoghurt naturel.

Rester: Opbevares i en overdækket beholder i køleskabet i op til 3 dage.

Hav det godt,

Valeria

 

 

Vil du styrke din bevægelighed og dit velvære samtidig med at du lindrer kroppen for smerter eller ubehag?

Prøv 360˚MOBILITET

Forlad ikke uden at blive en VL Insider – Nyhedsbrev

Mailliste er VALERIA LIMA i mail chimp