Det er forår, og solen begynder så småt at få flere timer på himlen, hvilket betyder lysere og længere dage. For mig er det også en undskyldning for at bage lidt lettere og mere friske kager – som denne herlighed af en klementinkage.
Den helt igennem skønne kage har den lækreste duft og konsistensen er blød og saftig. Den oprindelige opskrift er lavet med klementin, men andre citrusfrugt, som appelsin, kan sagtens bruges. Kagen er glutenfri, laktosefri og jeg har lavet nogle småjusteringer, så den indeholder ikke længere raffineret sukker.
Kagen holder sig frisk i et par dage (hvis du altså kan modstå den så længe!). Det tager ingen tid at lave den, lige bortset fra tilberedningstiden til klementinerne, hvilket du sagtens kan gøre i forvejen.
Nyd denne enkle og lækre opskrift.
Ingredienser
- 2 store klementiner (ca. 200g)
- 4 store æg
- Fintrevet skal af 1 citron
- 160g sukker ELLER 1,5 dl honning
- 100ml olivenolie
- 175g stødte mandler – mandelmel
- 2 tsk bagepulver
Pynt (valgfrit):
- 250 ml crème fraiche
- 2-3 klementiner eller appelsiner skåret I fine både.
Sådan gør du:
- Kom de hele klementiner i en gryde og dæk dem til med vand. Kog vandet op og lad det forsigtigt koge kog i 20-30 minutter, indtil klementinerne er møre. Lad dem køle ned på en tallerken. Halver frugten, og med spidsen af en kniv fjerner du stenene. Kom skallen og klementinkødet i en foodprocessor, og blend det til en fin grød. Hvis du ikke har en foodprocessor, kan du sagtens bruge en stavblender.
- Forvarm ovnen til 180 ° C / Varmluft 160 ° C. Smør en 20 cm springform og klip bagepapir til så det dækker bunden. Pisk æg, citronskal og honning eller sukker i en skål. Tilsæt olivenolie og pisk det sammen, indtil dejen er luftig og ingredienserne er blandet godt sammen. Tilsæt klementingrøden rør det godt sammen med æggesnapsen. Derefter foldes mandelmelet forsigtigt i sammen med bagepulveret.
- Overfør forsigtigt dejen over I springformen. Kagen bages i ca 50 min, eller indtil dejen har hævet sig og er dejlig gylden. Kagedejen skal have sluppet kanterne af springformen. Lad kagen køle ned i springformen på en rist. Det er meget vigtigt, at kagen er 100% kold, inden du begynder at skære i den.
- Server kagen med crème fraiche og fine klementin-/appelsinbåde.
- 2 store klementiner (ca. 200g)
- 4 store æg
- Fintrevet skal af 1 citron
- 160g sukker ELLER 1,5 dl honning
- 100ml olivenolie
- 175g stødte mandler – mandelmel
- 2 tsk bagepulver
- 250ml Creme fraiche
- 2-3 klementiner eller appelsiner skåret I fine både.
- Kom de hele klementiner i en gryde og dæk dem til med vand. Kog vandet op og lad det forsigtigt koge kog i 20-30 minutter, indtil klementinerne er møre. Lad dem køle ned på en tallerken. Halver frugten, og med spidsen af en kniv fjerner du stenene. Kom skallen og klementinkødet i en foodprocessor, og blend det til en fin grød. Hvis du ikke har en foodprocessor, kan du sagtens bruge en stavblender.
- Forvarm ovnen til 180 ° C / Varmluft 160 ° C. Smør en 20 cm springform og klip bagepapir til så det dækker bunden. Pisk æg, citronskal og honning eller sukker i en skål. Tilsæt olivenolie og pisk det sammen, indtil dejen er luftig og ingredienserne er blandet godt sammen. Tilsæt klementingrøden rør det godt sammen med æggesnapsen. Derefter foldes mandelmelet forsigtigt i sammen med bagepulveret.
- Overfør forsigtigt dejen over I springformen. Kagen bages i ca 50 min, eller indtil dejen har hævet sig og er dejlig gylden. Kagedejen skal have sluppet kanterne af springformen. Lad kagen køle ned i springformen på en rist. Det er meget vigtigt, at kagen er 100% kold, inden du begynder at skære i den.
- Server kagen med créme fraiche og fine klementin-/appelsinbåde.
Valeria Lima
Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.