Vi forbinder hovedsageligt chokolade med konfekt og desserter. Mens chokolade i dag er en populær godbid, er det de færreste der ved, at chokolade, historisk set, især har været anvendt som naturlægemiddel.

Ægte, organisk, rå kakao er en superfood, der indeholder en række unikke phytonæringsstoffer, herunder høje mængder flavonoider, svovl, magnesium, jern og phenylethylamin.

Desværre er der mange ”chokoladelignende” produkter, der ikke indeholder rigtig kakao.

Hvad er godt at vide om kakao, og hvordan vælger du – ud fra et sundhedsperspektiv – den bedste kakao/chokolade?

Læse videre og find ud af det.

Hvad er kakao?

Kakaofrugt

Kakaobønner (Theobroma Cacao). Det moderne videnskabelige navn Theobroma cacao blev givet af den svenske botaniker Carl Linnaeus. Ordet Theobroma stammer fra de græske ord ‘theos’ (gud) og ‘broma‘ (mad) og betyder ‘gudernes føde.’

Kakao er egentlig ikke en bønne, men en frugt.

Kakaotræets forfader stammer fra Amazonas regnskove, i Sydamerika, hvor Maya-indianerne begyndte at dyrke dem for ca. 5000 år siden. Ikke kun Mayaerne, men også deres efterfølgere, Toltecerne og især Aztekerne værdsatte kakaoen for dens humørforstærkende egenskaber og som elskovgsmiddel.

Kakao var typisk forbeholdt den herskende klasse. Gennem hele dens historie, er kakao – “Gudernes mad” – forblevet et symbol på luksus, rigdom og magt. I løbet af det 14. århundrede, brugte Aztekerne og Mayaerne endda kakaobønner som valuta.

Oprindeligt var kakao ikke noget man spiste, men noget man drak. Eller rettere sagt, det var afskallet og knuste kakaobønner, som blev malet til en grynet masse og som herefter blev tilsat forskellige krydderier – især peber, chili og kanel. Der blev så blandet vand i massen og derefter pisket godt og grundigt. Denne drik nød man så – bemærk – uden tilsat sukker. Derfor kaldte Aztekerne i Mexico også kakaodrikken for xoco atl, som betyder rørt eller bittert vand.

 

Kakaobønner

 

Ikke al chokolade er skabt ens

Rå kakao er ret bitter. Dette skyldes de næsten 400 polyfenoler, der findes i kakao. Og når vi taler om chokoladens sundhedsmæssige fordele, så er det dét, vi mener. Desværre indtager mange mennesker primært mælkechokolade, som indeholder meget små mængder rå kakao, men masser af sukker.

For at være sikker på, at vi er på samme side, er det nyttigt at forstå forskellen mellem kakao, cocoa og chokolade.

  • Kakao henviser til planten, et lille stedsegrønt træ af arten Theobroma cacao, og dens tørrede frø. Det er bønnen på det rå stadie, fx kakaobønner, kakaonibs eller rå kakaopulver.

    Hvis du går efter sundhedsmæssige fordele, så er rå kakaonibs, det du skal gå efter. Du kan spise bønnen hel, ligesom hvis du spiste et almindeligt stykke chokolade. Den sundeste mængde vil være ca. 15 til 30 g per dag. Du kan også blende 1 spsk rå kakaonibs med i dine smoothies, eller drysse dem ovenpå.

  • Cocoa henviser til ristede kakaobønner – et malet pulver, hvoraf det meste kakaofedt er blevet fjernet.

  • Kakaosmør er den fede bestanddel af kakaobønnerne. Kakaosmør er hovedsagelig monoumættet og mættet fedt, med meget lidt flerumættet fedt. Det meste af det mættede fedt, der er i kakaosmør, er stearinsyre, som talrige undersøgelser har vist har en neutraliserende effekt på LDL (den ”dårlige” kolesterol). I den menneskelige krop virker det nogenlunde som det enkelt-umættede fedt i olivenolie.

  • Chokolade er en ”solid masse” lavet af ristede kakaobønner og sukker. I den ideelle verden er disse to ingredienser alt, hvad der skal til for at lave chokolade, men virkeligheden på supermarkedernes hylder er en helt anden. Gå efter chokolade med så få og rene ingredienser som muligt. Hvis kakaobønnerne ikke er blevet ristede får du “rå chokolade”. For de sundhedsmæssige fordele skal du vælge mørk chokolade på mindst 70 %.

  • Hvid chokolade indeholder overhovedet ingen polyfenoler; det er bare en blanding af kakaosmør, pasteuriseret mælk og sukker.

Hvid chokolade. mælkechokolade og chokolade med et utal af uigennemskuelig ingredienser er ikke Superfoods.


Derfor er kakaobønnen sund

Særlige egenskaber:

Kakaobønner indeholder et væld af antioxidanter og kræfthæmmende fytokemikalier, der kaldes polyfenoler.

Polyfenoler er fytokemikalier der også findes i rødvin og grøn te. Kakao er særligt rig på polyfenoler (i form af flavanoler). Faktisk har kakao placeret sig på en solid førsteplads, hvad angår polyfenoler. Et lille stykke mørk chokolade indeholder dobbelt så mange polyfenoler som et glas rødvin og næsten lige så mange som en kop grøn te.

Ligesom vindruer er kakao rig på polyfenolet resveratrol – en anden potent antioxidant. Resveratrol er ikke alene kendt for dets positive virkning på hjerte-karsygdomme, men også for dets neurobeskyttende virkning, der bidrager til at bekæmpe inflammation i centralnervesystemet (CNS). Inflammation spiller en vigtig rolle i udviklingen af neurodegenerative sygdomme som fx Alzheimers, Parkinson, og Multisklerose.

Kakao indeholder også polyfenolerne proanticyanider. Forskere har observeret, at proanocyanidinerne kan bremse udviklingen af visse kræftformer (især lungekræft).

Næringsstoffer:

Kakao indeholder en del unikke fytonæringsstoffer, men også høje mængder af svovl, magnesium, jern og B5. Kakaobønner er en af de mest magnesium-rige råvarer, du kan få fat på. Magnesium er vigtig for muskel- og nervefunktionen, samt for at holde hjerterytmen stabil.

Det gør kakaobønner for dig:

  •  Kakao har vist sig at forbedre hukommelsen og de kognitive funktioner samt blodgennemstrømningen til hjernen, (1)

  • Når du spiser chokolade, frigiver kroppen endorfiner (kroppens smertedæmpende og lykkebringende hormoner).

  •  Kakao har anti-inflammatoriske og immun-regulerende egenskaber, som begge kan være meget nyttige for mennesker med autoimmune sygdomme, som fx sklerose, gigt, diabetes 1 og psoriasis .

  • Kakao er et præbiotikum, hvilket betyder, at det fodrer de gavnlige bakterier i vores fordøjelsessystem.

    Ny forskning viser, at dine tarmbakterier nedbryder og fermenterer komponenterne i mørk chokolade og omdanner dem til antiinflammatoriske forbindelser, der gavner dit helbred. Gunstige tarmmikrober, inklusiv bifidobacterium og mælkesyrebakterier næres af chokolade, og skaber herigennem antiinflammatoriske forbindelser, der kan reducere betændelse i hjerte-kar-vævet. (2)

  •  Kakao styrker hjerte-karfunktionen ved at reducere blodtrykket, genoprette funktionen af dårligt fungerende blodkar, forbedre blodcirkulationen og reducere det farlige LDL-kolesterol. (3)

  •  Mange undersøgelser har bekræftet, at kakao gavner hjerte, blodkar, hjerne og nervesystem, og hjælper med at bekæmpe diabetes og andre sundhedsproblemer, der hænger sammen med betændelsestilstande i kroppen. (4)

Spiser du dagligt ca. 40 g (god, mørk) chokolade med et kakaoindhold på mere end 70 %, får kroppen en tilstrækkelig mængde polyfenoler til at give præventiv effekt overfor en række af sygdomme.

 

Brugsvejledning …

Husk altid at gå efter rå, certificeret økologisk og socialt ansvarligt produceret kakao (som fx fair trade). Hvorfor? Fordi det alt andet lige er bedre for din egen sundhed, og fordi du støtter en sundere fødevareindustri og de landmænd, der dyrker kakao.

Husk, at rå kakao bør indtages som del af en nuanceret kost baseret, og ikke som erstatning for ’rigtige’ måltider baseret på naturlige fødevarer. Her er nogle forslag:

  • Tilsæt en spiseskefuld eller to ved morgenmaden i en smoothie eller til havregryn.
  • Spis et stykke rå / mørk chokolade efter frokost eller middag
  • Lav en sund dessert med rå kakaopulver
  • Drik “Choko- mon drink” (se opskrift nedenfor) om eftermiddagen for at øge energien.
  • Brug kakaonibs i det salte køkken. De sprøde, bitter-søde kakaonibs er fremragende som et ekstra skud knas og bitterhed. Drys dem fx over salater, smoothies og på toppen af ​​bagte grøntsager.

At tilføje denne sunde superfood til din kost er en nem og lækker måde at opgradere din kosts ”sundhedsprofil”.

 

Kakaonibs i yoghurt med banan

Opskrifter : Choko-mon drink

En kakao drink, der bidrager til at skabe hormonel balance

Denne opskrift er taget fra mit kursus Kvindekoden:

Kakao bidrager til at balancere dine stress- og kønshormoner. Husk, kakao er noget andet end chokolade. Chokolade er kakaopulver blandet med fedt og sukker. Vi taler om rå kakao her. Rå kakao indeholder serotonin og ”dopamin-efterlignere” sammen med 57 andre forbindelser, der får sindet til at fokusere og slappe af ved at omdirigere nogle af de negative hjernevirkninger forårsaget af svingende østrogen og lav progesteron.

Drik det for at undgå cravings og for at stabilisere dit system. Du kan gøre dette hver dag flere gange om dagen. Det er et vidundermiddel.

Læs mere om det næste forløb af KVINDEKODEN her


Choko-mon drink

Ingredienser:

1-2 spsk. Kakaopulver
1 kop varmt vand

Sådan gør du:

Tag 1 -2 spsk kakaopulver og kom det i en kop. Hæld forsigtigt varmt vand over mens du rører rundt for at undgå at det klumper. Den er klar.

Jeg ønsker dig en masse sundhed og glæde,

Valeria

 

Hvis du kunne lide artiklen, tilmed dig og modtag gratis updates….

….direkte i din mailboks !