Kyllingefond er den ideelle fond at starte med, hvis man aldrig har kogt en fond før. Og alt, hvad der behøves, er en god kvalitetskylling – helst økologisk eller fra fritgående dyr.

Grundopskrift på bouillon
2014-06-02 15:12:37

Serves 2
Kyllingefond er den ideelle fond at starte med, hvis man aldrig har kogt en fond før. Og alt, hvad der behøves, er en god kvalitetskylling – helst økologisk eller fra fritgående dyr.
Ingredients
- 1 stor kylling/suppehøne
- Evt. 1 kraftben af kalv eller okse, hønsefødder eller lignende som giver ekstra smag og collagen (fås hos slagteren)
- 2 løg
- 4 gulerødder
- 2 persillerødder
- 1 porre
- 1/2 selleri
- 1/2 hvidløg, flækket på langs
- 2 laurbærblade
- 10 sorte peberkorn
- 10 persillestilke
- 1 tsk. salt
- 2 spsk. æblecidereddike
Instructions
- Skrub/skræl alle grøntsagerne og skær dem i grove stykker. Kom alle ingredienser op i en stor gryde og hæld vand på til det dækker. Bring gryden i kog og fjern urenheder fra toppen med en suppeske. Skru ned og lad suppen småsimre i 1,5 time. Tag kyllingen op og pil kødet fra når den er kilet lidt af, men kom benene tilbage i gryden. Lad suppen småsimre yderligere 1,5 time, gerne længere. Jo længere tid suppen koger jo mere smag får den. Den lange kogetid sikrer desuden, at bindevævet opløses og giver ekstra næring til suppen. Hæld evt. mere vand på undervejs så grydens indhold hele tiden er dækket.
- Sigt den færdige suppe og hæld væsken tilbage i gryden. Skum fedtet fra og gem det på et glas som du kan bruge det til at stege i. Kog suppen ind til den smager godt og frys den evt. ned i små portioner.
TIPS
- • Vineddike tilsættes suppefonden, fordi mineraler lettere trækkes ud af knoglerne i et surt miljø.
- • Jo længere fonden simrer, desto kraftigere og rigere bliver dens smag! Tiden er dog op til dig – men generelt anbefales det, at et absolut minimum er tre timer.
- • Nogen foretrækker at fryse den færdige fond ned som ”isterninger” i mange små portioner, ved at hælde fonden over i isterningeposer. Efter 24 timer i fryseren er terningerne frosne nok til at kunne lægges i rigtige fryseposer med labels (fondnavn + dato). Denne metode gør at man let kan tage små portioner fond op (f.eks. 2-3 terninger), afhængigt af den enkelte madopskrift.
- • Smid aldrig kyllingeben væk! Selv knoglerne fra et par kyllingelår, spist til aftensmad, kan gemmes i fryseren, indtil man har samlet ben nok, til at kunne tilberede en fond. Ligeledes når der grilles en kylling eller tilberede lammekølle: Gem skrog og knogler til fond
By Valeria Lima
Adapted from Weston price foundation
Adapted from Weston price foundation
Valeria Lima https://valerialima.dk/
Valeria Lima
Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.
Hej Valeria,
Kan du anbefale en god købe bouillon, som kan erstatte denne hjemmelavede. Til tider, hvor man ikke har tid til at koge selv?
Tak for en god blog!
Hej Nanna
Du kan accelerere kogningsprocessen, hvis du har en trykkoger. Lås låget på trykkogeren og kog ved høj varme. Når den når et højt tryk, skal blusset straks vendes ned til den lavest mulige indstilling, som stadig vil fastholde højttrykket. Indstil tiden til 45 minutter, og når tiden er nået, skal du slukke for blusset, og tag gryden af varmen. Slip trykket naturligt, omkring 10 til 15 minutter.
Irma har en købe bouillon (se her https://www.google.dk/search?q=irma+bouillon&client=firefox-b&sa=X&dcr=0&biw=1340&bih=601&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=EaBFd2xIqdGQTM%253A%252C_zLQ2HOsBNxZmM%252C_&usg=__7JsN-pVhgDOmFTHt0t9398XzbtM%3D&ved=0ahUKEwjFxtiW3ffXAhXnZpoKHcmJDTUQ9QEIqAEwBg#imgrc=EaBFd2xIqdGQTM🙂 som åbenbart er “ren nok”.
Du kan også købe hos slagter eller fiskermand.
Læs : https://valerialima.dk/drik-dig-sund-bouillon/ – blog giver nogle alternativer til hjemmelavet bouillon.
Mh
Valeria
Hej Valerialima
Tak for en anderledes og spændende blog.
Ved du om man kan bruge en trykkoger og dermed formindske kogetiden, eller har den langsomme kogning betydning for at mineraler og andre gode stoffer bliver trukket ud af knoglerne?
Hej Karen
Bouillon i en trykkoger. Du kan accelerere kogningsprocessen, hvis du har en trykkoger. Lås låget på trykkogeren og kog ved høj varme. Når den når et højt tryk, skal blusset straks vendes ned til den lavest mulige indstilling, som stadig vil fastholde højttrykket. Indstil tiden til 60 minutter -90 minutter, og når tiden er nået, skal du slukke for blusset, og tag gryden af varmen. Slip trykket naturligt, omkring 10 til 15 minutter.
Hvordan påvirker brug af en trykbeholder næringsstoffer. Her er et hurtigt resumé:
. 1995-undersøgelsen i tidsskriftet Plant Foods for Human Nutrition viste, at vitamin C og beta-karoten i spinat og amaranth blev bedst bevaret, når der var lavet tryk tilberedt i forhold til kogning .
-En nyere undersøgelse i 2007 i Journal of Food Science viste, at trykkogt broccoli bibeholdt 90% af vitamin C. Steaming bevarede kun 78% og kogte 68%.
-En undersøgelse fra 1994, der blev offentliggjort i tidsskriftet Plant Foods for Human Nutrition, opdagede, at den anti-næringsstof fytinsyre, der blokerer mineralabsorption i fordøjelseskanalen, blev reduceret 54% i ærter gennemblødt og derefter trykt kogt mod ærter, der blev gennemblødt og derefter kogt (29 % reduktion).
Hvis du har lyst til at vide mere om Bouillon læs : https://valerialima.dk/drik-dig-sund-bouillon/