I 1. del af denne detox-serie opsummerede jeg leverafgiftningens 2 faser og berørte misforståelsen om at detoxprogrammer, f.eks. en juicekur, er den bedste måde at afgifte sin krop på.

I 1. del diskuterede jeg også om afgiftning er noget andet end en detox-kur. Og at afgiftning er en reel og vigtig proces som vores krop udfører hver eneste dag. Du kan læse 1. del her.

 

Men det er kun toppen af isbjerget! Hvad skal vi spise for at sørge for at leveren fungerer optimalt, når man tager højde for hvilket hårde, næringsstofkrævende arbejde leveren udfører? Hvilke vitaminer og mineraler hjælper med at støtte afgiftningen? Og findes der nogen beviser for at lever detox-kure, kosttilskud og detox-programmer virker?

Gift Belastning

Mens lejlighedsvise detox-kure er nyttige for at genstarte systemet, så er afgiftning noget, vi bør hjælpe vores krop med hver eneste dag, og ikke kun et par gange om året. Ser du, vi bliver udsat for et hidtil uset antal – og skøre kombinationer – af miljøgiftstoffer hver eneste dag. Nogle undersøgelser har vist, at nyfødte allerede har næsten 300 miljøgiftstoffer i deres blod ved fødslen. Hvilket er virkelig skræmmende!!

Så du kan nok forestille dig, at når vi rammer 20’erne og derover, så ligger vores krop i en lage af miljøkemikalier!

Disse kemikalier kommer fra herbicider, pesticider, antibiotika, hormoner og kunstige ingredienser i vores fødevarer. De findes som forurenende stoffer i vores luft, vand, kosmetik, medicin, vaccinationer, husholdningsmidler, møbler, biler – der findes bogstaveligt talt titusinder af dem.

Og ikke nok med alle disse udefra kommende kemikalier, så danner vi giftige kemikalier i vores krop, når vi skal nedbryde hormoner og stresskemikalier, som vores egen krop producerer.

Den gode nyhed er, at din krop er udstyret med utrolige afgiftningssystemer, som har udviklet sig og forbedret sig i løbet af millioner af år. De fleste af disse befinder sig i din lever. Det kræver dog, at du har daglig afføring, da det affald som leveren udskiller skal ”smides ud”. Din krop indeholder alle de mekanismerne der skal til for at holde dig sund – faktisk for at holde dig levende.

Den dårlige nyhed er, at vi aldrig tidligere i menneskehedens historie har været udsat for så mange forskellige individuelle og forskellige kombinationer af kemikalier på én gang. Du kender godt til følelsen af nogle gange at være overvældet af livet, ik? Sådan har vores krop det – den er overvældet af giftige belastninger og har brug for lidt ekstra hjælp til den daglige afgiftning.

Som behandler i funktionel medicin ser jeg ofter kvinder, mænd og børn i min klinik, der har problemer med deres helbred. Disse helbredsproblemer skyldes kemikalier fra miljøet og hormonelle afgiftningsvanskeligheder, som f.eks:

     Vægtproblemer

     Træthed

     Tab af koncentration og klarhed (“brain fog”)

     Endometriose

    Problemer med Skjoldbruskkirtlen

    Problemer med Blodsukkeret

     Ledsmerter

     Autoimmune sygdomme

    Fibromer i livmoderen

     Infertilitet

     Tidlig pubertet

     Allergier

     Acne

     og eksem, for bare at remse få af symptomerne op.

Jeg har lagt mærke til 2 fællesnævnere, når folk kommer for at se mig, som behandler:

Mange har et lavt indhold af naturlige kemikalier, som de skal bruge for effektivt at kunne afgifte kroppen mod miljøkemikalier og hormoner. Og de er også overbelastet med skadelige toksiner som tungmetaller, pesticidrester, BPA og meget andet.

Målet med den Simple 2-Trins Detox

Sundhed, klar tankevirksomhed, vægttab, og et overflod af energi er bestemt muligt. Det er alt sammen muligt, hvis du følger denne simple to-trins proces, som jeg vil dele med dig nu.

Den ser sådan ud:

 

            Fjern det Dårlige = Formindsk Toksineksponeringen

          Tilføj det Gode = Understøt den Naturlige Afgiftning

 

Og den gode nyhed er, at det ikke er en “kur”. Det er en livsstil, som gør livet meget nemmere, fordi du får det meget bedre.

 

Fjern det Dårlige

  • Spis en bred vifte af friske naturlige fødevarer. Ikke junkfood eller forarbejdet fødevarer. Det er vitterligt så simpelt. Da du på den måde undgår de fleste landbrugs- og tilsatte kemikalier, der virker som toksiner i din krop.
  • Spis udelukkende økologiske planter, kød og mejeriprodukter. Eller hent listen af de produkter, der er sikre at spise konventionelt og hvilke du bør spise økologisk. HENT HER.
  • Anvend naturlige husholdningsmidler, kosmetik og kropsprodukter. Inden vi forlader huset om morgenen, bruger mange, både kvinder og mænd, mere end 15 forskellige produkter, som hver især indeholder et dusin eller flere forskellige kemikalier. Heldigvis findes der efterhånden rigtig mange gode og effektive naturlige kosmetiske produkter på markedet.
  • Undgå unødvendige lægemidler – brug kost og naturlige midler, når det er muligt, inden du tager tylenol, ibuprofen, antibiotika eller hormonbehandling.
  • Lad vær med at ryge, hold alkohol nede på et minimum (mindre end 4 genstande pr uge, helst rødvin), og stress mindre .

Tilføj det Gode

Det eneste du har brug for at vide for at tilføje det gode er, hvilke fødevarer og urter der understøtter og forbedrer din krops afgiftningsprocesser.

Kroppen kræver, at der er bestemte næringsstoffer tilstede for at fuldføre de to faser af afgiftningsprocessen (fase 1 og fase 2). Følgende vitaminer og mineraler er nødvendige for, at de forskellige fase I enzymer fungerer rigtigt, og for at sikre, at toksiner hurtigt behandles, for at undgå at skade kroppen:

Fase 1 Næringsstoffer

Glutathion (Kroppens Mester Antioxidant) – svovlrige fødevarer som hvidløg, løg og Korsblomstrede grøntsager (broccoli, grønkål, bladkål, kål, blomkål, vandkryds osv.). Marietidsel-te og valleprotein.

B-vitaminer –

  • B2-Vitamin (riboflavin), som findes i lever, oksekød, muslinger, portobello svampe, mandler, mejerivarer, laks og æg.
  • B3-Vitamin (niacin), som findes i tun, fjerkræ, laks, lam, oksekød, sardiner, rejer, asparges, tomater, mørkegrønne blade og avocadoer.
  • B5-vitamin (pantothensyre), som findes i gærflager, blomkål, grønkål, æggeblommer, broccoli, tomater, indmad, fjerkræ, søde kartofler, avocado og laks.
  • B6-Vitamin, findes i fisk, lever og andet indmad, kartofler, søde kartofler, solsikkekerner, spinat og bananer.
  • B12-Vitamin, findes i indmad (især lever), skaldyr (især muslinger) og andre animalske fødevarer som kød, fjerkræ, æg og mejerivarer.

A-vitamin (Retinol) – findes i lever, æg, og mejeriprodukter.

Folsyre – findes i mørkegrønne blade (som spinat, bok choy, bladbeder, persille og salat), broccoli, bælgfrugter, blomkål, asparges og rødbeder.

E-vitamin – findes i nødder og kerner (især solsikkekerner og mandler), avocado, bladbeder, spinat, bladkål og nogle fisk som f.eks sværdfisk.

C-vitamin – findes i citrusfrugter, cantaloupe, mango, papaya, rødpeber, bær og ananas (blandt mange andre frugt og grøntsager).

Carotenoider – findes i gulerødder, søde kartofler, grønne blade, broccoli, squash, tomater og de fleste andre frugt og grøntsager med en orange, gul eller grøn farve.

Godt at vide : Fase 1 i leverens afgiftningsproces kommer under ekstra pres ved højt indtag af alkohol, cigaretter, medicin eller koffein. Derfor øges kravene til antioxidanter, vitaminer og mineraler, når disse stoffer indtages ofte eller i store mængder!

 

Fase 2 Næringsstoffer

De næringsstoffer som skal være tilstede i fase 2 er:

Glutamin findes i oksekød, svinekød, kylling, fisk og skaldyr, indmad, spinat og persille. (Fordi glutamin er følsom overfor varme, er biotilgængelige størst i rå fødevarer, som sushi og rå spinat.)

Glycine found in gelatin and bone broth, collagen, connective tissue attached to bones and meat, pork feet/skin/ears, pastrami, organ meats, crustaceans, and poultry.

Taurin (som indeholder svovl) findes i gelatine og knoglebouillon, kollagen, bindevæv forbundet til knogler og kød, svine -fødder / -hud / -ører, pastrami, indmad, krebsdyr og fjerkræ.

Cystein (som indeholder svovl) findes i oksekød, kylling, fisk og skaldyr, svinekød, æg, mælk, rød peberfrugt, hvidløg, broccoli, spirer og løg.

Methionin (som indeholder svovl) findes i de fleste dyrebaserede fødevarer (især i kød og æg, men også i fisk og rogn) såvel som i paranødder.

Glutathion findes i er de fødevarer som er meget svovlholdige aminosyrer cystein, methionin og taurin (se ovenfor).

Godt at vide : Uden tilstrækkelige aminosyrer kan din lever ikke gennemføre afgiftningen i fase 2 (den fase, der faktisk udskiller toksiner), hvilket potentielt gør at din krop kommer til at indeholde endnu mere gift. Derfor er det virkelig vigtigt, at få nok glutathion opbyggende fødevarer i vores kost, da det understøtter en optimal leverfunktion. Det er fødevarer, der er højt i de svovlholdige aminosyrer cystein, methionin og taurin.

Hvad med detox programmer?

Til detox programmer anbefaler jeg at læse etiketterne omhyggeligt. Leverafgiftningssimulatorer som marietidsel øger efterspørgslen efter næringsstoffer. Hvis en udførelig kosttilskudsliste eller fokus på alle ovennævnte fødevarer ikke er en del af programmet, så er det højst sandsynligt spild af penge og tid.

Min Top 10 Detox hitliste

Hvis du, hver dag, tilføjer DET GODE i din kost og samtidig tager det dårlige ud, vil du i løbet af ganske få dage eller uger opdage, at din energi, sundhed og humør har løftet sig betydeligt! Ud fra det kan du tilføje mine top 10 fødevarer og urter, som vil give dit afgiftningssystem ekstra støtte, i din hverdag.

Top 10 Detox Hitliste
Fødevarer/Urter Hvordan det hjælper Daglige mængde/Dosis
Hørfrø Hjælper med at binde og eliminere giftige bi-produkter gennem afføring. 1 -2 spsk dagligt af knuste frø i morgensmoothie eller oven på en salat. Undgå opvarmning.
Grønne blade og grønsager (rucola, broccoli, kål, grønkål, urter) Hjælper lever afgiftning, giver ernæring, hjælper eliminering.

 

Mindst 2 kopper.
Bær (blåbær, hindbær, brombær, jordbær) antioxidanter i bær beskytter dine celler mod skader fra kemikalier, der produceres naturligt i afgiftningsprocessen, og beskytter også mod skader af frie radikaler fra direkte eksponering af miljømæssige toksiner.

 

 

 

 

 

  ½ til 2 kopper.

Granatæble forbedrer afgiftning i leveren, hjælper med at holde kolesterol og blodsukker afbalanceret. 4 spsk usødet juicekoncentrat blandet med 2,4 dl vand med eller uden brus.
Olivenolie forbedrer kolesterol, reducerer inflammation. 2-4 spsk.
Mørk Chokolade forbedrer humør, holder blodtryk og kolesterol under kontrol. 30-50g
Gurkemeje anti-inflammatorisk, regulerer stofskiftet af giftige kemikalier. 1000-2000 mg curcumin ekstrakt dagligt,

2-10g pulveriseret krydderi i madlavning eller en shake.

Grøn te øger lever afgiftning, antioxidant, anti-inflammatorisk. 200 mg grøn tekatechiner eller 4-8 kopper grøn te om ugen.
Resveratrol

 

antioxidant, forbedrer afgiftning i leveren, antiinflammatorisk.

 

af at spise friske bær eller røde druer eller tage et tilskud indeholdende 10-25 mg resveratrol
Artiskok blad ekstrakt

 

støtter lever afgiftning, antioxidant. 320-640 mg af ekstraktet tre gange.

 

For at gøre din hverdag nemmere, kan du downloade PDFén her

Så sigt mod en varieret kost rig på både næringsholdige plante- og animalske-fødevarer. Sørg for også at spise en masse svovlholdige aminosyrer. Dit afgiftningssystem vil takke dig for det!

Hav det rigtig godt,

Valeria

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !