Influenza og influenzalignende sygdomme er forårsaget af vira, som kan starte en hel “slagmark” i din krop. Så længe dit immunforsvar kan være et skridt foran virusset, vil du hurtigt komme til at føle dig rask igen … og i nogle tilfælde måske endda ikke engang registrere, at du har været “syg”. Faktum er: Tilstanden af dit immunsystem er den mest vigtige faktor for, hvorvidt du bliver smittet i denne influenzasæson.

Da snot og snue sæsonen er over os, vil jeg benytte lejligheden til at dele mine foretrukne tips om naturlig forebyggelse og behandling imod forkølelse og influenza.

chart01 colds & flu_so

 Forebyggelse:

En næringsrig og giftfri kost: Undgå de fødevarer, der har tendens til at svække immunsystemet, som f.eks. sukker; korn og kerner, der ikke er blevet bearbejdet rigtigt (dvs korn der ikke har ligget i blød, eller ikke er gæret eller spiret); industrielle olier fra frø og forarbejdede og raffineret mad. Hvis din kost indeholder masser af, hvad jeg kalder mad toksiner, så hjælper du ikke din krop gennem denne influenzatid. Ved at indtage flere giftige elementer, som din krop skal bruge brændstof til at bekæmpe, svækkes immunforsvaret, hvilket gør det sværere at bekæmpe den smitsomme influenza virus.

Bouillon/Fond: Hjemmelavet bouillon kogt på ben og knogler, er rig på letoptagelige mineraler som magnesium, fosfor, svovl og spormineraler, hvilke er meget vanskelige at finde i andre fødevarer. Tjek min og Mette Helbæks artikel ud “ 6 grunde til at bouilloner er superfood”.

Fermenterede fødevarer og /eller probiotika: 70-80% af vores immunforsvar befinder sig i vores tarme. Hvis du har en dårlig tarmflora, vil du være mere modtagelig overfor virale og bakterielle infektioner (og forkølelser). En mundfuld fermenteret mad kan give billioner af gavnlige bakterier, langt flere end du kan få fra et probiotika supplement, som typisk giver dig en kolonidannende enhed på nogle milliarder. Fermenteret mad – som f.eks. hjemmelavet yoghurt, sauerkraut, syltede agurker og syltede grøntsager – styrker immunforsvaret i dine tarme.

Levertran: Hvis der er en “superfood”, du kan begynde at tage denne vinter, så er det Levertran (ikke fiskeolie). Det er rigt på omega 3 og vitamin D og A. Vitaminerne D og A indgår i mange af kroppens grundlæggende processer og skaber sunde knogler, styrker immunforsvaret, nervesystemet og forplantningsevnen. De langkædede omega-3 EPA- og DHA fedtsyrer, som KUN findes i animalske kilder, har antiflammatoriske egenskaber. Vitamin A, D og omega 3 som findes i levertran supplerer hinanden og booster immunsystemet. Dosering: 1 tsk dagligt eller 2 kapsler pr dag. Jeg bruger selv levertran fra Nordic Naturals.

D Vitamin: D vitaminer har vist sig at være afgørende for vores sundhed og regulering af immunsystemet. Næsten enhver celle i kroppen er kendetegnet ved at indeholde såkaldte D vitamin receptorer. Jeg er overbevist om, at den vigtigste handling og billigste behandling for at styrke dit immunforsvar og beskytte dig mod at blive syg i influenzasæsonen er at optimere dit D-vitamin niveau. Sørg for du får supplement i form af D-3 – og ikke D-2, som er syntetisk.

Motion: Undersøgelser har klart påvist, at motion kan bidrage til at reducere forkølelse eller anden viral sygdom. Motion forbedrer cirkulationen af immuncellerne i blodet. Disse cellers funktion er at neutralisere patogener i hele din krop. Jo bedre disse celler cirkulerer rundt, jo mere effektivt fungerer dit immunsystem. Omvendt kan yderst energiske former for motion, herunder at dyrke motion i flere timer i træk og løbe maraton, have en negativ effekt på dit immunforsvar.

Undersøgelser viser, at ekstrem træning kan reducere antallet af hvide blodlegemer, som flyder rundt i kroppen og samtidig øge niveauet af stresshormoner i blodet. Husk, motion er ligesom medicin, der skal være ordineret korrekt, overvåges og vedligeholdes af den enkelte så man får fuld udbytte af fordelene.

 Søvn og hvile: Bare et par enkelte nætters mangel på søvn kan øge de inflammatoriske markører og svække dit immunsystem. Derfor er det i vinterhalvåret altid en god idé at gå tidligt i seng, sove længere og hvile mere.

Behandlinger:

Men hvad kan du gøre, hvis du får influenza? Hvordan kan du hjælpe immunforsvaret så det hurtigt udrydder de ubudne gæster? Her er et par ting du kan gøre:

Combo preparat: Når man begynder at få tydelige tegn på influenza, der typisk begynder med kuldefornemmelse, muskelømhed og dårlig tilpashed, kan man ifølge speciallæge Claus Hancke med det samme tage D3-vitamin 100.000- 140.000 IE eller 2.500 – 3.500 µg eller 65 – 92 stk. D-Pearls stærk 38µg på én gang . Det tager 6-8 timer, så falder temperaturen til normal. Hvis man er lidt henne i forløbet, suppleres med Selen 100µg 2 tabl. 5 x dgl. og C-vitamin 1,5g 5 x dgl. Og D-vitamin-dosen kan tages tre dage i træk.

Ekstrakt af Hyldebær: Forskning har vist, at ekstrakt af hyldebær (i form af Sambucol R) kan virke forebyggende mod influenza, forkorte sygdomsforløbet og gøre det lettere. Kan købes i Danmark som Sambucol Immuno Forte, der også indeholder C-vitamin og zink.

Kan Jang: Kan Jang indeholder stoffer, der hindrer virus i at trænge ind i kroppens celler, og tager man den hurtigt efter, symptomer på influenza er opstået, afkortes og svækkes sygdommen. Så snart forkølelsen melder sig med snue eller kradsen i halsen, skal behandlingen med Kan Jang påbegyndes. Ved at starte tidligt mindskes risikoen for, at forkølelsen får rigtig fat og skaber yderligere komplikationer såsom hals- og bihulebetændelse. Dagsdosis til voksne er 4 tabletter 3 gange dagligt, og det er bedst at fortsætte, indtil alle symptomerne er væk.

Det Brasilienske præparat: Te med ingefær, honning, citron og hvidløg: Dette er en opskrift imod forkølelse som jeg har arvet fra min mormor og som består af te af lime/citron, ingefær hvidløg og honning. Ingefær er anti- bakteriel og hjælper mod kvalme. Citron er en god og naturlig kilde til vitamin C og har en beroligende effekt på halsbetændelse – især når det kombineres med honning. Honning er gennem tiden blevet æret som en perfekt hoste middel (Vigtig bemærkning: aldrig at give honning til børn under 1 – års alderen.). Frisk hvidløg er anti-bakteriel. Hent opskrift HER. Drik teen og gå på hovedet i seng. Du kan også variere teen og tilsætte en knivspids cayenne peber (for at løsne slim) eller komme andre lindrende krydderier i som f.eks. kanel eller nelliker.

Fordoble eller tredoble dosisen af levertran.

 Nu kunne jeg rigtig godt tænke mig at høre fra dig? Hvad er dine naturlige yndlingsmidler, når du skal forebygge og behandle influenza og snue? Hvad gør du i løbet af forkølelsen og influenzasæsonen for at beskytte dig selv?

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !