Fra kaviar til torskerogn – rogn er havets superfood. Lær hvad fiskerogn kan gøre for din sundhed og få en nem og lækker opskrift til at komme i gang med sæsonens guld.


Foto: Line Klein

Fiskerogn er fiskenes æg og blev før i tiden anset som “hellig føde” af traditionelle samfund som Andesbjergenes indianere og Skandinaviens inuitter. Rognen er fuld af sunde vitaminer og mineraler, samtidig med et uhyre højt indhold af omega-3. Egenskaber, der tilsammen i den grad kvalificerer fiskerogn som en fantastisk superfood.

Et af de vitaminer, som rogn indeholder er D-vitamin, som vi også får fra solen. Sæsonen for frisk rogn starter sidst på vinteren og går frem til forsommeren, så meget passende er det især i den periode, hvor vi har mindst af solens stråler, at vi i stedet kan få vores D-vitamin fra rogn. Naturen er nu en forunderlig størrelse!

Det gør fiskerogn for dig:

  • Styrker forplantningsevnen.
  • Hjælper med at forebygge hjerte-karsygdomme.
  • Rognens vitamin- og mineralsammensætning bidrager til at holde dine knogler, negle og tænder sunde.
  • Fiskerogn indeholder særligt høje mængder af sunde omega-3 fedtsyrer, som blandt meget andet holder hjernen skarp og beskytter mod sygdomme.

 

Derfor er fiskerogn en superfood:

Særlige egenskaber:
Fiskerogn er rige på de så vigtige langkædede omega-3 EPA- og DHA fedtsyrer.

Næringsstoffer:
Fiskeæg er rige på A-, D- og K2-vitaminerne. De har desuden et højt indhold af zink og jod.

A- og D-vitaminerne er begge nødvendige for kroppens udnyttelse af mineraler, og de indgår desuden i mange af kroppens grundlæggende processer, der skaber sunde knogler, styrker immunforsvaret, nervesystemet og forplantningsevnen. D-vitamin har vist sig at være afgørende for vores sundhed.

K2-vitamin er et andet meget vigtigt vitamin, de fleste mennesker aldrig har hørt om. K2-vitamin er nødvendigt for at aktivere proteiner, og regulerer også kalciumstofskiftet. K2-vitamin holder kalcium i knogler og tænder, hvor det hører til, og ude af det bløde væv, hvor det ikke skal være, bl.a. fordi kalcium i blodet øger risikoen for hjerte-karsygdomme.

Det er vigtig at påpege, at K2-vitamin ikke er det samme som K1-vitamin, som findes i grønne, bladgrøntsager og grønkål. Noget K1-vitamin omdannes til K2-vitamin i kroppen, men denne omregning er ineffektiv hos mennesker. Animalske produkter er den bedste kilde til K2-vitamin.

Nogle ord om effekterne af omega-3 

Mange undersøgelser viser, at omega-3 fedtsyrer har antiflammatoriske egenskaber, dvs. de modvirker sygdomsfremkaldende betændelsestilstande i kroppen. Her er nogle af effekterne af at spise mere omega-3:

- Beskyttelse mod hjerte-karsygdomme (ved at sænke blodtryk og kolesterolniveau og ved at reducere risikoen for åreforkalkning og hjerteanfald)
- Stabilisering af blodsukkeret (hvilket igen forebygger diabetes)
- Reduktion af muskel-, knogle- og ledsmerter ved at sætte ind mod inflammation
- Forbedring af humør og forebyggelse af depression
- Bedre immunforsvar
- Reduktion af risikoen for kræft og medvirkning til at forebygge at kræftsygdomme kommer igen. 

Opskrift: Kogt torskerogn

Kogt torskerogn
4 personer

Ingredienser:

4 dildkviste

6 peberkorn

2 skiver citron

400 g frisk torskerogn

salt og vand til kogning

Sådan gør du:

Fyld en gryde med letsaltet vand og tilføj dild, peberkorn, salt og citron. Bring vandet i kog.

Pak rognen ind i et stykke madpapir og snør papiret sammen med madsnor eller en elastik. Det forhindrer rognen i at gå i stykker under kogningen. Kog rognen forsigtigt ved svag varme, dvs. uden at det bulderkoger, i 20 minutter og sluk for varmen. Tag gryden væk fra blusset. Lad rognen trække færdig i gryden i yderligere 20 minutter.

Server rognen straks evt. sammen med en salat eller sæt den på køl. Den holder sig i 3-4 dage i køleskabet og er rigtig fin som pålæg eller skiveskåret i en salat.

 

 

Foto: Line Klein – Fra bogen supersunde superfood

 

Torskerogn i køkkenet

Kogt torskerogn på køl er dejligt at have til pålæg, så kog gerne en stor portion.

 

Stegt torskerogn

kogt torskerogn (se fremgangsmåde ovenpå)

smør eller olivenolie til stegning

salt

dild og citron til servering

 

Skær kogt afkølet torskerogn i skiver eller flæk små bukser på midten. Steg dem ved høj varme på en pande med smør eller olie ca. 3-4 minutter på hver side. Drys med salt. Server med dild og citron. Og evt. med med knuste kartofler og pesto.

Foto: Line Klein

 

Køkkentip: Fiskehandleren har torskerogn både i røget, kogt og fersk udgave, og det er også her, du finder stenbiderrognen. Gå helst udenom torskerogn og stenbiderrogn på dåse og glas, da de ofte er tilsat både farve, smagsstoffer, unødige mængder af salt og andre ting, der ikke har noget med det oprindelige produkt at gøre. 

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates….

….direkte i din mailboks !