Vidste du, at for meget eller den forkerte form for træning kan forårsage hormonel ubalance?

Hormoner er vores krops budbringere, der orkestrerer en række funktioner, lige fra at få en god nats søvn til at opretholde en normal menstruationscyklus. Disse budbringere er påvirket af, hvad vi spiser, og hvordan vi bevæger os – hvilket betyder, at træning kan have stor indflydelse på vores hormoner og derfor vores generelle sundhed.

 Hormoner som: østrogen, testosteron, melatonin, insulin, HGH (humant væksthormon) er de store ’hormon-spillere’

Jeg vil her sætte fokus følgende hormoner, fordi forskningen giver gode data: cortisol, melatonin, HGH og insulin.

 

Cortisol – HGH – Melatonin – Insulin

CORTISOL: udskilles fra dine binyrer som reaktion på stress, spændinger og angst. Det fremkalder din krops kamp-eller-flugt-respons og er ansvarlig for at styre dit blodsukkerniveau, stofskifte og endda din hukommelse.

Motion hæver naturligt dine kortisolniveauer, så hvis du allerede oplever kronisk stress, så er det måske ikke en god idé at træne med høj intensitet. I dette scenarie er det meget bedre at fokusere på genoprettende bevægelser på lavt niveau, som udstrækning, yoga, gåture.

HGH: det er ansvarligt for at øge muskelmassen og mindske kropsfedt. HGH stimuleres af HIIT( høj intensitet træning) og styrketræning. Al træning giver et kortvarigt boost i HGH, men HIIT eller sprintgentagelser har en tendens til at have den største effekt.

MELATONIN: regulerer søvnen og hjælper med at understøtte din døgnrytme. Træning om morgenen kan positivt påvirke melatoninniveauet om natten. Regelmæssig morgenmotion udendørs forbedrer søvnrytmerne og fortæller din krop, at den skal producere melatonin tidligere på aftenen. Dette har en positiv effekt på din søvn, hvilket yderligere forbedrer den samlede hormonbalance.

INSULIN: Hver gang du spiser noget, producerer din bugspytkirtel insulin for at overføre glukose i dit blod til cellerne i dine muskler og lever. Motion hjælper med at flytte sukker ind i musklerne til opbevaring og fremmer øget insulinfølsomhed i op til 48 timer efter træning. Mens både konditionstræning og modstandstræning øger insulinfølsomheden, ser det ud til at være mest effektivt at kombinere dem.

Motion bør ikke være det eneste, du bruger til at balancere hormoner, men det bør være en del af en overordnet holistisk tilgang.

Hav det godt!

Valeria

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates….

….direkte i din mailboks !