Svampe er mere end bare en lækker topping på din pizza eller et dejligt supplement til din salat; de er nærmest en superfood. Fascinerende nok er svampe ikke grøntsager, men tilhører svampenes rige, hvilket adskiller dem fra vores normale tallerken med grøntsager. Med deres unikke fordele er det på tide, at vi anerkender dem som deres egen særskilte madgruppe. Diversitet er afgørende, så fortsæt med at rotere gennem forskellige varianter for maksimale fordele.

Svampe Afmystificeret

Ved første øjekast kan svampe virke som bare endnu en ingrediens. Men dyk dybere, og du vil opdage, at de ikke er grøntsager, men tilhører svampenes rige. Denne skelnen placerer dem i en kategori for sig. Deres alsidighed i retter er prisværdig, og det samme er ideen om at rotere gennem forskellige svampesorter for at holde vores måltider både spændende og næringsrige.

 

Fyldt med Næring

Når vi taler om ernæring, står selv den ofte oversete hvide champignon højt. En portion på 100 gram indeholder en vifte af essentielle næringsstoffer : fra B-vitaminer til selen og kalium. Og det er uden at tilføje betydelige kalorier: Kun 22. Ud over de grundlæggende ting er svampe fyldt med nutraceutika, specifikke fytokemikalier med kendte medicinske fordele.

 

Et Fiber Paradis

Men hvad der virkelig får svampe til at skille sig ud er deres unikke fiberindhold. Bestående af ca. 50% kulhydrater introducerer de fibre som kitin, beta-glukaner og mannans, hvilket fodrer en bred vifte af bakteriearter. Forskning afslører, at vores tarmmikrobiom kan skifte markant baseret på kostændringer på bare et par dage. Så for de gavnlige bakterier, der trives på svampefibre, er konsekvent indtagelse nøglen. Sigte efter daglige portioner eller i det mindste hver tredje dag.

 

 Omfavner Svamperiget

I bund og grund er svampe et ernæringsmæssigt kraftcenter, fyldt med essentielle næringsstoffer og fytokemikalier, samtidig med at de også er en velsignelse for tarmsundheden. Det er klart, at inkludering af forskellige svampe i vores måltider kan føre til en sundere, gladere tarm. Næste gang du ser dem i supermarkedet, husk: de er ikke bare svampe; de er superfoods.

 

Med den nyfundne viden om svampes sundhedsfordele, hvorfor så ikke dykke ned i en lækker svampecentreret opskrift? Uanset om det er en weekend morgenmadsforkælelse eller en hverdagsaftensmad, har svampe en måde at gøre hvert måltid specielt på. Dyk ned i svampenes verden og lad din gane udforske den myriade af smage, mens du høster sundhedsfordelene.

 

Opskriften : Ristet hvidløgssvampe med persille og æg

 

 

Jeg elsker svampe til morgenmad i weekenderne, især med masser af hvidløg. Jeg bruger gode store flade svampe til denne enkle, klassiske kombination, men den fungerer godt med enhver variant. Jeg blander normalt det, jeg kan finde i sæsonen. Hvis du kan få fat i nogle vilde svampe som kantareller eller girolles, vil de tage det til et andet niveau – juster blot tilberedningstiden i overensstemmelse hermed.

 

Serverer 2

Ingredienser:

   8 store flade svampe

   2 fed hvidløg, fint hakket

   2 spsk ekstra jomfruolivenolie

   En smørklat usaltet smør

   En lille bunke bredbladet persille, blade plukket og groft hakket

   4 mellemstore æg

   Havsalt og friskkværnet sort peber

   Evt. Smørret surdejsbrød, til servering

   

Sådan gør du

  •    Forvarm ovnen til 200°C/210°C luftvarm
  •    Skær svampene i 1 cm tykke skiver. Placer dem i et medium bagefad med det hakkede hvidløg og ekstra jomfruolivenolie og bland sammen. (Frist ikke til at tilsætte salt på dette tidspunkt, da det ville gøre svampene hårde.) Bag i ovnen i 10 minutter.
  •    Fjern fadet fra ovnen, tilsæt smørklat og rør forsigtigt. Vend tilbage til ovnen i 3–5 minutter, indtil svampene er dejlige og bløde. Tag ud af ovnen, krydre med salt og peber, og bland med persillen.
  •    Brug bagsiden af en ske til at lave 4 fordybninger i de bagte svampe og knæk æggene i disse. Krydre æggene med salt og peber. Sæt fadet tilbage i ovnen i 4–6 minutter, indtil æggehviderne er lige indstillet, men blommerne stadig er løbende. Tjek dem ofte for at sikre, at blommerne ikke bliver faste, medmindre det er sådan, du kan lide dem!

   Server svampene og æggene med varmt surdejsbrød … og et smil.

Noter

Brug enhver form for svampe, du kan lide. Prøv at erstatte persillen med hakket estragon eller klippede purløg. Og hvis du ikke er fan af æg, kan du erstatte dem med en kugle mozzarella – skåret i tykke skiver og tilberedt oven på svampene, indtil den er cremet og trådet.

 

Ristet hvidløgssvampe med persille og æg

Valeria Lima
Jeg elsker svampe til morgenmad iweekenderne, især med masser af hvidløg. Jeg bruger gode store flade svampe tildenne enkle, klassiske kombination, men den fungerer godt med enhver variant.Jeg blander normalt det, jeg kan finde i sæsonen. Hvis du kan få fat i noglevilde svampe som kantareller eller girolles, vil de tage det til et andetniveau - juster blot tilberedningstiden i overensstemmelse hermed. Og sørg for,at du har et godt stykke friskt brød ved siden af for at opsuge enhver saft.
 
Antal 2

Ingredienser
  

  • 8 store flade svampe
  • 2 fed hvidløg fint hakket
  • 2 spsk ekstra jomfruolivenolie
  • En smørklat usaltet smør
  • En lille bunke bredbladet persille blade plukket og groft hakket
  • 4 mellemstore æg
  • Havsalt og friskkværnet sort peber
  • Evt. Smørret surdejsbrød til servering

Sådan gør du
 

  • Forvarm ovnen til 200°C/210°C luftvarm
  • Skær svampene i 1 cm tykke skiver. Placer dem i et medium bagefad med det hakkede hvidløg og ekstra jomfruolivenolie og bland sammen. (Frist ikke til at tilsætte salt på dette tidspunkt, da det ville gøre svampene hårde.) Bag i ovnen i 10 minutter.
  • Fjern fadet fra ovnen, tilsæt smørklat og rør forsigtigt. Vend tilbage til ovnen i 3–5 minutter, indtil svampene er dejlige og bløde. Tag ud af ovnen, krydre med salt og peber, og bland med persillen.
  • Brug bagsiden af en ske til at lave 4 fordybninger i de bagte svampe og knæk æggene i disse. Krydre æggene med salt og peber. Sæt fadet tilbage i ovnen i 4–6 minutter, indtil æggehviderne er lige indstillet, men blommerne stadig er løbende. Tjek dem ofte for at sikre, at blommerne ikke bliver faste, medmindre det er sådan, du kan lide dem!
  • Server svampene og æggene med varmt surdejsbrød ... og et smil.

Noter

Brug enhver form for svampe, du kan lide. Prøv at erstatte persillen med hakket estragon eller klippede purløg. Og hvis du ikke er fan af æg, kan du erstatte dem med en kugle mozzarella – skåret i tykke skiver og tilberedt oven på svampene, indtil den er cremet og trådet.

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates….

….direkte i din mailboks !