Hvordan kan en enkelt aktivitet hjælpe med at øge din træningspræstation, reducere risikoen for hjertesygdomme og endda forsinke demens? Svaret ligger i forskningen bag saunaers utrolige sundhedsfordel.
Denne uge har jeg besluttet mig at se nærmere på forskning i sundhedsfordele ved saunabrug.
En af de vigtigste mekanismer forbundet med saunabrug, er produktionen af varmestressproteiner (HSP’er) som kroppen genererer som respons på belastningen fra høje temperaturer. HSP’er er blevet forbundet med flere sundhedsfordele, herunder en øgning i stofskiftet og fedtforbrænding, samt forbedringer i kardiovaskulær sundhed, inflammation og cellulær reparation. I denne artikel vil jeg udforske nogle af de nyeste forskningsresultater om saunabrug og dets potentielle indvirkning på sundhed og trivsel.
SAUNAER SOM TERAPI
Forskellige former for passiv varmeterapi har været brugt i verden siden antikken, lige fra traditionelle finske saunaer til tyrkiske bade og onsen i Japan. Selvom de fleste mennesker bruger saunaer og varme bade til afslapning, har moderne videnskab afsløret, at saunaer er forbundet med en række interessante fysiologiske virkninger, såsom reduceret risiko for hjertekarsygdomme, nedsat risiko for demens/Alzheimers sygdom, lavere blodsukker og blodtryk. Saunaer kan endda forbedre atletisk præstation – atleter, der forbereder sig til Tokyo OL, har brugt saunaer til at forbedre deres fitness og muskelvækst.
Bemærkelsesværdigt er en stor del af forskningen, der belyser saunaernes sundhedsfordele, udført af Jari Laukkanen i Finland. Finland er et ideelt sted at studere dette fænomen, da 99% af finnerne bruger en sauna mindst én gang om ugen. (For at give dig en idé om, hvor udbredt saunaer er i Finland, har en Burger King i Helsinki endda en sauna.)
Højdepunkterne af sauna-forskningen:
Sauna-sessioner kan have lignende effekter på det kardiovaskulære system som en kort træning
En sauna-session kan have lignende effekter på det kardiovaskulære system som en kort træning, ifølge forskning. Forskere undersøgte 19 deltagere og målte deres blodtryk og puls både under en 25-minutters sauna-session og en kort træning på en stationær cykel. Resultaterne viste, at begge aktiviteter udfordrede det kardiovaskulære og respiratoriske system på en lignende måde. (1)
Heldigvis er fitnesscentre i dag ofte udstyret med saunaer, så det er ikke svært at drage fordel af begge dele.
Hyppig sauna-brug er forbundet med mindre systemisk inflammation.
I denne undersøgelse vurderede forskerne sauna-badevaner hos 2269 midaldrende mænd og fulgte dem i elleve år. Resultaterne afslørede, at deltagelse i 4-7 sauna-sessioner om ugen var forbundet med en signifikant reduktion i inflammatoriske markører. Systemisk inflammation er en kroppens reaktion på en skadelig stimulus og kan påvirke hele kroppen, ikke kun det berørte område
Det var især en reduktion på 1,66 mg/L i high sensitivity C-reactive protein (hsCRP), en vigtig biomarkør for systemisk inflammation. For at sætte dette tal i en klinisk kontekst, defineres som lave risikoområde for hsCRP som mindre end 1,0 mg/L og høj risiko som over 3,0 mg/L. Selvom det kan lyde som en lille reduktion, er et fald på 1,66 ml/L faktisk ret betydeligt. Vigtigere var denne sammenhæng uafhængig af flere potentielle forvirrende variabler, såsom alder, BMI, rygning, helbredshistorie og socioøkonomisk status. (2)
Saunabrug kan øge stofskiftet ved at producere varmestressproteiner (HSP’er).
Saunabrug kan øge stofskiftet ved at producere varmestressproteiner (HSP’er). Når kroppen udsættes for høje temperaturer, producerer den HSP’er som en beskyttelsesmekanisme. Den øgede produktion af HSP’er er blevet knyttet til forskellige sundhedsfordele, herunder en forøgelse i stofskiftet og fedtforbrændingen. Derudover spiller HSP’er en rolle i at forbedre den kardiovaskulære sundhed, reducere inflammation og fremme cellulær reparation, hvilket yderligere styrker saunaens bidrag til at fremme sundhed og trivsel.sundhed og trivsel. (3)
Regelmæssig brug af sauna kan mindske smerteintensiteten og forbedre fysisk funktion hos personer med kronisk muskuloskeletal smerte.
Regelmæssig sauna-brug kan mindske smerteintensiteten og forbedre fysisk funktion hos personer med muskuloskeletal smerte, ifølge studier i Journal of Pain Research og International Journal of Biometeorology. Endorfiner frigives som naturlige smertestillende midler som reaktion på varmestress. Infrarød sauna-terapi var effektiv til at reducere smerte og stivhed hos personer med reumatoid arthritis. Saunaens antiinflammatoriske effekter kan også hjælpe med at lindre smerter og forbedre led-funktion. Yderligere forskning er påkrævet for at forstå de involverede mekanismer og de potentielle langsigtede fordele. (4)
Varigheden af opholdet i saunaen ser ud til at påvirke de sundhedsmæssige fordele
Ifølge en undersøgelse kan mere end 19 minutter i saunaen føre til en 52% reduktion i risikoen for pludselig hjertedød sammenlignet med dem, der tilbragte mindre end 11 minutter. Derfor anbefales det at sigte efter mindst 20 minutters ophold for at maksimere fordelene. Det er dog vigtigt at bemærke, at tiden i saunaen afhænger af temperaturen, og de samme fordele kan opnås på kortere tid i en varmere sauna. Det er også vigtigt at lytte til din krop og undgå overanstrengelse, da sauna-sessioner kan være intense og måske ikke egnet for alle. (5)
Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates….
….direkte i din mailboks !
Valeria Lima
Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.