Hvordan er dit åndedræt?

Rigtig mange af mine klienter kommer til mig med symptomer som hovedpine, smerter i ryg og nakke, fordøjelsesproblemer og dysfunktion af mavemusklerne. Hvor mange har jeg ikke længere tal på. Men stort set alle har det til fælles, at skavankerne er forbundet med vejrtrækningen.

Vejrtrækningen er fundamental for vores overlevelse. Hjernen skal konstant have ilt, og klarer sig ikke meget længere end tre minutter uden. Så er smertegrænsen nået. Derefter går det stærkt ned ad bakke, og inden længe må den give op.

Vi er ikke på samme måde afhængige af mad og drikke, som vi dog klarer os langt længere uden. Vi kan endog overleve at miste både ”arme og ben” – men stopper vi med at trække vejret, begynder problemerne for alvor. Det er derfor ikke overraskende, at vejrtrækningen påvirker vores livskvalitet i det daglige.


Fakta om lungerne og åndedræt

Lungernes funktion er afhængige af forskellige ting. Lungerne kan ikke gøre selv noget. De består ikke af muskelfibre. De er afhængige af, at der er nogle muskler omkring, som hjælper lungerne med at modtage luft (ilt) og skille sig af med den igen (kuldioxid).

Vejrtrækninger består af to dele – indånding og udånding – og med en korrekt vejtrækning opstår der en optimal balance imellem de to.

 

 

Lungerne er elastiske. Når luften går ind og ud, udvides de og bliver mindre igen i takt med ind og udåndinger. Dette sker ikke af sig selv, men fordi lungerne er forbundet med muskler og knogler via bindevæv.

Den primære muskel for lungerne er åndedrætsmusklen, på latin hedder den Diaphragma. Den har det ypperste job at sørge for, at luften kommer godt ned i bunden af lungerne. Der hvor vi ilter vores krop aller bedst. Det sker via et meget fintmasket netværk af blodkar omkring de mange såkaldte alveoler.

I bunden af lungerne er der flest af disse, og det er derfor meget vigtigt at være god til at ventilere bunden af lungerne. Dvs herved ilter din krop bedst. Hvis du primært benytter de øverste dele af lungerne, er du ikke nogen effektiv ilter, da der heroppe er meget færre alveoler og blodkar til at sende ilten ud i kroppen.


 

Åndedrættet er din egen massør!

 

Hver gang åndedrætsmusklen bevæger sig ned og op:

 • Masseres organerne
 • Hjertet stimuleres
 • Lungerne smidiggøres
 • Kar og lymfe stimuleres
 • Muskler og bindevæv stimuleres
 • Led bevæges/ mobiliseres

 

Hver celle i kroppen trækker vejret!

 

Når du trækker vejret, og luften kommer ned i lungerne, føres ilt via blodet ud til alle kroppens celler. Her bruges ilten i den så kaldte krebs-cyklus, som består af en række kemiske reaktioner, hvor vand og forskellige enzymer omdanner den mad, du har spist, til energirige molekyler kaldet ATP, som er cellernes batterier. Så mere effektivt du trækker vejret, des mere energi vil du derfor kunne oplagre i kroppen.

Restproduktet fra denne cyklus er kuldioxid, som med blodet bringes tilbage til lungerne og frigives, når du ånder ud. Har du en sløset og utrænet vejrtrækning, vil du simpelthen ikke kunne rense din krop godt nok, hvilket ofte fører til træthed eller hovedpine og påvirker mange af dine indre organer i negativ grad.

Hver celle i kroppen trækker vejret. det kan betragtes som en lille selvstændig organisme, da den indeholder både energifabrikker og rensningsanlæg. for at du kan være sund og rask, er det vigtigt at alle din celler får mulighed for at opretholde en god balance, og en væsentlig del af denne balancekunst består i, at du trækker vejret rigtigt.

Jeg vil her give dig nogle tips/ øvelser om hvordan du kan forbedre eller justere din vejrtrækning.


Åndedrætsøvelser og guide

# 1

Følgende øvelser kan passende laves liggende på ryggen, men du kan også sidde ned.

 

De første 2/3 af vejtrækningen bør komme fra maven.

Lav denne øvelse: Placer den ene hånd på dit bryst, den anden på maven, og tag så en dyb fuld indånding. Læg mærke til hvad der sker. Kun 1/3 af bevægelsen bør komme fra brystet. Husk : De første 2/3 af vejtrækningen bør komme fra maven.

De fleste mennesker har det man på engelsk kalder “inverted breathing pattern”. Kendetegnende herfor er, at navlen ligesom “suges ind i maven”, og vejret trækkes med brystet.

 

PAS PÅ: Ingen bevægelse i maven. Det medfører en overbelastning af de respiratoriske muskler (mellemgulvet) med ondt i hovedet, spændinger i nakken, koncentrationsbesvær og ændringer i blodets PH (mere syreholdig).

 

 # 2

Træk vejret gennem næsen.

Næsen er forbundet med tusinder af nerver, der leder luften til de såkaldte næsemuslinger (turbinates). Næsemuslingerne sørger for at luften accelereres, at vira, bakterier, svamp og parasitiske organismer trækkes ud, og at luften holdes fugtig så lungerne ikke tørrer ud. Vejtrækning gennem næsen har også en afslappende effekt, der forbedrer fordøjelsen og udrenser affaldsstoffer. Endelig styrker det evnen til at restituere efter fysisk udfoldelse, og det sænker ens stressniveau (gennem opretholdelse af balancen i det autonome nervesystem).

 

# 3

Øvelser med sugerør. 

 • Tæl først hvor mange vejrtrækninger du har på et minut. Undgå at ændre din vejrtrækning, men bare træk vejret, som du ellers ville have gjort.

 • Du skal nu bruge en ganske almindeligt sugerør.

 • Hold sugerøret i den ene hånd.

 • Ånd IND gennem næsen.

 • Ånd UD gennem sugerøret… til du er helt færdig med din udånding…

 • Fortsæt i 2-3 minutter, eller så længe du kan. Måske kan du kun i kortere tid i starten, for så at blive bedre med træning…

Gør til sidst dette:

 • Tæl igen hvor mange vejrtrækninger du har på et minut. Undgå at ændre din vejrtrækning, men bare træk vejret, som du ellers ville have gjort.

Du vil sandsynligvis opleve, at du har færre vejrtrækninger på et minut nu. Jo højere du lå ved første tælling, desto flere færre vil du kunne opnå.

Gør evt. øvelsen igen og tæl igen. Mange vil opnå at kunne sænke antallet yderligere.

Se videoen med øvelsen.

 

 

 

 # 4

Når du træner din vejrtrækning er det vigtigt altid at placere tungen i overmunden lige bag fortænderne. Det understøtter både hoved- og nakkemuskulaturen, og kropsholdningen mere grundlæggende set.

Inden for kinesisk medicinsk tradition opfattes tungen som kilde til vores livsenergi – kaldet “chi”. Når tungen hviler i nævnte position, cirkulerer energien gennem kroppen i et såkaldt lukket kredsløb. Dette kredsløb fungerer som et genopladeligt batteri for kroppen.

Vejrtrækningen er en fundamental livsstøtte og påvirker vores fysiske, emotionelle og mentale tilstand. Ilt er kroppens og sindets vigtigste næringsstof. Derfor: Træk vejret for et bedre liv!

Hav det godt,

Valeria

 

Hvis du kunne lide artiklen, tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !

 

Follow my blog with Bloglovin