Jeg er i fuld gang med at finpudse en artikel om at “træne den aldrende befolkning”, som selvfølgelig bliver lagt ud på bloggen lige så snart den er færdig. Og mens mit skriveri skrider frem, kan jeg ikke få mine tanker væk fra hvilke udfordringer, vi bliver konfronteret med, når vi bliver ældre. Jeg betragter helt sikkert mig selv, som en del af den ligning. For jeg må erkende, at også jeg er en aldrende atlet.

En af udfordringerne ved at blive ældre er, at vi mister vores basale bevægelsesevner som f.eks. det at kunne komme op og ned fra gulvet let og ubesværet og uden at støtte os til noget. Hvilket minder mig om et citat af den internationale og meget anerkendte fysioterapeut GRAY COOK .

 

Det bedste vurderinggrundlag af nogens bevægelsesevne er at sætte dem på gulvet og se hvordan de rejser sig op (frit oversat)

Det gælder ikke kun småbørn i udvikling, svage ældre eller en skadede atleter – det gælder os alle. Når vi rejser os fra gulvet afslører vi hurtigt hvor vi grundlæggende mangler i vores funktionalitet og bevægelsesfrihed.

En af de ting, jeg har bemærket i min egen personlige praksis og når jeg underviser mine klienter, er det overraskende høje antal mennesker, der kæmper med at komme op og ned fra gulvet. I hverdagen bruger vi stole, biler, sofaer, senge osv. Vi har ikke længere rigtig nogen grund til at sætte os ned på gulvet. Alt for mange har slet ikke den fornødne bevægelighed eller evne, som det kræver at sætte sig og rejse sig fra gulvet. Og dette er deciderende nedbrydende for vores aldrende kroppe.

At komme op og ned fra gulvet kræver en række bevægelser, stabilitet og kontrol over forskellige led. F.eks. skal dine ankler bøje sig, hvilket kræver fleksibilitet og dine skuldre skal støtte dig, mens du rejser dig fra gulvet, hvilket kræver stabilitet. Det at rejse sig selv op og ned fra gulvet, mange gange dagligt, er den mest fantastiske træning og vedligeholdelse af kroppen. Alle kroppens led og muskler bliver trænet.

Men det gør vi bare ikke. Og som for så meget andet på din krop, hvis du ikke bruger det, vil det med tiden fungere dårligere og dårligere, dine led og muskler bliver stive og usmidige, og til slut vil de holde op med at eksistere. For dem af jer, som er i 20’erne og 30’erne, der tror, at det her ikke kommer til at ske for jer, kan jeg forsikre jer, at denne process opstår helt sikkert ikke fra den ene dag til den anden. Dine forældre eller bedsteforældre, som måske nu kæmper med at komme op og ned fra gulvet, mistede ikke sådan lige pludselig evnen. De er højst sandsynligt holdt op med at lave bevægelserne regelmæssigt, og som tiden er gået har de helt mistet evnen.

Fordelene ved med at komme op fra gulvet er ikke kun udelukkende for at opretholde dine led. Når vi øver os i at komme op og ned fra gulvet, opbygger vi en modstandsdygtighed i skeletmuskulaturen. At kunne komme op og ned fra gulvet hører til en af vores basale bevægelsesevner. Vi udvikler os som baby fra gulvet; og det er en af de sidste evner vi har lyst til at miste, når vi bliver gamle. Faktisk er evnen til at komme op og ned fra gulvet forbundet med en højere levetid (2). Folk, der gør dette regelmæssigt, modvirker tyngdekraftens langsigtede virkninger og opretholder deres proprioceptive sanser, som er med til at opretholde oprestående balance og det at kunne navigere i verden med mindre risiko for at falde.

Hvordan kan du opretholde eller genvinde denne evne?

#1  Sørg for at gulvet er indbydende at sætte sig på. Min artikel 18 måder at sidde på, som er sunde for dig -sundt-for-dig sætter dig endnu grundigere ind i emnet, men det vigtigste er at gulvet er et sted du har lyst til at sidde på. Sid på gulvet, hvis du ser TV eller har brug for en slapper. Det er en fantastisk måde, at supplere hverdagen med en sund naturlig bevægelse, som endda ikke kræver noget af din tid. Når man sidder på gulvet, er det ikke nemt at sidde i den samme stilling i længere tid af gangen, hvilket er en rigtig god ting. For at finde en behagelig siddestilling, skal man med jævne mellemrum justere på kroppen. Dette fører til en dynamisk kropsholdning og hjælper med at udvikle vores kinestetiske opmærksomhed. Overvej at spise nogle af dine måltider på gulvet – som mange andre kulturer gør. Lav en indendørspicnic, med mad der er let og sjovt at spise.

#2 Kom ned på gulvet (og op igen) mindst 1 gang hver dag. Prøv med og uden hjælpemidler. Hvis du er skadet eller ikke kan, så brug en stol, et bord eller en væg som støtte.

#3 Tjek min artikel ud om de seneste sports og præstationsforbedringsstrategier – Den bedste øvelse som du ikke laver – det er en guide om hvordan man rejser sig fra gulvet.

#4 Hvis du er ældre eller har mistet evnen til at komme op og ned fra gulvet, så opsøg en god terapeut eller træner, der kan hjælpe dig med at genlære det. Når du udvikler sikre strategier og lettere måder at komme op og ned fra gulvet på, vil du reducerer din angst for at miste balancen, hvilket reducerer risikoen for at falde. Og ikke alene det, du vil også genvinde følelse af ungdommelighed.

Jeg håber, at bare nogle få af jer, der læser dette indlæg, vil gøre en lille indsats for at indarbejde en slags “kom ned – og op igen” rutine i jeres hverdag. Hvad enten det er at sidde på gulvet en gang om dagen, den Turkish get up exercise eller yogaens solhilsner, så vil det med garanti være en investering i en aldring med ynde.

Hav det rigtig godt!!

Valeria

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !