“Skal der være fest – så lad der være fest”, tænker du måske, mens du mæsker dig i juleguf og –godter. Men december måned kan være en lang og syndig affære. Julen bombarderer os med sukkerholdige retter og tilsætningsstoffer. Derfor kan en sund julefrokost være som sendt fra himlen.
Spring flæskesteg, karrysalat og sild over i år, og lav en moderne julefrokost med Palæo Rugbrød, Andelever-Mousse, Røget Makrel-Tatar, Bagte Rødbeder med Gedeost og Savoykål à la Cæsarsalat
Vil du undgå ekstra julekilo, så kom godt med grønt, groft og sundt på julebordet. Jeg er dykket ned min kogebog Super Sunde Superfoods og har sammensat 5 super sunde opskrifter til et lækkert julefrokostbord, der er lige til at gå til. Alle de lækre opskrifter er udviklet af Mette Helbæk og de smukke billeder er taget af Line Tit Klein.
Overrask dine gæster med en moderne fortolkning af den traditionsrige julefrokost – det vil de takke dig for!
PALÆO RUGBRØD
Vi kan hurtige blive enige om, at de fleste af os får lidt rigeligt af den knap så sunde fede mad her i juletiden, og det hører sig jo til. Men man kan jo godt snige den sunde fedt ind også, f.eks. med sådan et lækkert Palæo Rugbrød. Server det til julefrokosten.
Det bedste ved dette lækre brød er, at det kræver ingen bage-skills, what so ever, da det hele bare røres sammen og kommes i en form og bages.
ANDELEVER-MOUSSE
En stensikker måde at spise mere lever på er ved at lave en andelever-mousse. Den smager nemlig, som englene synger. Spis moussen på noget lækkert Palæo Rugbrød (se forrige opskrift) eller på en sprød kiks eller simpelthen bare på en bund af en sprød salat.
Hvad indeholder indmad, som udskæringeraf kød (muskelvæv) ikke indeholder? Svaret er ikke så lidt! Indmad er én af de mest koncentrerede kilder til næsten alle næringsstoffer såsom vigtige mineraler, sunde fedtstoffer og livsnødvendige aminosyrer.
RØGET MAKREL-TATAR
Makrel har et meget højt indhold af vitaminerne B12, A, D og Omega-3-fedtsyrer. Makrellerne er som andre af havets fisk en fremragende kilde til spormineraler, især jod, selen og zink. Desuden er makrel en sikker art at spise. Med sin forholdsvis lille størrelse indeholder den meget lave mængder af tungmetaller I forhold til andre større fisk.
Denne lækre røgede makrel-tatar er skøn til julefrokostbordet. Den er helt perfekt sammen med det lækre Palæorugbrød.
BAGTE RØDBEDER MED GEDEOST
Rødbeden er en fantastisk rodfrugt. Når altså først man har iført sig engangshandsker og flået skrællen af den. Men det er umagen værd – rødbeder er smækfyldt med jern og C-vitamin.
Bagte rødbeder er godt – gedeost endnu bedre. Kombinerer man de to skønheder, får man en nem og smagfuld ret til julefrokosten.
SAVOYKÅL À LA CÆSARSALAT
Kål er en genial grøntsag, der har en helt unik sammensætning af sunde stoffer. Den har antiinflammatorisk effekt og et højt indhold af fibre og vitaminer sammenlignet med andre grøntsager.
Her er en opskrift på en lækker cæsarsalat i en sprød nordisk kål-variant. Tilsæt gerne kylling, hvis du har lyst!
Rigtig glædelig December og god fornøjelse med opskrifterne!
Valeria.
Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....
....direkte i din mailboks !
Valeria Lima
Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.