Noget jeg ynder at gøre her i slutningen af året, er et lille ritual, som hjælper mig med at:

  • Fordøje det, det jeg har lavet
  • Udnytte det, jeg har lært
  • Slippe det, som tynger mig

Jeg deler dette ritual med dig, inden 2019 kører for fuld drøn. Jeg håber, at det på samme måde vil hjælpe dig til at skabe afklaring og ruste dig til det nye år. 

Find et stykke papir frem og dyk ned i spørgsmålene:

1. Hvad fik jeg gjort, skabt eller oplevet, i år, som jeg er rigtig stolt af?

Mange af os går gennem livet med enorm fart. Vi engagerer os mange projekter og det bliver nogle gange svært at tage sig tid til at fordøje oplevelserne og anerkende vores fremskridt.

Prøv lige at spørge dig selv: hvilke af årets små eller store bedrifter kan jeg være stolt af? Lad tankerne få frit spil og vigtigst af alt: skriv det ned.

Grunden til, at spørgsmålet er så vigtigt, skyldes at vi kan være yderst kritiske overfor os selv. Ofte går tankerne i retning af: ”… Jeg får aldrig gjort alt det jeg skal”; ”Jeg får ikke opnået nok”; ”Tingene sker ikke hurtigt nok”. Og hvad får vi ud af det? Vi springer ind i det nye år uden nogen rigtig gejst. Nogle af jer tænker måske … ”Jeg har intet at være stolt over…” Passer det VIRKELIG?

Hvis du lige kaster et blik over din kalender, din telefon, dit familieskema – de mange møder, mennesker, fester, rejser, kunder, kurser osv. – vil det gå op for dig hvor meget du egentlig fik lavet i år. Du vil få et overblik over dine oplevelser og dine fremskridt.

Jeg har en kunde med en autoimmun sygdom, som længe har kæmpet med at skulle lave nogle livsstilsændringer for at starte sin helingsproces. Og der kom altid en god undskyldning i vejen for ikke lige at komme i gang. I år opnåede hun at følge kostvejledningen 3 måneder i rap – havde et set-back på 2 måneder og er nu tilbage på sporet igen. Det var en kæmpe bedrift. Hvad med en anden, der havde alle undskyldningerne i verden for ikke at træne? Og nu er der gået 6 måneder og han kommer trofast på klinikken mindst én gang om ugen for at BEVÆGE sig. Der er så mange ting at være stolt over.

Dette spørgsmål vil ikke alene give dig en følelse af realisering, men du vil også få noget at fejre.

2. Hvilke fejl har jeg lært noget af? Hvilke fejl kan jeg drage nytte af?

Dette spørgsmål er vigtigt. Nu hvor december står for døren, så har du måske fået lidt afstand fra det der gik galt. Når du er “ude” af problemet, er det nemmere at være objektiv omkring det. Til forskel for, når man sidder midt i det, så kan det være ret vanskeligt at have det store overblik og trække essensen ud af lærestregen. Men med lidt afstand, og perspektiv har du flere muligheder for at få fat i de erfaringer og muligheder, der findes i at begå fejl, uden at lade egoet komme i vejen.

Sådan gør du:

Tænk over det forgangne år og spørg dig selv: “… hvad gik ikke så godt? “” … Hvilke fejl lavede jeg? Hvad var læren i det og hvad kan jeg gøre næste gang situationen opstår, for at få det bedste ud af det? Hvordan kan jeg bruge det til min fordel og vokse af det og endda blive et visere menneske af det? “

3. Hvad er jeg villig til at give slip på?

Dette spørgsmål tynger en del og letter derfor på sagerne, når man kigger på det. Jeg taler om, hvad som helst som tynger dig. Det job, du ikke fik; det ufærdige projekt, som har ligget i årevis på computeren; irritation over din partner; alt det, som der ikke er blevet sat ord på i forholdet, jalousien overfor din kollega, … you name it. Det er på tide at give slip på alt det der tynger dig og holder dig tilbage og det starter alt sammen med engagement.

Spørg dig selv:

Hvilke projekter, mål, som har været en trofast del af to-do listen, kan du med fordel give slip? Hvad kan du komme ud af, eller frigøre dig fra? Let dig selv for hvad som helst, projekter, aftaler, mål som ikke længere er i tråd med den du er nu, den du ser dig selv som i fremtiden eller hvor du vil hen.

Når du gør det, får du brug for at grave lidt dybere.

Hvilke følelser, smerter, skyld, skam eller forlegenhed har du hængende over dig? Det har vi alle. Skriv ned.

Hvilke historier trækker du på, som ikke længere tjener dig? Måske er det historier som ”Jeg er for gammel … Jeg er ved at blive gammel … Jeg er for ung … Jeg er for fed … Jeg skaber aldrig noget som varer ved … Jeg har ikke nok succes …”

Hvad ville du være, hvis du slap alle disse nedbrydende fortællinger?

Summa summarum

Det var de 3 enkle spørgsmål, som vil hjælpe dig med at komme godt i gang med et powerfuldt nyt år.

Lav denne gennemgang af dit forgangne år, før du beslutter dig for hvad dit nytårs forsæt og dine livsmål skal være for de kommende 12 måneder.

Denne enkle øvelse kan laves generelt eller kan også bruges til at belyse andre områder af dit liv. Professionelt, personligt, kærlighedsliv, familieliv, sundhed osv.

Vær modig og spring ud i det. Du bliver rigtig glad for, at du gjorde det.

Tusind tak fordi du læste med.

Valeria

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !