Jeg forstår godt hvorfor vi kvinder vælger at gå med høje hæle. Det får os til at se højere ud. Det giver os flottere fødder. Det giver os et fashionabelt præg.

Men vi er (suk!) også nødt til at se realiteten i øjnene: Høje hæle er ikke sundt for kroppen. Det gælder særligt lænd og nakke. Derfor: Lad os se nærmere på hvad høje hæle i grunden gør ved dig og dine fødder.

Dine fødder er fra naturens side designet som et fuldt funktionelt, holdbart , chok-absorberende system. Ændrer du formen på dine fødder (som høje hæle gør), ændrer du dine fødders naturlige støtte. Det sætter en biomekanisk kædereaktion i gang, der påvirker hele kroppen. Det første der sker er, at kroppen læner sig fremad. Med tiden vil det ikke alene påvirke dine fødder – alle de ”muskulære kæder” fra fødderne og op påvirkes. Bivirkningerne opleves i form af smerter i knæ, lænd, skuldre, nakke og kæber.  Desværre overser vi ofte årsagen til disse smerter – og så kan det være svært for alvor at gøre noget herved.

Figuren neden for illustrerer fænomenet (udarbejdet af specialisten William A. Rossi, Podiatry Management)

body - high hells

Til venstre ses den neutrale udgangsposition. Billedet i midten viser, hvordan kroppen læner sig forlæns proportionalt med hælenes højde.  Desto højere hæle, desto store hældning. Billedet til højre viser hvordan kroppens led må kompensere for den “unaturlige” position (for ikke at falde fremover, med øjnene rettet mod jorden, vil hoved og øjne altid vil søge en horisontal position)

De mest almindelige afvigelser i kropsholdning

Figur A, B og D neden for viser de mest almindelige former for afvigelser i kropsholdning. Figur C viser den korrekte kropsholdning (udarbejdet af Paul Check, ekspert i corrective and high-performance exercise kinesiology).

body postural alig.

De tre mest almindelige former for afvigelser er:

  • Figur 2A: Overdrevent bøjning i knæet, øget svaj i lænd og midten af ryggen, og svagt fremadrettet hoved. Denne person vil typisk opleve smerter i lænd og nakke.
  • Figur 2B: Flad lænd, tiltagende svaj i midten af ryggen, og et fremadrettet hoved. Denne person vil typisk opleve smerter i skuldre og den øvre del af ryggen.
  • Figur 2D: Hyper-mobile knæ med overdrevent kurvet rygrad.  Denne person vil typisk opleve smerter i hofter og knæ.

Jeg siger ikke, at du herfra skal stoppe med at gå i høje hæle. Måske elsker du at gå med høje hæle, og ønsker ikke at lægge dem på hylden. Mit formål er alene at give dig viden om høje hæles potentielle indvirkning på kroppen. Det kan måske forklare hvorfor du  oplever smerter.

Hvad enten du oplever smerter eller ej – hvis du ofte går i høje hæle, kunne det være nyttigt at få en professionel til at se på din kropsholdning og mulige problemer forbundet hermed. Måske har du brug for et træningsprogram til at modvirke dine høje hæles uheldige bivirkninger. Har du f.eks. hyper-mobile knæ, vil dine lårmuskler blive overanstrengte og musklerne vil trække sig sammen. Dine baglårsmuskler og balder vil svækkes. I det tilfælde bør dit program fokuseres på at udstrække lårmusklerne og styrke balder og baglårsmuskler.

Det er ingen garanti for, at du vil undgå smerter i længden. Men det er en enkel måde at adressere problemet, når du ikke kan blive de høje hæle kvit.

Hvis du kunne lide artiklen, tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !