Rigtig mange af mine klienter kommer til mig med symptomer som hovedpine, smerter i ryg og nakke, fordøjelsesproblemer og dysfunktion af mavemusklerne (abdominal wall dysfunction). Hvor mange har jeg ikke længere tal på. Men stort set alle har det til fælles, at skavankerne er forbundet med vejrtrækningen.

Vejrtrækningen er fundamental for vores overlevelse. Hjernen skal konstant have ilt, og klarer sig ikke meget længere end tre minutter uden. Så er smertegrænsen nået. Derefter går det stærkt ned ad bakke, og inden længe må den give op. Vi er ikke på samme måde afhængige af mad og drikke, som vi dog klarer os langt længere uden. Vi kan endog overleve at miste både ”arme og ben” – men stopper vi med at trække vejret, begynder problemerne for alvor. Det er derfor ikke overraskende, at vejrtrækningen påvirker vores livskvalitet i det daglige.

En gennemsnitlig person trækker vejret ca. 25.900 gange om dagen. Det er mange vejrtræk! Forestil dig, at du foretager dig 25.900 forkerte bevægelser pr. dag. Vi – og vores krop – ville skrige efter hjælp! Når vi ikke trækker vejret som vi bør, opleves det i form af ondt i hovedet, smerter i ryg og nakke osv. Jeg vil her give dig nogle tips om hvordan du kan forbedre eller justere din vejrtrækning.

 

Tip 1

De første 2/3 af vejtrækningen bør komme fra maven. Lav denne øvelse: Placer den ene hånd på dit bryst, den anden på maven, og tag så en dyb fuld indånding. Læg mærke til hvad der sker. Kun 1/3 af bevægelsen bør komme fra brystet. Men de fleste mennesker har det man på engelsk kalder “inverted breathing pattern”. Kendetegnende herfor er, at navlen ligesom “suges ind i maven”, og vejret trækkes med brystet. Læs: Ingen bevægelse i maven. Det medfører en overbelastning af de respiratoriske muskler (mellemgulvet) med ondt i hovedet, spændinger i nakken, koncentrationsbesvær og ændringer i blodets PH (mere syreholdig).

 Tip 2

Træk vejret gennem næsen. Næsen er forbundet med tusinder af nerver, der leder luften til de såkaldte næsemuslinger (turbinates). Næsemuslingerne sørger for at luften accelereres, at vira, bakterier, svamp og parasitiske organismer trækkes ud, og at luften holdes fugtig så lungerne ikke tørrer ud. Vejtrækning gennem næsen har også en afslappende effekt, der forbedrer fordøjelsen og udrenser affaldsstoffer. Endelig styrker det evnen til at restituere efter fysisk udfoldelse, og det sænker ens stressniveau (gennem opretholdelse af balancen i det autonome nervesystem).

 
Lidt baggrundsinfo: Mange har problemer med at trække vejret i stående position på grund af dårligt fungerende mavemuskler (abdominal wall dysfunction) og den manglende støtte det fører med sig. Dette funktionssvigt kan medføre det man kalder ”visceral tosis”, hvor de indre organer “hænger” (distended stomach) med dertil uheldige følger for ens biomekanik, kinesiologi og vejtrækningsfysiologi. Mennesker der lider under denne tilstand har behov for at rehabilitere kropsstammemusklerne, og lære teknikker til at trække vejret ordentligt.

 
 
 

 Tip 3

Når du træner din vejrtrækning er det vigtigt altid at placere tungen i overmunden lige bag fortænderne. Det understøtter både hoved- og nakkemuskulaturen, og kropsholdningen mere grundlæggende set. Inden for kinesisk medicinsk tradition opfattes tungen som kilde til vores livsenergi – kaldet “chi”. Når tungen hviler i nævnte position, cirkulerer energien gennem kroppen i et såkaldt lukket kredsløb. Dette kredsløb fungerer som et genopladeligt batteri for kroppen.

Vejrtrækningen er en fundamental livsstøtte og påvirker vores fysiske, emotionelle og mentale tilstand. For personer som lider af emotionelle ubalancer, hvor energien svinger mellem høj og lav, er det derfor særligt vigtigt at være opmærksom på vejrtrækningen som værktøj til større livskvalitet.

 

Ilt er kroppens og sindets vigtigste næringsstof. Derfor: Træk vejret for et bedre liv!

 

Når alt lægges sammen, husk:

  • Regel 1: Maven ! Lad de første 2/3 af din vejrtrækning komme fra maven, ikke fra brystet.
  • Regel 2 : Næsen! Træk altid vejret gennem næsen.
  • Regel 3 : Tungen! Placer tungen øverst i munden lige bagved fortænderne, når du træner din vejrtrækning
  • Regel 4 : Mave- og rygmuskulaturen! …også kaldet kropsstammemusklerne. Hvis du føler, at din mavemuskler ikke holder dine organer ordentligt på plads bør du overveje et genoptræningsprogram. Få en kvalificeret professionel træner til at se på dig.

Hvis du kunne lide artiklen, tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !