Folk undrer sig ofte over hvad forskellen er mellem funktionel og ”konventionel” medicin. Hvad er Funktionel medicin egentlig? Det er nogle gode spørgsmål – det der adskiller dem fra hinanden, er deres forskellige tilgange.

 

Da Funktionel Medicin indeholder ordet MEDICIN, er det relevant at spørge, hvad forskellen er mellem funktionel og konventionel medicin.

 

Funktionel medicin går kun 30 år tilbage i tiden og er et relativt nyt begreb. Begrebet blev opfundet af biokemikeren Jeffrey Blant, i begyndelsen af 90’erne, i USA, for at beskrive en niche inden for den alternative medicin.

 

Dette rejser endnu et spørgsmål: hvad er forskellen mellem alternativ, konventionel og funktionel medicin?

 

Konventionel Medicin

Konventionel medicin er behandling af menneskers sygdom ved brug af medicin eller kirurgi udført af læger med konventionelle medicinskeuddannelser (læger) Faktisk kræver loven i mange vestlige lande UDELUKKENDE konventionel medicin til behandling af en kendt sygdom. Dette udmunder i, at hvis kræft “behandles” eller hjertekarsygdomme “behandles” med alt andet end medicin eller operation, så er det ulovligt.

 

Alternativ Medicin

Som navnet antyder, er “alternativ medicin” et alternativ til konventionel medicinsk praksis, hvilket kan indbefatte akupunktur, kiropraktik, biopatisk og homøopatisk medicin. Da det falder uden for anvendelsesområdet for medicin eller kirurgi, omfatter alternativ, holistisk eller integrerende medicin en bred vifte af behandlinger fra kostvaner, urter, vitaminer osv.

 

Funktionel Medicin

Da begrebet blev opfundet, blev det i starten brugt til at beskrive en bestemt type alternativ medicin. Begrebet blev brugt til at beskrive de anvendte teknikker, og ikke til hvilken diplom eller uddannelse behandleren havde. Hvilket indebærer, at sundhedspersonale som kiropraktikkere, ernæringseksperter, biopater, fysioterapeuter, fysiologer, læger, m.fl., kunne anvende de teknikker, der foreslås af den funktionelle medicin.

 

 

Hvad er Funktionel Medicin egentlige?

Begrebet foreslår, at i modsætning til konventionel medicin vurderer funktionel medicin ikke kun isolerede symptomer til diagnosticering og behandling af patienter, men undersøger årsagerne til disse symptomer.

 

Funktionel medicin spørger ind til, hvorfor det gik galt. Hvorfor får du halsbrand efter at have spist? Hvorfor er du forstoppet? Hvorfor er du deprimeret? Det er ikke kun baseret på selve diagnosen. Uanset om vi står med en diagnose som mavesår, depression eller en hvilken som helst anden sygdom. Så er målet at finde frem til: hvad er der gået galt? Hvad forårsagede disse ubalancer? Hvordan kan vi rette op på dem?

 

Forestil dig f.eks. at du går rundt med sko, som er 3 numre for små, og du bliver så diagnosticeret med “fodsmerter”. Så vil den konventionelle medicin ordinerer en smertestillende medicin for at bedøve smerten. Mens målet med den funktionelle medicin er at tage skoen af og finde frem til den helt rigtige skostørrelse.

 

Denne omfattende tilgang gør det muligt at forstå symptomerne, og hvordan alt er forbundet. For eksempel, hvis nogen er forstoppet, ængstelig og ikke kan sove, under en traditionel medicinsk tilgang, kan et afføringsmiddel, et angstdæmpende middel og en sovepille ordineres. Funktionel medicin anerkender, at alle disse symptomer har et biokemisk behov for magnesium. Løsningen kan være så enkel som at tilføje mere magnesium til kosten. Og måske ikke…

 

Funktionel medicin har en holistisk tilgang

 

Under den funktionel medicinske paradigme bestemmer vi ubalancer gennem mønstergenkendelse, lytter nøje til patientens historie og udfører laboratorietests. Vi undersøger flere faktorer ud fra en bred vifte af sammenhængende områder:

 

Miljøfaktorer

Luften du indånder, vandet du drikker, den mad du spiser, kvaliteten af den tilgængelige mad, niveauet af fysisk træning, toksiske eksponeringer eller traumer – alt dette påvirker dit helbred.

 

Sind-kropselementer

Psykologiske, åndelige og også sociale faktorer kan alle have en dybtgående indflydelse på dit helbred. Med alle disse områder for øje vurderes helbredet som en helhed, ikke kun med hensyn til dine fysiske symptomer.

 

Genetisk sammensætning

Selvom individuelle gener kan gøre dig mere modtagelig for nogle sygdomme, har dit DNA ikke en uforanderlig plan for dit liv. Forskning viser, at gener kan påvirkes af alt i deres miljø såvel som deres oplevelser, holdninger og overbevisninger. Det betyder, at det er muligt at ændre måden, hvorpå gener tændes og udtrykkes, ligesom stikkontakter, der tænder og slukker for sygdommen.

 

Gennem denne funktionelle vurdering er vi i stand til at forstå, hvordan vigtige biokemiske processer påvirkes, og hvorfor du har dine symptomer. Funktionel medicin hjælper med at afmystificere, om det, der er sket med dig, er biokemisk, følelsesmæssigt eller metabolisk.

“Funktionel medicin er en videnskabelig højteknologisk tilgang til at forstå komplekse sammenhænge i kroppen”

 

 

SÅDAN SER ET FORLØB UD

 

Tænk tilbage til sidste gang du var hos lægen. Du fik måske taget dit blodtryk, fik taget prøver for at tjekke dit kolesteroltal, og måske blev du spurgt om noget generede dig. Hvis du klagede over oppustethed og luft i tarmen, fik du måske en henvisning til en mave-tarm specialist. Hovedpine? En neurolog. Søvnløshed? En søvn-specialist. Hver enkelt ekspert ser udelukkende på en enkelt del af dit helbred og stopper aldrig op for at zoome ud for at se på det store billede. Og der bliver aldrig rigtig spurgt ind til, hvorfor din krop ikke kører som den egentlig skal, i stedet springes en masse led over for hurtigt at komme frem til løsningen.

 

Sådan ser et forløb ud i funktionel medicin:

TRIN 1
Lær dig selv og dit helbred at kende.

Din funktionel medicin behandler tager sig tid til at lære dig at kende. Jo mere vi ved om din sundhedshistorie, livsstil, genetik og symptomer, des mere forstår vi, hvad der gør dig, til dig.

At lære hele dig at kende betyder, at din behandler vil stille dig dybtgående spørgsmål, som du sandsynligvis aldrig er blevet stillet før. De starter fra din fødsel, spørger om din barndom, forhold, vigtige livsbegivenheder, familiens sundhedshistorie, arbejde, livsstil, følelsesmæssige velbefindende, mål og hvad der generer dig mest. Vi forstår, at du er meget mere end lige nu – din sundhedshistorie er din livshistorie. Disse indsigter kan tilbyde spor, der hjælper din behandler, til at forstå dine symptomer. Denne proces sker gennem spørgeskemaer og interviews.

TRIN 2
Dybtgående test og analyse.

Omfattende laboratoriearbejde og specialtest som tarmmikrobiom, madfølsomhed og kortisol-test giver behandleren et dybere indblik i forskellige aspekter af dit helbred og afdækker årsagen til et vedvarende symptom.

TRIN 3
Personlig sundhedsplan.

Modtag din skræddersyede sundhedsplan, lavet af din behandler, som indeholder anbefalinger om ernæring og bevægelse, livsstilsjusteringer, kosttilskud og mere.

 Funktionel medicin er designet til at lære dig, hvordan du kan leve godt og støtter dig i at opretholde din livsstil, på trods af de mange giftige input og påvirkninger – kemikalier i produkter og mad, stillesiddende livsstil, kronisk stress – vi alle er udsat for i nutidens verden.

 

Hvilken uddannelsesmæssig baggrund har behandlere i funktionel medicin?

 

De første behandlere inden for funktionel medicin (i 20’erne og 90’erne) havde forskellige baggrunde som f.eks. ph.d. ’er, kiropraktorer, biopater – enkelte var praktiserende læger. Som nævnt ovenfor var det de anvendte teknikker – og ikke ens universitetsgrad – der definerede en som behandler i funktionel medicin.

 

I dag findes der forskellige funktionel medicinske uddannelse , som fx Institute for functional medicine (IFM), Kalish´s institute, Functional diagnostic nutrition (FDN), Kresser institute, Functional medicine university (FMU), osv.

 

Jeg betragter funktionel medicin som en specialisering inden for sundhedssektoren. Hvor lang tid tager det at blive en behandler i funktionel medicin? Nogle programmer tager 1 år, andre 3 år. Det afhænger bl.a. hvor specialiseret man ønsker at blive.

 

Vi kan tage mig som et eksempel.

Jeg er ikke læge, min uddannelsesbaggrund er fysiologi. Jeg har en Cand.scient.-idræt. og har derefter, i løbet af ti år, taget forskellige efteruddannelsesprogrammer, der alle har fokuseret på menneskelig bevægelse, ernæring og dens kliniske anvendelse. Jeg tog en 3-årig specialisering/certificering som holistisk sundhedsbehandler og i mange år arbejdede jeg primært med ernæring, træning og livsstilsinterventioner. Da min kundegruppe begyndte at få flere forskellige udfordringer, havde jeg selvfølgelig brug for en større ”værktøjskasse” i min praksis.

I dag har jeg følgende specialiseringer i funktionel medicin:

  • Specialisering i Kresser Institute of Functional Medicine,
  • Certificering i Funcional Diagnostic Nutrition
  • Mentorskab i Kalish Institute,
  • Funktionel laboratorietestuddannelse i Nordic Laboratories
  • Dna Life certificering.

 

Interessen for og anerkendelsen af funktionel medicin er i dag voksende. Flere og flere praktiserende læger er blevet en del af feltet. Det ses tydeligt på deltagerfeltet ved de konferencer, jeg selv deltager i.

Feltet er i en positiv udvikling på tværs af traditionelle fagdiscipliner. Jeg ser det som en kæmpe fordel, at den funktionelle specialisering bygger på forskellige videnskabelige baggrunde. Det styrker videndelingen og skaber et bedre grundlag for målrettede individuelle behandlinger.

Tryk her for at lære mere eller planlægge et gratis konsultationsopkald.

 

 

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates….

….direkte i din mailboks !