Codiv-19: Allerseneste viden og hvad du kan gøre

 

Coronavirus er en stor familie af virus, som kan smitte mennesker og forskellige dyrearter.

I øjeblikket findes der 4 forskellige slags coronavirus , som vides at cirkulere bredt blandt mennesker: HCoV-229E, -OC43, -NL63 og -HKU1. Disse virus forårsager normalt milde til moderate sygdomme i de øvre luftveje. De 4 coronavirus er velkendte for vores immunsystem, fordi de har været blandt os i nogen tid.

Andre kendte coronavirus er SARS og MERS-CoV. De er zoonotiske, det vil sige, at de kommer fra dyr, og de kan ved tæt kontakt sprede sig fra dyr til menneske og fra menneske til menneske. Hos mennesker kan disse coronavirus forårsage en alvorlig akut luftvejsinfektion, der ofte optræder som lungebetændelse.

COVID-19 er en ny form for Coronavirus. Den menes at være opstået i Kina i slutningen af 2019 – sandsynligvis som en virusmutation i nogle dyreværter, hvilket gjorde det muligt for virussen at inficere mennesker. De, der havde kontakt med disse dyr, udviklede de første tilfælde.

Se denne video fra WHO (4,5 min.) for at få en illustration af problemet.

 

Det vi ved om Covid-19

 

Lad os begynde med at gennemgå det, vi ved til dags dato (og det ændrer sig dagligt). Da dette er noget, ingen nogensinde har set i vores levetid, skal du betragte alle “fakta” som et potentielt hav af skiftende videnskabelig information.

 • Covid-19 er navnet på den sygdom, der er forårsaget af den nye coronavirus.

 • Covid-19’s indre biologi har mere end 87% fælles med den coronavirus, der forårsagede SARS-udbruddet i 2003, som kaldes “SARS coronavirus”. Faktisk ligner denne nye virus den gamle så meget, at dens tekniske navn er “SARS coronavirus 2.”

 • Det er en ny virus i den menneskelige befolkning, så vi er ikke immune overfor den, hvilket betyder, at vi alle er modtagelige.

 • Den rigtig gode nyhed er, at denne virus ikke muterer særlig hurtigt. Det gør det lettere for forskerne at studere den, fordi den ikke forandrer sig undervejs.

 • Den er levedygtig og kan overleve på overflader i op til 72 timer, nogle siger længere.

 • Folk der er smittebærere kan overføre virussen fra 2 dage til 14 dage efter eksponering.

 • Virussen dræbes let med antibakterielle rengøringsmidler, herunder alkohol, blegemiddel og brintperoxid.

 • De typiske symptomer er feber, tør hoste og vejtrækningsbesvær, men ikke snot.

 • Andre symptomer kan omfatte træthed, spyt, ømhed i muskler eller led, ondt i halsen og hovedpine. Der rapporteres om kvalme eller opkast hos en lille procentdel af patienterne (5%).

 • Symptomer på COVID-19 er milde hos ca. 85% af de mennesker, der får den, og op til 96% til 99% kommer sig over infektionen

 • 83% til 90% af de patienter, der er under medicinsk behandling, har feber.

 • 46% til 82% har hoste.

 • 31% har åndenød.

 • 11% til 44% har træthed eller ømme i muskler.

 • Alvorlige tilfælde og alvorlige komplikationer er mere almindelige hos dem, der er i højrisikogruppen; i nogle tilfælde kan det føre til lungebetændelse, luftvejskomplikationer og endda død.

 • De mest udsatte er personer med en kronisk sygdom, personer over 70 år, sundhedsarbejdere og personer, der tager immunsupprimerende medicin (ofte brugt til autoimmun sygdom, kræft og transplantatafstødninger).

 • Dødeligheden er højest hos dem med kronisk sygdom (diabetes, hjertesygdom, kræft, lungesygdomme og rygere – en god motivation til at stoppe mine dampende venner!) Og ældre (ca. 15% over 80 år).

 • Gennemsnitsalderen for de smittede er 50-60 år.

 • Gennemsnitsalderen for de mennesker, der er bukket under for covid-19, er omkring 70 år, og de har typisk haft andre kroniske helbredsproblemer.

 • Sygdommen påvirker lungerne, og det kan i alvorlige tilfælde føre til åndedrætssvigt. Død kan være forårsaget af en cytokinstorm eller et massivt udbrud af betændelse (det vil jeg komme nærmere ind på i min næste artikel), som fører til iltsvigt.

 

DET KAN DU GØRE LIGE NU

Jeg ved, at dette er skræmmende for os alle, men jeg ønsker i denne artikel at tydeliggøre, at de fleste mennesker, der udvikler COVID-19, klarer sig uden komplikationer. Der er rigtig meget, du selv kan gøre for at beskytte dit helbred og forebygge sygdommen.

 

Det vigtigste først:
Følg disse 4 Punkter

Selvom det måske virker som et alt for enkelt råd, så er den bedste måde at forhindre sygdom på, at du undgår at udsætte dig for virussen. Og hvis du udsættes for den, skal du forhindre den i at smitte dig. Det vigtigste sted at starte er at forhindre spredningen af infektionen – hvilket faktisk ikke kun gælder for denne virus men for enhver anden infektion – inklusiv influenza, der i øjeblikket stadig er meget mere udbredt og sandsynligvis kommer til at påvirke dig mere end COVID-19.

 

 1. Vask dine hænder … Grundigt

Et af de mest praktiske og logiske råd for at forhindre infektion er at vaske hænder. Coronavirus er indkapslet i et lipid (fedtholdig) skal. Ligesom når sæbe fjerner snavs og fedt fra dine hænder og opvask, så kan sæbe opløse fedtet fra skallen og gøre virussen mindre i stand til at smitte dig. Denne virus er meget følsom overfor sæbe og rengøringsmidler.

Så vask dine hænder ofte med sæbe og vand i mindst 20 sekunder, især efter at du har pudset næse, hostet eller nyst, har været på badeværelset, og inden du spiser eller tilbereder mad. Lyder det enkelt? Det er det også – men du vil blive overrasket over, hvor mange mennesker der ikke følger disse grundlæggende retningslinjer.

Bemærk at flydende sæbe fjerner bakterier fra hænderne; mens skumsæbe ikke er særlig effektiv. Hvis du er på et offentligt toilet, og der ikke er noget sæbe, er det fint nok at gnide hænderne sammen under noget vand.

Hvis sæbe og vand ikke er tilgængeligt, skal du bruge en alkoholbaseret håndsprit med mindst 62% alkohol. Du skal sørge for at smøre det over hændernes overflade og gnide hænderne sammen i mindst 20 sekunder, eller indtil de føles tørre. I øjeblikket er det nu mere sandsynligt, at du gør det med sæbe, da det ikke rigtigt er muligt at få fingrene i håndsprit!!

Undgå desuden:

 • At give hånd – i stedet kan du bare smile og sige hej eller prøve med en fist bump eller en fodhilsen. Alle er med på den nye Corona-hilsen.
 • At dele drikkevarer, mad, bestik og andre personlige ting med andre mennesker – især med dem der ikke tilhører din nærmeste familieme.

Og nogle grundlæggende råd:

 • Rengør regelmæssigt overflader med høj berøring, f.eks. skærmen på din telefon og dit computertastatur.
 • Rengør computeroverflader som du deler med andre, før du bruger dem, og vask hænderne, når du har berørt sådanne overflader.

 1. Undgå at Røre ved Din Mund, Næse og Øjne

Undgå så vidt muligt at røre dine øjne, næse og mund med snavsede hænder. Primater, som os gør det hundredvis af gange om dagen. Når du er ude, skal du holde dine hænder i lommerne – så bliver du mere opmærksom på trangen til at røre dit ansigt. Hvis du har nogle triggers, der normalt gør, at du rører ved dit ansigt (fx at tørre mascara af øjnene), skal du lære at genkende dem og undgå dem – de fleste af disse er sære små vaner, som vi ikke engang er klar over, at vi har.

 

 1. Social afstand… men ikke isolering

Social afstand er meget vigtig. Følg myndighedernes råd og hold dig fra fysiske sammenkomster med mennesker, du ikke bor sammen med. Husk at fysisk AFSTAND er noget helt andet end social isolering. Og det er AFSTANDEN (ingen menneskemængder, undgå syge mennesker, hold 1-2 m afstand fra andre uden for dit hjem osv.), som anbefales. ISOLATION fører til depression, angst og ensomhed – hvilket på ingen måde er godt for os i disse tider. Hvis du er syg, så ja det siger sig selv, obligatorisk selv-karantæne.

 

 1. Søg passende medicinsk behandling, når det er nødvendigt

Hvornår er lægebehandling nødvendig? Søg hurtig (eller i en kritisk situation!) lægehjælp, hvis du har nogen af følgende symptomer:

    Besvær ved at trække vejret eller åndenød

    Vedvarende smerter eller tryk for brystet

    Ny forvirring eller besvær med at vågne

    Blålige læber eller ansigtsfarve

    Din sygdom forværres

    Alle andre alvorlige eller usædvanlige symptomer

I den næste artikel taler jeg om livsstilsstrategi, mad og naturlige kosttilskud som kan støtte immunforsvaret.

Bevar roen og hold dig sund,

Valeria

 

Hvis du kunne lide artiklen, tilmed dig og modtag gratis updates….

….direkte i din mailboks !