Lad mig introducere dig for det nyeste tiltag på valerialima.dk : Ting og sager fra min hverdag – 1. udgave.

Det sker hver dag, at jeg modtager mails fra nysgerrige følgere som spørg mig om hvor jeg får fat i forskellige ting som f.eks. vild laks, klaret smør, hvem jeg mener laver de bedste træningsskumruller, hvilke podcast, jeg mener, er værd at læse osv.

Jeg modtager også opdateringer fra de blogs jeg følger, i nyhedskilder, og i mails fra kollegaer som alle indeholder interessant ny research, nyheder og endda også information som har relevans for de artikler jeg selv har skrevet.

Ikke nok med det så er jeg bare af natur meget nysgerrig og jeg nyder at tulle rundt i supermarkedet, på lokale markeder og i helsekostbutikker for at få nye indtryk, smage på sagerne og prøve nye ting. Og jeg er hel vild med at se dokumentarfilm og lytte til podcast.

Jeg plejer at poste mine opdagelser, enten på Facebook eller på Twitter, men jeg er godt klar over, at det ikke er alle mine følgere som bruger disse platforme, og derfor vil jeg sørge for at disse links bliver tilgængelige for alle. Så hold øje med bloggen, for denne nye månedlige feature vil hjælpe dig med at være med på noderne hvad angår aktuelle nyheder og begivenheder som sker i ernærings- og sundhedsverdenen og selvfølgelig også i mit eget verdslige liv.

Nu vil jeg ikke trække tiden længere ud. Så lad os komme til sagerne og lad mig komme i gang med at introducere dig for de 5 ting og sager, som jeg har udvalgt i denne måned.

#1 Netflix annoncerer Michael Pollan Dokumentar Serie, ‘Cooked’

 

cookedI december 2014 gav min søster mig Michael Pollans nyeste bog: Cooked. Jeg slugte den råt og nød hvert eneste øjeblik.

Så du kan nok forestille dig hvilken glæde der spredte sig i min krop, da jeg hørte nyheden om at ”Cooked” var blevet lavet til en dokumentarfilm. Endelig en film hvor den gode samvittighed sider med på sidelinjen mens timerne går med at se den: Prisvindende madskribent og forfatter Michael Pollan helt egen Netflix doku-serie i 4 dele.

Serien, ligesom bogen udforsker de forskellige måder mad bliver tilberedt på og hvilken evolutionære og kulturelle konsekvens madlavning har for menneskeheden. Seriens ultimative mål er at gøre os opmærksomme på vigtigheden af at selv at stå i køkkenet og lave mad, så vi kan genvinde de tabte traditioner og genoprette balancen i vores liv.

Det er efter min mening en bog og dokumentarfilm som er meget vigtig, muligvis livs-ændrende, for ethvert menneske.

 

 

#2 Irmas Økologiske Klaret Smør

 

I denne uge faldt jeg over Klaret smør også kaldet Ghee, i min Irma. Klaret smør er virkelig nem selv at lave, men det er sørme også dejligt bare at kunne købe det i butikkerne. Ghee er en indisk fødevare som har vundet stort indpas i Palæo kredse. Ghee er lavet ved at opvarme og sigte smørret for at fjerne fugt og mælkeproteiner, så kun den rene smørfedt er tilbage. Det indeholder alle de fedtopløselige vitaminer, hvilket er det der gør at vi elsker smør så meget. Og det er en ideel madlavnings fedt, fordi der ikke er nogen mælkeproteiner, som ellers ville brænde på ved højere temperaturer. Derudover er det så rent, at selv folk med overfølsomhed overfor mælkeprodukter ofte kan tåle det. Med andre ord: det er sundt, det er stabilt til stegning, det er godt for folk med laktoseintoleranse eller til dem som ønsker at undgå mejeriprodukter.

Jeg bruger selv Klaret Smør når jeg bruner kød og sauterer hvidløg og løg, når jeg laver supper eller gryderetter, og en gang imellem i mine røræg.

#3 Økologisk Gurkermeje fra Fakta

økologisk gurkemejerod

Gurkemejeplanten er i familie med ingefær, men den har en mildere mere blomstret smag. Den vokser vildt i Sydøstasien, og er et meget brugt krydderi i Indien. Herhjemme kender vi den mest i tørret form, hvor den indgår i blandingskrydderiet karry og er med til at give den gule farve. Men den kan meget mere end det.

Frisk gurkemeje er en stærk smagsgiver. Brug det som du ville bruge frisk ingefær. Eller brug den friske gurkemeje, hvor du normalt ville bruge tørret gurkemeje. Du kan f.eks. skrælle gurkemeje, hakke det fint og stege den sammen med spidskål og sesamfrø. Eller steg den sammen med søde kartofler og lad dens styrke spille sammen med sødmen i kartoflerne. Du kan også bruge roden i din juicemaskine sammen med f.eks. gulerødder.

IMG_4302I sidste uge have jeg en dejlig “madoplevelse“ da jeg besøgte mine venner Mette Helbæk og Flemming Hansen. De havde lavet den lækreste gryderet og en skøn salat og som ekstra krydderi kunne gæsterne selv rive noget ingefær eller gurkemeje over deres ret. Denne gode ide har jeg fluks taget til mig, så du kan nok forestille dig hvor glad jeg blev, da jeg opdaget at min fakta sad inde med økologisk gurkemeje!!

Udover farve og smag rummer gurkemeje en kraftig antioxidant, der hedder curcumin. Det er dette aktive stof, der er den egentlige årsag til gurkemejes mange sundhedsfordele. De mere veldokumenterede fordele med gurkemeje er bekæmpelse mod kræft, det kan reducere risiko for hjerteanfald, det regulerer immunforsvaret og er alt i alt en kæmpe anti-inflammatorisk kilde.

Frisk gurkemeje opbevares i en plastpose og kan holde sig frisk i et par uger, i køleskab. Du kan også sagtens fryse hele knolde ned til senere brug.

#4 Fodtræning

Denne video er lavet af Benjamin Buss fra Naturlig træning. Benjamin er både min kollega og min træner og vi deler begge den samme filosofi vedr. træning, mad, livstil og liv.

Denne fantastiske træningsvideo styrker og smidiggør dine fødder og dine tæer. Du tænker måske – hvad skal det dog gøre godt for? Vidste du at din fod har 26 knogler, 33 led, 107 ledbånd, 19 muskler og sener?

Og hele denne kombo har brug for at blive styrket og strakt hver eneste dag. Når din fod altid er pakket ind i sko, så passiviserer du foden og svækker dens stabiliseringsevne.

Hver fod er base for tusindvis af nerveender og de oplysninger, de modtager, og sender videre til resten af kroppen er noget mindre end ekstraordinært. Når din fod mærker jorden, (eller hvad der nu måtte være under den, det kan også sagtens være dit fodtøj), så findes der tusindvis af føle-receptorer i nerveenderne som sender information tilbage til resten af hele nervesystemet. Da dit nervesystem styrer hele din krop, så vil enhver fodskade, dysfunktion, smerte, eller forkert fodtøj ikke kun hindre dig direkte, (såsom underbenet funktion og balance), men det vil påvirke hele dit helbred.

Prøv denne øvelse, det tager kun 5 min. Du vil måske blive overrasket over hvor stive dine fødder og tæer egentlig er. Lav øvelsen hver dag i marts måned og du vil med garanti mærke en kæmpe forbedring i din balance og endda også i din overordnede styrke.

 

#5 Mette Helbæks nye bog: Sundt & Simpelt

Min veninde Mette Helbæk har lige udgivet en ny bog der hedder ‘Sundt & Simpelt’ og handler som navnet antyder om sundhed. Jeg synes nu personligt, at bogen handler om meget mere end sundhed, den handler også om Nydelse. Og som Mette siger: ”At nyde ER sundt. At spise ER sundt (det holder os i live for nu at starte et sted). At leve livet med alt hvad det har at tilbyde ER SUNDT og det er nu engang nemmere, når sindet og kroppen er klar til at få det hele med. Og det sker bedst på mad, som gør både hjerne og krop godt: Altså sund mad.”

Bogen er så flot og balanceret at jeg har besluttet mig for at inddrage den som ”fagbog” i mine kurser. I år vil alle mine bootcamp kursister få en gratis udgave af bogen. Sundt & Simpelt er fyldt med inspiration og indsigt som mine bootcamp kursister helt sikkert vil komme til at drage nytte af. Formålet med bootcampen er netop at tilegne sig nye træningsteknikker samtidig med at vi også kigger på vores livsstil og hvordan vi kan tilføre vores liv mere nydelse på en sund og simpel måde. Du kan læse mere om bootcampen her og ny dato bliver annonceres snart. 
 
 

 

Bogen ”Sund & Simpelt” er på gade nu og kan købes i alle boghandler i hele landet.

Det var det for nu.

Hav det godt !!!

Valeria

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !