Jeg har lige haft en fantastisk middagsoplevelse andre restauranter dårligt kan hamle op med. Spørgsmålet runger: Ligger Danmarks mest bæredygtige restaurant på en tagfarm på Østerbro?
Jeg spist på den nye Stedsans på Østergro. Restauranten ligger i et drivhus midt i en 600 m2 stor ”mark” på toppen af et tag i København. Mellem rækkerne af grøntsager og urter er der også blevet plads til høns, bier og et effektivt kompostsystem.
Bag koncept og udførelse står Flemming Schiøtt Hansen og Mette Helbæk. Med Flemmings egne ord kan man forvente en oplevelse a lá “bio-hippie-rock’n’roll-gourmet-mormor-mad CleanSimpleLocal style”.
Mit første indtryk var WAUUUUU! Efter at have ”klatret” op af en 5 etagers (lidt) snæver udendørstrappe, fik mine øjne synet af en rigtig ”urban farm” med en masse af grønne planter, bier og hønsehus. Og der i drivhuset: STEDSANS.
Konceptet
Menuen består af 6 retter serveret som ‘share food’ – alt deles via fade – gjort efter CleansSimpleLocal principperne. Og hvad er det?
Clean : Der er ikke noget i maden som ikke bør være der. Vi snakker her om REAL (uforurenet) FOOD: Ingen skjulte ingredienser, rester af pesticider og antibiotika, kunstige smagsforstærkere osv. osv.
Simple: Alle kan lave god mad med gode råvarer. ”Simple mad ” kan smage fantastik med max. 5 ingredienserne og 2 af dem er salt og peber, hvis du bruger gode råvarer af højeste kvalitet fra bonden og naturen.
Local: Råvarer indkøbes lokalt og efter sæsonen. Alt købes så vidt muligt fra nærområdet og blandt landets bedste bio-producenter – ”bortset fra citronerne og olivenolien, der hentes lidt syd fra Lolland-Falster”, som Flemming sagde på aftenen med et glimt i øjet.
Ideen bagved stedsans er ”clean eating”, dvs. “spis narturligt”.
At spise naturligt går ud på at alt hvad du spiser er så tæt på det naturlige udgangspunkt som muligt. For eksempel:
- økologiske og biodynamiske fødevarer fremfor konventionelt dyrkede
- kød fra dyr, som har gået på græs
- fisk fra havet fremfor opdræt
- lokale fødevarer fremfor dem, som er fløjet ind langvejs fra
- hjemmelavet fremfor “fabric-made”
- hele/intakte råvarer fremfor forarbejdede råvarer
Og de leverer det ”big time”!!!!!!
Hvad har vi spist ?
Grønkålsblomster , radiser med røgerost dressing og knækbrød lavet af chia – fenikelsfrø
Dampet hvidløg med pocheret æg og citron verberner på top
Bagt rødfrugter med ramsløg Bearnaise
Braiseret svine ribbensteg barbecue med rødløg og timian
Ost – comté – med pekannødder
Råsyltede rabarber med creme, mandelbunder og Friis Holm chokolade
Hertil har vi købt gode, naturlige vine fra deres lille men velvalgte vinkort.
For dem som ikke ved hvad naturvin er, er her en ganske kort intro.
”Natur vin laves af druer uden brug af kemiske hjælpemidler hverken på marken eller i vinkælderen. Vinen laves hvor vinstokkene gror. Vinens alkohol skabes af den naturlige gær der opstår på druerne og gæringsprocessen slutter lige så naturligt som den begynder. Ingen dirty tricks, og vinen har helt sit eget, svært kontrollerbart liv og holdbarheden er begrænset”.
Det var en fantastisk aften som jeg vil helst sikkert komme tilbage i løbet af sommeren.
Her er info :
Pris: 285 kr. for 6 retter – hertil kommer drikkevarer
Adresse: Æbeløgade 4 – 2100 København Ø – taget
Åbningstider: Torsdag-søndag fra 7. maj – 27. september – seatings kl. 17.45 og 20.15
Vinkort og menu: Skifter fra aften til aften
Bordreservationer er bindende – købt billet HER
Smart links:
Hav det godt !
Valeria
Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....
....direkte i din mailboks !
Valeria Lima
Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.