Når bier bestøver træer, planter og blomster er de med til at opretteholde livet på jorden. Uden deres utrættelige indsats, ville vi simpelthen ikke være i stand til at brødføde mennesket på jorden. Det lyder dramatisk, men det er sandt. Alle former for frugt og grønt, som i løg, broccoli, squash, æbler, mandler, og ca. 100 andre afgrøder bestøves af honningbier. Honningbier sikrer bestøvningen af over 80 % af afgrøder og vilde planter i Europa. Samtidig skaber de en bred vifte af brugbare produkter, blandt andet:

Propolis

Bipollen

Honning

Bivoks

Gelé Royal

Forskning viser, at produkter fra bier har en række dokumenterede sundhedsmæssige fordele. Hvilket forklarer, hvorfor det har været en del af vores daglige mad, medicin og helende remedier lige så langt tilbage som vi kan huske. I Valencia i Spanien fandt man et mesolistisk hulemaleri, der viser, at mennesket begyndte at indsamle honning for 8000 år siden.

Det ældste tegn på honning stammer fra et gammelt gravsted i Georgien, og alt tyder på, at det gennem tusinder år, har været en normal praksis at indsamle honning.

Der findes tre produkter, som produceres af bier, og som er blevet undersøgt for deres unikke egenskaber: honning, bipollen og propolis. I dette indlæg koncentrerer jeg mig om honningen. Honning hjælpe dig med at bekæmpe forkølelser, styrker dit immunforsvar og give din antioxidantstatus et boost.

HONNING

Hvad er honning egentlig? Honning er et rent, ufiltreret og upasteuriseret sødemiddel, skabt af bier ud af nektaren fra blomster. Teknisk set er honning en blanding af sukker, enzymer, mineraler, vitaminer og aminosyre, der har antibakterier, svampenedbrydende og antioxidante egenskaber.   

Jeg betrager fremstillingen af honning, som et ”naturmirakel”. Honning er ren alkymi. Og det er et kostbart middel. Her kommer en hurtig gennemgang af hvordan honning er skabt:

Det tager cirka 60.000 bier, der i flok flyver 88.500 km og bestøver mere end 2 millioner blomster, at indsamle nektar nok til at lave 500 gram honning. (1) 

Når nektaren er samlet, gemmer bien det i en ekstra mave, hvor det blandes med enzymer og gennem opkast gives videre i munden på den næste bi. Denne proces gentages, indtil nektaren er helt fordøjet og fermenteret og bliver gemt i små voksceller, som vi genkender qua dens sekskantede form.

Honninbierne ventilerer den flydende nektar med deres vinger, hvilket gør at vandet fordamper og efterlader en tyk substans, som vi kalder honning.

Vokscellen forsegles med flydende sekret fra biens mave, som bliver til bivoks når det størkner. Når honningen er opbevaret i dens beskyttende vokscelle, kan den holde sig på ubestemt tid og er dermed den perfekte fødekilde til de kolde vintermåneder.

Der findes tusindvis af honningetyper, defineret ud fra den flora bierne færdes på. Udfra den blomst bierne bestøver, skabes der tusindvis af forskellige honningtyper. Når bierne flyver omkring en eng af vilde blomster, kaldes honningen typisk for ”blomsterhonning”, men hentes nektar og pollen primært fra én afgrøde, kaldes honningen ved dens specifikke navn, f.eks: lyng, lavendel, eller citrus osv. I Danmark findes der omkring 240 forskellige arter af bier og på verdensplan 20.000.

Den bedste honning er…..rå, ufiltreret og uopvarmet

Ikke alle honningetyper er ens. Rå, ufiltreret, uforarbejdet og uopvarmet honning indeholder alle de sundhedsfordele, som jeg vil berøre i denne artikel.

Honning der har været forarbejdet og opvarmet indeholder mindre næring. Dette er den store forskel og vigtig at holde sig for øje. Mange af fytonæringsstofferne og enzymerne, som findes i honning, ødelægges ved pasteurisering og opvarmning.

Den bedste honning, er den som ikke har været opvarmet over 42 grader. For at få honningen til at se klarere ud, opvarmer og filtrerer mange producenter honningen, men dette betyder også, at man fjerner mange af næringsstofferne og bipollen. Så vær opmærksom, når du vælger din honning. Se vores grafiske guide længere nede i artiklen.

Jo hårdere honning, des bedre.

Den slags planter, bierne indsamler nektar og pollen fra, afgører farven på honningen, mængden af næringsstoffer, duften og smagen. Honning fra kolde lande, såsom Danmark, er lysere i sin farve end honning fra tropiske lande. Styrken af krystaliseringen, dvs. hvor hård den er, afgør mængden af næring og enzymer. Jo hårdere honningen, des bedre.

Krystaller som har en fin tekstur, karakteriseres som ren, uopvarmet og uforarbejdet rå honning. Når honning krystaliseres korrekt, får den en fin og glat tekstur. Krystaliseret honning, bevarer en naturlig sundhed og drypper ikke. Des hurtigere honningen krystaliserer, jo finere vil teksturen være. Med tiden vil den også blive hårdere, da den naturligt krystaliseres. Ægte rå honning forringes ikke med tiden (der blev fundet honning i de egyptiske gravsteder) og ligesom god vin, modnes den og udvikler mere komplekse smagsformer.

 

5 Sundhedsfordele ved Honning

Som du måske ikke er klar over, så giver honning, især den rå af slagsen, enestående sundhedsfordele.

1. Et Antioxidant Kraftcenter

Undersøgelser har vist, at en daglig dosis af rå honning hæver kroppens sundhedsfremmende antioxidante niveauer. Antioxidanter hjælper mod de frie radikaler i kroppen, der forårsager sygdommen. Det øger også immunforsvaret, virker som et forebyggende middel mod en række invaliderende sygdomme. Honning indeholder polyfenoler (kemiske stoffer i planter), som er stærke antioxidanter, der ifølge flere undersøgelser, har vist at spille en stor rolle i forsvaret mod kræft, hjertesygdomme, diabetes, astma, knogleskørhed, neurodegenerende sygdomme og andre tilstande forbundet med oxidativt stress.

Antioxidant: Et molekyle, der omdanner skadelige frie radikaler i vores krop til harmløse biprodukter.

Frie radikaler : De kemikalier som forårsager skader i menneskekroppens celler og stimulerer betændelsestilstande. Faktisk er den oxidative skade, som er en central faktor ved helt almindelig aldring, og desuden i mange degenererende sygdomme som fx diabetes, hjerte-kar-sygdomme, parkinsons, alzheimers og kræft. Anti-oxidanter hjælper til at forebygge denne proces.

 

2. Honning er en fremragende hoste “medicin”

World Health Organization (WHO) kategoriserer honning som et lindrende middel, der hjælper mod irritation i munden eller halsen ved at danne en beskyttende film.

Rå honning har vist sig at være lige så effektiv til behandling mod hoste som recept-fri hostesaft. Stigende videnskabelige undersøgelser påviser, at en enkelt dosis honning kan reducere slimdannelse og hoste. En undersøgelse viste, at honning var lige så effektiv som diphenhydramin og dextromethorphan, to ingredienser som findes i den receptfri hostesaft. (2)

Hvis man generes af hoste er den anbefalede dosis (hvis man er over 1 år) en ½ tsk. til 2 tsk. honning ved sengetid.

3. Modvirker Pollen Allergi

Rå honning indeholder bipollen, som er kendt for at afværge infektioner, giver naturlig hjælp mod allergi og øger immunforsvaret. Honningens evne til at forebygge allergi, er baseret på et koncept kaldet immunterapi. Lokalt produceret honning, som indeholder pollensporer, samlet op af bierne fra lokale planter, introducerer en lille mængde allergen i dit system. Teoretisk set kan det aktivere dit immunforsvar, og over tid kan du opbygge en naturlig immunitet mod de lokale pollensporer. Mange sæsonbetonede allergikere har fundet ud af at lokal, rå honning er nyttigt, fordi det gør dem mindre følsomme mod den fauna, som udløser deres allergisk reaktion.

En undersøgelse fra 2013 viste, at hvis man spiste en stor mængde honning (et gr. honning pr. kg kropsvægt dagligt) vil allergi symptomerne forbedres over en periode på otte uger. Forskere observerede, at forbruget af honning formindskede symptomer på allergisk rhinitis. (3) Allergisk rhinitis er en allergisk reaktion, der forårsager kløende, rindende øjne, nysen og andre lignende symptomer.

En daglig spiseskefuld honning kan faktisk fungere som et boost mod allergi. Men det er vigtigt, at du udvælger den rigtige honning fra dit lokalområde. Det må ikke være pasteuriseret, da det som før nævnt ikke indeholder pollen.

4.Honning er den perfekte sårhele

Honning har antibakterielle, svampedræbende og antioxidante aktiviteter, der gør den ideel til behandling af sår. Specielt Manuka-honning er blevet undersøgt for dets særlige helbredende egenskaber.

Manuka-honning er lavet med pollen indsamlet fra blomsterne af Manukabusken i New Zealand, og kliniske forsøg har vist, at denne type honning effektivt kan udrydde mere end 250 kliniske bakteriestammer, herunder resistente sorter som Staphylococcus aureus

Sammenlignet med andre typer honning, så indeholder Manuka ekstraordinære antimikrobielle kvaliteter kaldet Unique Manuka Factor (UMF).

Når det så er sagt, viser forskning, at enhver form for uforarbejdet honning fremmer helingen af sår. Til behandling af forbrændinger og sår, anvendes honning typisk direkte på problemområdet eller i en bandage, der skiftes én gang i døgnet til hvert andet døgn. Siden 1991, i fire Mumbai hospitaler, er en blanding af honning og ghee anbefales også at bruges til at behandle inficerede sår. (4) Siden 1991 har man på fire forskellige hospitaler i Mumbai brugt en særlig blanding af honning og ghee – en blanding, der også kan bruges til at behandle inficerede sår med.

5. Søvn fremmer

Rå honning kan fremme genoprettende søvn på to måder: 1. Ved at indtage honning før sengetid, genopfyldes leverens glykogenudbud, hvilket forhindrer hjernen i at udløse en krisesøgning på brændstof, som kan vække dig. Og for det andet fremmer indtagelsen af rå honning frigivelsen af melatonin i hjernen, ved at skabe en lille stigning i insulin niveauer, som stimulerer frigivelsen af tryptophan i hjernen. Tryptofan konverterer til serotonin, som derefter omdannes til melatonin. (5)

Melatonin øger også immuniteten og hjælper med at genopbygge væv under hvileperioden. Tag en spiseskefuld honning, helst rå, lige før sengetid. Det kan meget vel forbedre din søvn.

3 Gør Det Selv Honningeremedier

Her er tre hjemmelavede remedier til at bekæmpe forkølelse og ondt i halsen ( 6) (7). Hvert ingrediens i opskrifterne arbejder som en effektiv naturlig antibiotika og fungerer særdeles godt når ingredienserne arbejder sammen:

  1. Remedie mod ondt i halsen

Ingredienser:

3 fed hvidløg

½ tsk Stødt cayennepeber

1 spsk Rå Manuka honning

Sådan gør du:

Knus de 3 hvidløgsfed i en mørtel.

Kom ½ tsk stødt cayennepeber i og bland det sammen med de knuste hvidløg.

Tilføj 1 spsk rå Manuka honning og bland det til en lind masse.

Smag på blandingen for at sørge for, at det ikke er alt for kras til halsen. Det skal føles tilpas varmt i halsen.

 Indtag ½ tsk hver 30 minut til 1 time.

Du kan altid lave mere , hvis du får brug for det. Når du opdager fremskridt, kan du lade 2-3 timer gå før du tager næste ½ tsk. Fortsæt med at bruge det, indtil symptomerne er forsvundet.

Hvis du ikke ser nogle forbedringer – skal du kontakte din læge.

  1. Remedie mod en mild ondt i halsen

Ingredienser:

1 tsk frisk kanel

1 tsk rå honning

Sådan gør du:

Bland den friske kanel (det bedste du kan finde) med den rå honning.

Bland det godt sammen og spis blandingen.

  1. Te med ingefær, honning, citron og hvidløg – imod forkølelse

    Ingredienser :

    1 citron
    3 dl vand
    5 cm ingefær
    1 fed presset hvidløg ( pres og lad det hvile i 10 min)
    1 spsk. honning

Sådan gør du :
kom med en hel citron skåret i fire både i en gryde fyldt med 3 dl kogende vand. Tilsæt ca. 5 cm frisk ingefær. Tilsæt den fed presset hvidløg, som har hvilet i 10 min.  Lad blandingen koge op i 1 minuts tid. Tag det af varmen og lad det hvile i 10 min. Teen blandes sammen med 1 spsk. honning.
Notes Du kan også variere teen og tilsætte en knivspids cayenne peber (for at løsne slim) eller komme andre lindrende krydderier i som f.eks. kanel eller nelliker.

 

Ernæringfakta om Rå Honning

Honning er langt mere end blot et naturligt sødemiddel. Det er en “funktionel fødevare”, som betyder, at det er naturlig og uforarbejdet mad med sundhedsmæssige fordele. Ernæring af rå honning er imponerende. Rå honning indeholder 18-22 aminosyrer, 27 mineraler og 5.000 enzymer. Mineraler omfatter jern, zink, kalium, calcium, phosphor, magnesium og selen. Vitaminer fundet i honning indbefatter vitamin B6, B1, B2, B3, B5. Derudover polyphenol indeholdt i honning hjælp med at neutralisere skadelige frie radikaler.

En spiseskefuld honning indeholder 64 kalorier, men det har en sund glycemisk belastning omkring 10 for en spiseskefuld, som er lidt mindre end en banan. Rå honning forårsager ikke en sukker spike eller en forhøjet frigivelse af insulin som hvidt sukker. Faktisk viser nogle undersøgelser, at rå honning sænkede plasmaglucose (blodsukker) samt c- reaktivt protein (et mål for inflammation) og homocystein (en risikofaktor for hjertesygdom) hos både raske og diabetikere. (8) (9)

Som du kan se, har honning rigtig mange anvendelsesmuligheder, ikke alene som medicin, men også som en naturlig måde at forsøde din mad, uden de negative bivirkninger som sukker giver. Med alle disse fordele, hvorfor så ikke prøve at tilføje lidt rå honning til din kost?

Hvis du kunne lide artiklen og ikke allerede er i min mailingliste, så tilmed dig og modtag gratis updates....

....direkte i din mailboks !

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem


Valeria Lima

Cand.scient i idræt, internationalt certificeret Holistic Health Practitioner specialiseret i evolutionær ernæring, funktionel træning og funktionel medicin. Forfatter og blogger. Gennem sin praksis, artikler, bøger og workshops faciliterer Valeria Lima individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, træning og andre livsstilsfaktorer, der påvirker vores sundhed og velvære.

All author posts

Privacy Preference Center